Türkiye, sahip olduğu doğal güzellikleriyle doğa yürüyüşleri ve yeni yerler keşfetmek için oldukça zengin bir coğrafyada kurulu. Kent yaşamının olumsuzluklarından uzaklaşmak, doğayla buluşmak, sakin ve huzurlu zaman geçirmek isteyen birçok kişi el değmemiş bakir yerleri tercih ediyor.
Yoğun hayat temposundan biraz olsun uzaklaşmak ve doğada nefes almak isteyenler için ülkemizde çok sayıda trekking rotası bulunuyor. Türkiye’nin en iyi trekking rotaları doğa yürüyüşünden keyif alanlar için yeni seyahat fırsatı anlamına geliyor.
Türkiye’nin En Güzel Trekking Rotaları
Ballıkayalar
Türkiye yürüyüş rotaları içerisinde en güzellerinden Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Ballıkayalar, antrenmanı olmayanlar için pek de kolay bir parkur değil. Bütün bir parkurun kayalardan oluştuğu bu bölgede kimi zaman yan geçişler de yapılabiliyor. Başta ve sonda olmak üzere 2 şelaleye sahip vadi trekking gruplarının gözdesi. Vadi girişinde bulunan kaya duvarları, tırmanışa meraklılar için oldukça güzel bir eğitim alanı olarak kullanılıyor.
Yedigöller
Bolu’da doğayla buluşmak için tercih edilebilecek en popüler yerlerden Yedigöller, her mevsim birbirinden hoş fotoğraf karelerine hayat veriyor. Özellikle sonbahar aylarında ortaya çıkardığı muhteşem fotoğraf kareleriyle ünlü olan bölge, keyifli parkurlara sahip. Göllerin etrafından dağlara doğru uzayan patikalarla, birbirinden farklı rotalarda yürümek mümkün.
Su Düşen Şelalesi
Yalova’nın Üvezpınar Köyü’nde bulunan Su Düşen Şelalesi, son yıllarda İstanbul çevresinden gelen ziyaretçilerin ilgi gösterdiği bir yer. Oldukça rahat bir parkura sahip Su Düşen, özellikle yaz aylarında çok sayıda doğa severi ağırlıyor. Yaklaşık 3 saatlik bir yürüyüşle ulaşılan şelalelerin manzarası şahane. Çok çeşitli bir faunaya sahip ormanda, piknik alanları da bulunuluyor.
Terkos Gölü
İstanbul’a 40 km mesafede bulunan Terkos Gölü, Kemerburgaz sınırları içinde yer alıyor. 2 önemli parkura sahip olan bölgede Ormanlı Köyü’nden başlayan yol için Orman Müdürlüğü’nden izin almak gerekiyor. Köyden Karadeniz’e doğru uzanan yol, deniz ve ormanın muhteşem manzarasını bir arada sunuyor.
Diğer parkur ise Balaban Köyü’nden başlayarak devam ediyor. Burası pek çok farklı patikadan oluşuyor. Bahar aylarında rengarenk çiçeklerle kaplanan patikalar şehirden uzaklaşmak isteyenler için İstanbul’a yakın iyi bir alternatif. İstanbul’a yakın yürüyüş rotaları listenize kaydedin.
İnceğiz Köyü
Çatalca’ya 4 km mesafede bulunan İnceğiz Köyü, kayalıklara oyulmuş mağaralarla tanınıyor. İnceğiz’in bir diğer özelliği Kemal Sunal’ın filmlerindeki mağara sahnelerinin pek çoğunun burada çekilmiş olması. Bu nedenle halk, bu yerlere Kemal Sunal Mağaraları da diyor. Genelde birkaç katlı olan bu mağaralar, geçmişte konut veya tapınak olarak kullanılmış. Yürümesi çok kolay ve keyifli olan parkurda, mağaraların altından geçen yolu yürüyüp daire çizerek başlanılan noktaya geri dönülüyor.
Dupnisa Mağarası
Kırklareli’nde bulunan Dupnisa Mağarası, İğneada’nın yanı başında. Turizme açık olmadığı dönemlerde yarasaların önemli yaşam alanlarından biri olan mağaralar, daha sonra yapılan ışıklandırmalarla birlikte yarasaların yaşam alanı olmaktan çıkmış. Alt ve üst mağara olarak ayrılan alanda, alt mağara oldukça uzun. Her iki kısımda da görülecek çok sayıda sarkıt ve dikitler bulunuyor. Ancak mağaraya giden yolu kesen bir derenin bulunduğunu da hatırlatalım.
Uçmakdere
Uçmakdere, Tekirdağ sahil yolunda bulunuyor. Yolu biraz bozuk olan yerdeki jeolojik oluşumlar son yıllarda bu bölgeye olan ilgiyi artırmış. Geçmişte oldukça önemli bir şarap üretim alanı olan köy, eski hareketliliğini kaybetse de doğa severler için İstanbul’a en yakın trekking rotalarından biri. Hava şartları uygun olduğu dönemlerde yamaç paraşütü yapma şansınız da var.
Rumeli Fener Demirciköy
Rumeli Feneri’nden itibaren yürümeye başlanabilen parkur oldukça kolay ve bir o kadar da keyifli. Karadeniz ve ormanın buluştuğu muhteşem bir görselliğe sahip parkur, birçok patikadan oluşuyor. Parkurun sonunda Demirciköy’e bağlı enfes bir plaja ulaşılıyor.
Yuvacık
Kocaeli ilinin Yuvacık Köyü’nde pek çok farklı yürüyüş rotası bulunuyor. Orman içinde, tepelerde ya da dere içinden geçen çok sayıda farklı parkur trekking gruplarını ağırlıyor. Ancak dere içinden giden parkurlarda ıslanmayı göze alarak bu duruma göre kıyafet ve ayakkabı tercih etmek gerekiyor. Yuvacık çevresindeki Aytepe, Menekşe Yaylası ve Serindere, en bilinen rotalardan yalnızca birkaçı.
Maşukiye Keltepe
Sapanca’da bulunan Maşukiye, İstanbul’a yakınlığıyla çok tercih edilen bir bölge. Kartepe, Kuzuyayla ve Sapanca Gölü’ne rahatlıkla gidilebilen bu yolda, kamp kurmak da mümkün. Hafta sonları piknikçi akınına uğrayan parkur çevresi hafta içi görece daha az konuk ağırladığından sakinlikten hoşlananların hafta içi gitmesinde yarar var.
Erfelek Şelaleleri
Sinop’un Erfelek ilçesine 15 km mesafede bulunan Erfelek Şelaleleri yakın geçmişe kadar çok tanınmıyordu. Doğa severlerin rotasında sıkça yer almaya başlayan şelaleler bölgesinde toplamda 30 kadar şelale var. Erfelek Şelaleleri özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimindeki renkleriyle görülmeye değiyor.
Erikli Şelalesi
Yalova Çınarcık’ın Teşvikiye Köyü’nden başlayan Erikli Şelalesi yürüyüş parkuru el değmemiş bir bölge. İçinde pek çok dik patika ve Erikli Şelalesi‘ni de barındıran bu rotada daha çok profesyonel gruplar yürüyüş yapıyor. Amatör dağcılar için pek kolay olmayan bu yoldan farklı yaylalara da geçiş yapılıyor.
Kıbrısçık Yaylaları
Bolu ilinin Kıbrısçık ilçesinde bulunan Ahşap Yaylaları, orman içinde her şeyden uzaklaşmak için bire bir. Özellikle doğanın canlanmaya başladığı dönemlerde her yeri orkidelerin sardığı bölge, doğa ve fotoğraf severlerin ilgi gösterdikleri yerlerden. Kurtini ve Hattağız yaylaları bölgede en çok bilinen noktalar. Parkurların mesafeleri oldukça değişken. Birkaç saatlik bir yürüyüşten, 10-12 saatlik yürüyüşe kadar alternatifler bulunuyor.
Sülüklügöl
Sakarya’nın Akyazı ilçesinde bulunan ve heyelan sonucu oluşan Sülüklügöl, rahat yürüyüş rotalarından bir tanesi. Gölün içinde kalan büyük ağaçların görseli ve yol üzerindeki alabalık çiftliği burayı daha da ilgi çekici bir hale getiriyor. Göl kenarında rahat ve keyifli bir yürüyüş yapılabildiği gibi profesyonellere hitap eden parkurlar da var. Ayrıca burada kamp kurmak da mümkün.
Yenice Ormanları
Karabük sınırları içerisinde bulunan Yenice Ormanları, bahar aylarında çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor. İçinde barındırdığı pek çok endemik bitki türü nedeniyle burası, özellikle doğa fotoğrafçılarının vazgeçilmez trekking noktalarından biri. Orman içerisine kamp kurma fırsatı bulunan yer, aynı zamanda birçok farklı yürüyüş yoluna da sahip.
Uludağ
Bursa sınırları içinde bulunan ve genelde kış sporlarıyla adını duyuran Uludağ, 2 bin 550 metre yüksekliğe sahip. Yalnızca kışın değil, her mevsim doğa severleri ağırlayan bölge, sezon dışı zamanda oteller bölgesinin ilerisindeki ormanda kamp kurma imkanı sunuyor. Mevsim fark etmeksizin açık olan otellerde de konaklama şansınız var. Büyük ve küçük zirve olarak adlandırılan tepelere çıkmanın yanı sıra, günübirlik yürüyüşler yaparak, buzul göllerini görebilirsiniz.
Nallıhan
Ankara ilinin Beypazarı ve Nallıhan ilçeleri arasında bulunan bölge, oldukça rahat bir yürüyüş alanı. Muhteşem renklerle bezenmiş bir doğaya sahip olan bölge, çok sayıda yamaca sahip. Yamaçların etrafında her seviyeye uygun parkurları barındıran Nallıhan, ayrıca yöresel yemekleriyle de çok ünlü.
Soğuksu Milli Parkı
Ankara Kızılcahamam sınırları içinde bulunan Soğuksu Milli Parkı, doğanın yeryüzünde bıraktığı izlere tanık olabileceğiniz bir yer. Yaklaşık 10 milyon yıl önce taşlaşmış ağaçların bulunduğu parkur rotası heyecan uyandırıcı. Milli parkın hemen ilerisindeki tepelerin eteklerinde bu ağaçlardan görmek mümkün.
İscehisar
Afyonkarahisar’da bulunan İscehisar, Kapadokya’yı andıran görüntüsüyle Küçük Kapadokya olarak adlandırılıyor. Buradaki peri bacaları pek bilinmese de peri bacalarının çevresi oldukça keyifli bir trekking alanı. Yedi tepe üzerine kurulmuş olan bu bölge, İscehisar Çayı ile ikiye bölünüyor. Ege ve İç Anadolu’nun birleşimine yakın bir yerde bulunan bölge, farklı iklim özellikleriyle doğanın çeşitliliğini görmek açısından iyi bir fırsat.
Gökçeada
Genelde sahilleri ve Rum köyleriyle adını duyuran Gökçeada, oldukça farklı yürüyüş rotalarına da sahip. Dünyanın en sulak 4. adası olan yer, neredeyse her köşesinde ayrı bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Her bir patikada tarihi ve doğal güzelliklerin karşıladığı adaya bahar aylarında gitmek, adanın keyfini çıkarmak için daha uygun.
Kestanbol
Çanakkale‘nin Geyikli ilçesinde bulunan Kestanbol, birçok trekking parkuruna sahip. Burası ayrıca pek çok antik yerleşime de ev sahipliği yapıyor. Çığır Dağı’ndaki Neandrea Antik Kenti bu bölgedeki en bilinen tarihi alanlardan. Bu parkurlarda yürürken yol boyunca pek çok tarihi granit sütunu görmek mümkün.
Kaynaklar
İzmir Buca’da bulunan Kaynaklar köyü, İzmir şehir merkezinde en çok tercih edilen yürüyüş parkurlarına sahip. Son dönemlerde oldukça popüler olan bölgede çok sayıda farklı trekking parkuru bulunuyor. Özellikle hafta sonları kaya tırmanışı ve doğa yürüyüşlerini seven İzmirlilerin akın ettiği bölgede ciddi bir kampçı, piknikçi hareketliliği de var.
Doğal Yürüyüş Parkuru, Kocaeli
İçerisinde 150’yi aşkın parkurun bulunduğu, Kocaeli Doğal Yürüyüş Parkuru 15 km’lik bir uzunluğa sahip. Yürümesi kolay, temiz su kaynaklarına ulaşımın rahat olduğu ve çok sayıda kır lokantasının bulunduğu parkurda Aytepe-Yuvacık Barajı arasındaki parkur en çok tercih edilen yerlerden. Kış dışında, yılın her dönemi önerilen parkur hafta sonları oldukça kalabalıklaşıyor.
Çiçekbaba Dağı
Denizli’nin Beyağaç ilçesinde bulunan Çiçekbaba Dağı, kampçıların sevdikleri noktalardan. Neredeyse 1200 yıllık karaçam ormanlara sahip bu yer, İç Ege Bölgesi iklimsel özelliklerini görebileceğiniz bir fırsat sunuyor.
Narman Kanyonu
Erzurum’da bulunan Narman Kanyonu, yaklaşık 12 km uzunluğuyla heyecan dolu bir trekking noktasına sahip. Burada bulunan kırmızı peribacaları ise oldukça ilgi çekici. Muhteşem bir manzaraya sahip kanyon, zamandan soyutlanmak isteyenler için oldukça uygun.
Nemrut Kalderası
En güzel trekking rotaları arasında yer alan Bitlis Tatvan sınırları içindeki Nemrut Kalderası, Türkiye’de kıymeti bilinmeyen ve ne yazık ki en az tanınan doğal güzelliklerden. Son yıllarda doğa fotoğrafçılarının ilgi gösterdiği bölge, dünyanın sayılı kaldera gölleri arasında. Doğanın yeryüzünde güçlü yansımalarının görülebildiği kalderayı rehberle ya da bölgeyi iyi tanıyanlarla keşfetmek şart.
Yörük Göçü Rotası
Antalya‘nın Manavgat ilçesi ile Konya’nın Bozkır ilçeleri arasındaki Yörük Göçü Rotası, yörüklerin yaşamına tanıklığı trekking deneyimi ile birleştirmek isteyenler için ideal. Bahar aylarında havaların ısınmasıyla Toroslar’a göç eden yörükleri yakından görmek, doğal güzellikler, akarsular ve mini göllerle bezeli bir yolculuk için bu parkur tercih edilebilir.
Maçahel
Artvin‘den Gürcistan boyunca uzanan Maçahel rotası, yeşilin yüzlerce tonunun görülebildiği, doğayla baş başa bir parkur. Gorgit Şelalesi, Beyazsu Yaylası, Yıldız Gölü, Maral Şelalesi Maçahel Parkuru boyunca uğrayabileceğiniz yerlerden. Karadeniz’in yemyeşil yaylalarından derin vadilere uzun bir yürüyüş için Maçahel en doğru adres.
Karagöl, İzmir
İzmir şehir merkezine 30 km mesafede bulunan Karagöl, Karşıyaka ilçesinin sırtlarında, Yamanlar Dağı üzerinde yer alıyor. Karşıyaka Belediyesi’ne ait kamp tesisi ve eski bir senatoryumun da görülebildiği trekking parkurunun sonunda muhteşem manzarasıyla Karagöl’e ulaşılıyor. Orta zorluktaki parkur yılın her dönemi yürüyüşe uygun.
Aladağlar
Adana, Niğde ve Kayseri arasında uzanan Aladağlar, özellikle yaz aylarında trekking için uygun. Aladağların parkurları içerisinde Demirkazık Dağı, Emli Vadisi, Barasama Vadisi, Sokulupınar, Kapızbaşı Şelalesi ve Yedigöller bulunuyor. Uzun soluklu trekking deneyimi, temiz hava ve yemyeşil yaylalarda kamp yapmak için Aladağlar ideal bir rota.
Beydağları
Toros Dağları’nın bir bölümü olan Beydağları, yılın her mevsimi trekking yapmak isteyenler için uygun koşullara sahip. Tahtalı Dağı, Çamkuru Vadisi ve Soğukpınar, Beydağları boyunca tercih edilebilecek noktalar arasında. Akdeniz coğrafyasının muhteşem manzaraları ve soluksuz bir adrenalin duygusu için Beydağları mutlaka görülmeli.
Kaçkarlar
Yeşilin onlarca tonuna tanıklık edilebileceğiniz Kaçkarlar, Türkiye’nin en heyecan verici trekking rotalarından biri. Ambarlı Yaylası, Çat Vadisi, Verçenik Yayları, Kapalı Göller, Elevit Yaylası, Trovit Yaylası, Pokut Yaylası, Palovit Şelalesi gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Kaçkarlar, Karadeniz’in en popüler yürüyüş parkurlarına sahip. Su kaynakları, yemyeşil ormanlar ve doğal yaşama tanıklık edilen Kaçkarlar’da başlangıç, orta ve profesyonel zorlukta parkurlar var.
Kaz Dağları
Kaz Dağları, tertemiz havası, yeşil bitki örtüsü, şelaleleri ile Çanakkale’nin en popüler merkezlerinden. Kazdağları Milli Parkı ismiyle koruma altına alınan bölgede ister birkaç saat ister birkaç günlük rotaları keşfedebilirsiniz. Manastır Çayı, Sütüven Şelalesi, Tozlu Yaylası, Ayı Deresi, Sarıkız Tepesi ilk akla gelen yürüyüş noktalarından.
Bafa Gölü
Bafa Gölü ve çevresi, hem doğal güzellikleri hem de arkeolojik tarihi kalıntılarıyla insanı büyüleyen bir güzelliği sahip. Kolay ulaşım imkanı, restoran ve tesislerin varlığı ve yormayan coğrafi özellikler Bafa Gölü’nü popülerleştiriyor. Keramos Antik Kenti, Herakleia Antik Kenti mutlaka listeye dahil edilmeli.
Trans Bolkar
Son yıllarda adından sıkça söz ettiren Trans Bolkar geçişi, Niğde’nin Ulukışla ilçesinden Mersin‘e kadar uzanan geniş bir rota. Tamamı en az 3 günlük bir program dahilinde yürünmesi önerilen rotada Çamlıyayla, Sinap Kalesi, Papazın Bahçesi, Tanzıt Yaylası, Darboğaz, Meydan Yaylası bulunuyor. Temiz hava ve el değmemiş yerleri deneyimlemek için Trans Bolkar ziyaret edilmeli.
Işık Dağı
Yürüyüş mesafesi 15 km’yi aşan Işık Dağı, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi sınırlarında. Molalarla birlikte 6 saatlik bir sürede tamamlanılabilen Işık Dağı parkuru, köknar ağaçları ve ardıçlarla bezeli. Salın Yaylası, Belpınar Yaylası, Karagöl bu parkurda mola verilebilecek noktalardan.
Şirince
İzmir‘in Selçuk ilçesinde bulunan Şirince Köyü, tarihi evleri, üzüm bağları ve şarap atölyeleri ile şehirden uzaklaşmak isteyenler için ilk akla gelen yerlerden. Birkaç farklı trekking rotasının uzandığı köye Çamlık ya da Selçuk’tan ulaşmak mümkün. Tarihi konakların arasında sonlanan yürüyüşü yemek molası ile taçlandırmak oldukça keyifli.
Karia Yolu
Likya Yolu’ndan esinlenilerek hayata geçirilen Karia Yolu, Karya Yolu olarak da biliniyor. Büyük Menderes Nehri ile Dalaman Çayı arasındaki bölgeyi kapsayan Karia Yolu, Türkiye’nin en uzun trekking parkuru olarak biliniyor. Tam 820 km uzunluğundaki yol üzerinde zeytinlikler, antik kentler, nefis koylar, minik köyler yer alıyor. Parkurun tamamı uluslararası standartta işaretlenmiş durumda.
Ihlara Vadisi
Kapadokya’nın en etkileyici noktalarından biri olan Ihlara Vadisi, son yıllarda trekking severlerin akınına uğruyor. 14 km uzunluğundaki vadide, tarihin farklı dönemlerini yansıtan izlere tanıklık edilen Ihlara, mezar kalıntıları, mağaralar, kiliseler ve yeryüzü şekilleriyle etkileyici bir görünümde. Vadi Aksaray’a 40 km mesafede bulunuyor.
Likya Yolu
Fethiye‘den Antalya’ya kadar uzanan Likya Yolu, Türkiye’nin en güzel manzaralarına tanıklık edilebilen bir rota. Dünyanın en iyi 10 trekking parkuru arasında bulunan Likya Yolu, aynı zamanda Akdeniz sahillerinin tadını çıkarmak için de ideal. Gelidonya Feneri, Faralya Köyü, Sidyma Antik Kenti, Pınara Ören Yeri, Xanthos Antik Kenti Likya Yolu üzerindeki duraklardan. Doğayla bütünleşen tarihi bir trekking deneyimi için Likya Yolu iyi bir seçenek.
ZÜMRÜDÜANKA YÜRÜYÜŞ ROTASI: Gezdikçe hem tarihe hem de doğaya doyabileceğiniz bir doğa yürüyüşü rotası olan Zümrüdüanka rotası, Iğdır’ın Melekli köyünden başlıyor Ağrı dağının püskürttüğü lavlların bittiği noktada bulunan Kasımtığı (Seyirtepe) tepesinde son buluyor. Kısa ve orta olarak 2 etaptan oluşan rotanın birinci etap uzunluğu ortalama 5 km, ikinci etap rota ise 12 km dir.
1. Etap rota 5 km uzunluğunda olup Melekli Nevruz meydanından başlar sırasıyla Sanat sokağı (Iğdır ovasını Ağrı dağına taşıyan sokak), Kıpçak at çiftliği, Koçtaş mevki, İrem bağları, Petronun bağlarını, Kum düzü ve Deve yatağını geçerek Kasımtığı tepesinde son buluyor. Patika yolla Kasımtığ (seyirtepe) tepesinin zirvesine çıktığınızda Ağrı dağının bulutları perde perde delip gökyüzüne yükselen heybetli duruşunu göreceksiniz karşınızda. Yürüyüş boyunca Erikua krallığı ve Urartu krallığı gibi antik kentlerin kale kalıntılarını görmeniz mümkün. Temiz hava solumanın ve fotoğraf çekmek için Iğdır’ın en ideal treking rotalarının başında geliyor burası. Yürüyüşü kolay hale getirmek istiyorsanız yapacağınız tek şey yol boyunca işaretlenen mavi ok’larla birlikte Ağrı dağına doğru ilerlemek olacaktır.
2. Etap Rota 12 km uzunluğunda olup yine Melekli Nevruz meydanından başlayarak aynı güzergâhtan devam ederek Sinekler, mevkisnde bulunan Nuhun İzinde yürüyüş rotasıyla birleşiyor. Rota Koçtaş, Petro’nun bağları, Nal döken, İrem bağları, Rus bucağı, Gelintaşı gibi 7 vadiyi geçerek Kültepeye uzanır. Ağrı dağının püskürtüğü lavlar üzerinden kuzey batıya doğru ilerlediğinizde Çöl ve vahayı bir arada görmeniz rotayı daha cazip hale getiriyor. Ayrıca lavlar üzerinde çölün adeta ortasında kuraklığa inat tek başına yeşeren ve yaşamını inatla sürdüren Hayat ağacı ise rotanın bitiş noktasında yer alıyor. Maceralı olduğu kadar huzurlu bir trekking rotası olan Zümrüdü anka rotası; ismini Türk mitolojisindeki Zümrüdüanka kuşundan alıyor. Parkur boyunca Görsel şölen İrem bağlarıyla birlikte Kasımtığı kaya mezarları, Taş devri mağaraları, Hazine tepe, Tarihi Kültepe, Galatepe gibi birçok uygarlığa ait kalıntıları inceleyebilirsiniz. Doğa, tarih ve kültürün bir arada sergilendiği bu rota doğal güzellikleri bakımından Türkiyenin en zengin treking rotalarının başında geliyor. 2022 yılında Melekli Ata ocağı’nın katkılarıyla turizme açılan rota son zamanlar bisiklet ve fotoğraf düşkünlerinin en çok ziyeret ettikleri yerler arasında.
75 yaşındayım. Geçen yıllarda Kütahya dağlarında yürüyüşlerde dizimi incittim. Dağlar gözümde tütüyor. Şu Corona yasakları kalkar -kalkmaz, Frig Vadisi yürüyüşüne başlayıp, Kütahya- Yazılıkaya- Afyon arasını turlayacağım, İnş.Bir arkadaşla olsa iyi ama sanmıyorum, emekliler çarşıda oturmayı daha çok seviyorlar. Eğer sağlıkla başara bilirsem, başka rotalar beklesin, beni. Selam olsun, devrin Evliya Çelebileri’ne…
Frig yolu da var. Eskişehir’den Ankara’ya uzanan çok güzel kültürel bir parkur 🙂
Ovacık tan Kabak koyuna kadar işaretlenmiş parkurda bireysel olarak rahatça yuruyus yapılabilir.
Bence Türkiye de Gelidonya 1 numaralı parkur burda hiç bahsetmiyor ne Ege den ne de Akdenizden
Artık Likya Yolu ile birlikte o da listede 🙂
Ülkemiz gerçekten cennet. Türkiye’nin dört bir yanında, her mevsim alternatif etkinlik için birbirinden güzel yerlere gitmek mümkün.
Nemrut krater gölü biri soğuk biri sıcak
Daha iyi trekking rotaları var, http://cultureroutesinturkey.com/tr/
Yazının son kısmına ekledim.
Yazıda bahsedilen yerleri akıllı cihazlara da indirilebilen Wikiloc uygulaması ile GPS üzerinden nokta atışı bulabilirler.
Faydalı bilgiler olmuş 🙂
Pazar günü kuvvetle muhtemel biz de Yalova Su Düşen’deyiz…