Sinop, Türkiye’nin en önemli liman kentlerinden biri. Boztepe Burnu’nun karayla birleşme noktasında yer alan il, Karadeniz’in en turizm ve ticaret faaliyetleri bakımından en gelişmiş illerinden. Hititçe’de Sinuwa Grekçe’de Sinope adıyla bilinen Sinop’un kim tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmiyor.

Anadolu’nun kuzey sahilindeki doğal bir liman olmasından dolayı tarih boyunca oldukça canlı ticari ve kültürel yaşantıya sahip olan Sinop, Bizans, Büyük Selçuklu, Osmanlı gibi farklı milletlerin izlerini taşıyor. Antik Çağ’da Karadeniz’in en önemli kenti olan kent köklü geçmişi, birbirinden güzel tarihi eserleri ve benzersiz doğal güzellikleriyle Türkiye’nin en turistik şehirleri arasında.

Sinop Gezilecek Yerler

1. Alaeddin Camii

Alaeddin Camii Sinop Gezi Rehberi

Kuzey Anadolu’daki en büyük Selçuklu Camisi olan Alaeddin Cami, Sinop il merkezinde yer alıyor. İsmini Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’tan alan cami, ‘Alaaddin Camisi, Büyük Cami ve Ulu Cami isimleri ile de anılıyor. Yapım yılı tam olarak bilinmeyen cami 5 adet kubbeye ve 1 adet minareden oluşuyor. 1945-1950 yılları arasında ve 2008-2009 yıllarında tadilat gören Alaeddin Camii, günümüze hala ibadete açık halde bulunuyor.

2. Pervane Medresesi

Pervane Medresesi Sinop

Sinop ilinin merkezinde bulunan Pervane Medresesi, Alaaddin Cami’nin karşısında yer alıyor. Sinop’un tekrar Osmanlı topraklarına geçişi anısına inşa edilen medrese, Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından yaptırıldı. 10 adet küçük oda, avlu ve şadırvanda oluşan medrese, 1932-1970 yılları arasında bir müze olarak kullanıldı. 2002 yılında Sinop Valiliği’nce tahsis edilen Pervane Medresesi, günümüzde yöreye ait mutfağın ve el sanatlarının sergilendiği bir çarşı olarak hizmet veriyor.

3. Sinop Tarihi Cezaevi

Sinop Tarihi Cezaevi

Yapılışı 1568 yıllarına kadar uzanan Sinop Tarihi Cezaevi, Sinop il merkezinde konumlanıyor. 4000 yıl önce bölgeye hakim olan Gaskalılar tarafından inşa edilmiş yapı, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde azılı mahkumların bulunduğu bir cezaevi olarak geçiyor. Üç yanı deniz ile çevrili olan büyük bir kalenin içindeki cezaevi, yaklaşık 13 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. 1999 yılında kapatılarak bir müzeye dönüştürülen Sinop Tarihi Cezaevi, özellikle suçları sebebiyle Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Sabahattin Ali gibi ünlü kişileri içinde barındıran bir cezaevi olarak biliniyor.

4. Sinop Kalesi

Sinop Kalesi

MÖ 7. yüzyılda da kenti korumak amacıyla kurulan Sinop Kalesi, Sinop’u bulunduğu yarımada üzerinde kurulu. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları dönemlerinde restore edilerek, genişletilen kalenin kim tarafından inşa edildiği tam olarak bilinmiyor. Moloz taş, kesme taş ve tuğla taşlarla tasarlanmış kale dış kale ve iç kale olmak üzere iki bölümden oluşuyor. 2 bin metreyi bulan duvarlarıyla şehri çevreleyen Sinop Kalesi, kentin en bilinen tarihi eserleri arasında.

5. Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop Arkeoloji Müzesi

Tarihi antik çağlara uzanan Sinop’ta şehrin nekropolünden ve çeşitli yerlerinden çıkan kalıntılar 1921 yılından itibaren yılından 1940’a kadar toplanmış. Pervane Medresesi’nde toplanan eserler 1941 ziyarete açılmış. 1970 yılına gelindiğinde tüm eserler Sinop Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veren bugünkü binasına taşınmış. Tarih öncesinden, Helenistik, Roma ve Bizans Çağları’na kadar geniş bir eser koleksiyonuna sahip müze haftanın her günü ziyaret edilebiliyor.

6. Hamsilos Koyu

Hamsilos Koyu Sinop

Hamsilos, Türkiye’nin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun üzerinde bulunan bir koy. Buzul aşındırması sonu oluşmuş bu koy, Karadeniz’in en etkileyici manzaralarından birine sahip. Sinop’a yaklaşık 11 kilometre uzaklıkta yer alan koya yalnızca Akliman üzerinden ulaşabiliyor. Asıl adı Hamsolos olan koy, halk tarafından Hamsilos adıyla anılıyor.

7. İnceburun

İnceburun Sinop

Anadolu’nun en kuzey noktası olan İnceburun, Karadeniz’e uzanan Sinop Yarımadası’nın kuzeybatı ucunda yer alıyor. 136 ila 65 milyon yıl öncesine ait katılaşmış lavlardan oluşan burun, Sinop il merkezine yaklaşık 19 km uzaklıkta konumlanıyor. Üzerine inşa edilmiş deniz feneriyle de tanınan İnceburun’un en kuzey noktası volkanik kayaçlardan oluşan Tavşan Adası.

 8. Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek Tatlıca Şelaleleri Sinop

Sinop’un doğal güzelliklerinden biri olan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta yer alıyor. İrili ufaklı 28 tane şelaleden oluşan ve Takım Şelaleri adıyla da bilinen bu doğa harikası, Karasu Deresi üzerinde bulunuyor. Kamp ve doğa aktiviteleri için oldukça güzel bir ortam sunan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, çay bahçeleri ve restoranlarıyla da doğa tatili sevenler için çok cazip bir alternatif.

9. İnaltı Mağarası

İnaltı Mağarası Sinop

İnaltı Mağarası, Sinop’un görülmesi gereken doğal güzelliklerinden biri. Sinop’un Ayancık ilçesinde bulunan mağara küçüklü büyüklü sarkıtlardan, dikitlerden ve traverten oluşuyor. 658 metre uzunluğa sahip mağaranın 400 metreden sonrası çamurlarla kaplı halde bulunuyor. Bu yüzden sadece 300 metrelik bölümü aydınlatılarak turizme açılan İnaltı Mağarası’nın 50 metre aşağısına kadar arabayla ulaşılabiliyor.

10. Boyabat Kalesi

Boyabat Kalesi

Sinop’un Boyabat ilçesinde bulunan Boyabat Kalesi, MÖ 7. yüzyılda Paflagonyalılar tarafından yaptırıldı. İsfendiyar Dağları’na kadar geniş bir alanının izlenebildiği kale Boyabat Otogarı’na yaklaşık 850 metre mesafede bulunuyor. Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları’nın izlerini taşıyan Boyabat Kalesi, tapınak, dinlenme odası, yiyecek ve su deposu olarak kullanılmış alanlardan oluşuyor. Kalenin içinde bulunan yeraltı tünelleriyle ise çaya kadar inilebiliyor.

Balatlar Kilisesi, Paşa Tabyaları, Seyit Bilal Türbesi, Bektaşağa Göleti, Boyabat Kaya Mezarları, Ayancık Akgöl de şehir de diğer görülecek yerler arasında bulunuyor. Karadeniz’in güzel şehirlerinden biri olan Sinop doğal güzellikleri, tarihi yerleri ve kültürüyle doğanın içinde dopdolu bir tatil geçirmek isteyenler için oldukça güzel bir alternatif.

3 YORUMLAR

  1. Sinop / Erfeleğe yolunuz düşerse Horzum Köyüne de uğramanızı öneririm.
    HORZUM (HARİZM)
    Tanımı : Adı “Harizm’den gelen Türk” anlamında olan “Horzum” sözcüğü Harizm’den gelmektedir. Horzum aşireti, Oğuzların 24 boyundan birisi olan Beydilli boyuna bağlı bir oymaktır.
    Tarihçe : Harizm bölgesi, Aral gölünün güneyinde, Amuderya nehrinin batısında önemli bir Türk yurdundan, Büyük Selçuklu Devleti Sultanı, Alparslan’ın ordu kumandanlarından Afşin Bey’in komutası altında gelerek Sinop ilimize yeleşen bir yörük köyüdür.
    Köyü tanıtan, HorzumKöyü Müze adı altında facekbook sayfandan da takip etmeniz mümkündür.
    Saygı ve sevgiyle.

  2. Sinop iline bağlı Boyabat ilçesi ve o ilçeye bağlı Emiroğlu köyü ve o köye bağlı bıçakçılı mahallesi köylerin en güzelidir bir tarafı meşe ormanı bir tarafı çam ormanı yayla havası karşısı baraj manzarası çok güzel köydür. Bıçakçılı köyü yolunuz Boyabat ilçesine düşerse görmenizi tavsiye ederim.

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz