Karabük, Türkiye‘nin Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan illerinden biri. 1937 yılına kadar Safranbolu’ya bağlı bir mahalle olan il, 1937’de Karabük Demir Çelik Fabrikası‘nın açılmasıyla gelişmeye başladı. Sahip olduğu geçim kaynağıyla nüfusu giderek artan Karabük, Ovacık ve Eskipazar Yenice, Safranbolu ve Eflani ilçelerinin birleştirilmesiyle 1995 yılında il statüsünü kazandı.

İlk yerleşimin MÖ 2500 yıllarında başladığı kent Hitit, Helen, Roma ve Osmanlı dönemlerinden izler taşıyor. Adını kara çalılık anlamına gelen ‘kara’ ve ‘bük’ kelimelerinin birleşiminde alan Karabük Türkiye’nin 78. ili olarak tanınıyor. Günümüzde ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarına sahip olan kent doğal güzellikleri, tarihi eserleri antik kentiyle çok turist çeken iller arasında.

Karabük Gezilecek Yerler

1. Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi

Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi

Karabük, Türkiye’de ilk entegre demir-çelik sanayinin kuruluş yerlerinden biri olma özelliğiyle tanınıyor. Çelik üretiminde giderek kendini geliştiren Karabük’te sektörün geçmişten günümüze kadar olan değişimini ve ürün koleksiyonlarını sergileyebilmek için 1984 yılında Karabük Demir Çelik Müzesi açıldı. Müzede demir ve çelik sanayi ile ilgili fotoğraflar, fabrikadaki üretilen ilk ürünler, Türkiye’de yapılan buharlı lokomotifler gibi farklı koleksiyonlar görülebiliyor.

2. Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Türkiye’nin eşsiz doğal alanlarından biri olan Çitdere Tabiat Koruma Alanı, Karabük’ün Yenice ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. 721,5 hektarlık alana yayılan tabiat alanı, sahip olduğu endemik tür çeşitliliğiyle ülkenin en zengin doğal alanları arasında yer alıyor. Meşe, gürgen, karaçam, ıhlamur gibi 33 farklı ağaç çeşidinden oluşan ormana sahip Çitdere Tabiat Koruma Alanı’nda kurt, vaşak, ayı, yaban kedisi, sansar gibi canlılar da yaşıyor. Hem turistik geziler hem de araştırmalar için sıklıkla ziyaret edilen bu tabiat alanı her yıl yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini görüyor.

3. Hadrianapolis Antik Kenti

Hadrianapolis Antik Kenti Karabük

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianapolis Antik Kenti, Budaklar, Büyükyaylalar, Çaylı ve Beytarla köylerini kapsıyor. Kuruluş tarihi MÖ 320’li yıllara rastlayan kentte ilk yerleşimin Hititler tarafından yapıldığı düşünülüyor. Roma Dönemi’nde önemli merkezlerden biri olan antik kent, mahzenler, saray merdiveni kalıntıları ve hamam harabeleri, Roma yapıları ve mezarlardan oluşuyor. Hititler ve Romalılar dışında başka kavimlerce de kullanılan Hadrianapolis Antik Kenti’nde kadın, erkek, hayvan ve meyve figürlerinin yer aldığı mozaikler, kilise, sur, hamam, tünel kalıntıları görülebiliyor.

4. Tokatlı Kanyonu

Tokatlı Kanyonu Karabük

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bulunan Tokatlı Kanyonu, şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Bir ucu Tokatlı Köyü’nde, bir ucu Gümüş Mahallesi’nde bulunan kanyon doğaseverler için adeta biçilmiş bir kaftan. Çünkü kanyonda 9 kilometrelik bir yürüyüş parkuru ile paintball ve at binme gibi etkinlikler için uygun alanlar bulunuyor. Ayrıca kanyonun sonunda doğanın eşsiz manzarasını izleyebileceğiniz Kristal Cam Teras yer alıyor.

5. İncekaya Su Kemeri

İncekaya Su Kemeri Karabük

İncekaya Su Kemeri, Karabük’ün doğal güzellerinden biri olan Tokatlı Kanyonu üzerinde bulunuyor. Osmanlı Dönemi’nde suyu karşı tarafa taşımak için inşa edilmiş olan kemer, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. 116 metre uzunluğuna sahip İncekaya Su Kemeri toplam 6 adet kemerden oluşuyor. Eskiden kemerde karşıdan karşıya geçiş varken günümüzde buna izin verilmiyor. Kemerin üzerinde bulunduğu Tokatlı Kanyonu ise doğa yürüyüşleri için oldukça ideal.

6. Mencilis Mağarası

Mencilis Mağarası Karabük

Türkiye’nin en uzun 5. mağarası Mencilis Mağarası (Bulak Mağarası), şehrin doğal güzelliklerinden biri. Karabük’ün Bulak Köyü’nde yer alan mağara, birbirine bağlantılı 3 kattan oluşuyor. Mağaranın ilk katında içme suyu çıkarılan bir yer altı nehri bulunuyor ve bu nehir mağaranın içinde 15 metrelik bir şelaleye dönüşüyor. Orta katında fosilleşmiş sarkıt ve dikitler bulunan Mencilis Mağarası muhteşem atmoferiyle adeta büyülüyor. Uzunluğu 6 kilometreyi bulan mağaranın yalnızca 400 metrelik bölümü ziyaret edilebiliyor. Mağaraya her gün belirli saatlerde Safranbolu Eski Çarşı’dan kalkan minibüslerle ulaşılabiliyor.

7. Safranbolu

Safranbolu Karabük Gezi Rehberi

Safranbolu, 18 ve 20. yüzyıllar arasında yapılmış ve bozulmadan günümüze kadar gelebilmiş Osmanlı evleriyle ünlü bir ilçe. Yaklaşık 3000 yıllık tarihi geçmişinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan ilçe en çok Rumlar ve Osmanlılar’dan izler taşıyor. Bu dönemlerden kalma cami, kilise, han hamam, köprü ve konaklara sahip olan Safranbolu, özellikle geleneksel Türk evlerini yansıtan konaklarıyla tanınıyor. Korunması gereken 2000 kültür varlığıyla ilçe 1994 yılından beri UNESCO’nun koruması altında bulunuyor. Kimisi butik otel, kimisi restoran olarak hizmet veren kimisi de ev olarak kullanılan konaklarla süslü Safranbolu tarihi yapıları ve çarşılarıyla her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

8. Ulu Cami

Ulu Cami Karabük

Ulu Cami, Safranbolu’nun Kıranköy Mahallesi’nde konumlanıyor. Bölgede yaşayan Rumlar tarafından 1872 yılında inşa edilen yapı eski adıyla Aziz Stefan Kilisesi adıyla biliniyor. Mübadelenin ardından camiye dönüştürülen yapı etkileyici yapısıyla ön plana çıkıyor. Üzerinde Rumca yazılmış 3 adet kitabe bulunan cami günümüzde ibadete açık halde bulunuyor.

9. İzzet Paşa Camii

İzzet Paşa Camii Karabük

Karabük’ün tarihi yapılarından biri olan İzzet Paşa Camii, Sadrazam Safranbolulu İzzet Paşa için yaptırıldı. 1794-1798 yılları arasında inşa edilen cami İstanbul’daki Nuruosmaniye Camisi’ne oldukça benziyor. Külliye, kütüphane, abdesthane, iki çeşme ve vakıf dükkanları yapılarından oluşan caminin içi kalem işleri ve bezemelerle süslü. 1902-1903 ve 1990 yıllarında onarımdan geçen İzzet Paşa Camii günümüzde hizmet vermeye devam ediyor.

10. Yörük Köyü

Yörük Köyü Karabük

Eski Osmanlı evleriyle ünlü Yörük Köyü, Safranbolu’ya bağlı bir belde. Şehir merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan köy, göçer durumda olan yörüklerin 14. ve 15. yüzyıllarda bölgeye yerleştirilmesiyle oluşturulmuş. 140 haneden oluşan Yörük Köyü’nde günümüzde çok az sayıda insan yaşıyor. Birkaç yüzyıllık ahşap evleriyle hala bozulmamış bir yapıya sahip olan köy 1997 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kentsel sit alanı olarak korunuyor.

Birbirinden güzel konakları, benzersiz doğal güzellikleri ve antik dönemlerden kalma Hadrianapolis Antik Kenti ile Karabük keşfedilmeyi bekliyor.

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz