Isparta, Türkiye’nin gül bahçesi olarak bilinen ve Akdeniz Bölgesi’nin kuzey batısındaki Göller Yöresinde yer alıyor. Etrafı dağlarla çevrili, gölleriyle ünlü, içerisinde pek çok antik kent barındıran Isparta, kanyonları ve kayak merkezleriyle doğal güzelliklerin buluştuğu nadide bir coğrafya.

Isparta, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu Bölgeleri arasında önemli bir konumda, tarih boyunca uygarlıkların hüküm sürdüğü bir bölge. Antik kent, antik mezar ve kaya mezarlarıyla dikkat çeken Isparta; Eğirdir, Kovada ve Gölcük Gölleri, Kovada ve Kızıldağı milli parkları ile zengin bir fauna ve floraya sahip. İnanç turizminin merkezi olan Yalvaç ile dağcılık, trekking, rüzgâr sörfü, yamaç paraşütü, kampçılık gibi aktivitelerin yapılabildiği Eğirdir, kentin en önemli ilçelerinden. Kayak merkezinin yer aldığı Davraz Dağı ise doğa yürüyüşü, nehir sporlarına elverişli kanyonları, mağaralar ve dağları ile pek çok doğa sporunun merkezi.

Isparta-Gezilecek-Yerler

Isparta Gezilecek Yerler

Isparta’nın dillere destan gül bahçelerine artık lavanta bahçeleri eşlik ediyor. Genellikle Kuşçular, Kuyucak, Ardıçlı ve Aydoğmuş köylerinde üretilen lavantaları görmek için Türkiye’nin dört bir yanından turist geliyor. Ülkemizin en önemli lavanta üretim alanı olan Keçiborlu ilçesinde yer alan Lavanta Vadisi, günümüzde Isparta’nın en güzel gezi alanlarından biri.

1. Kızıldağ Milli Parkı

Kizildag-Milli-Parki

Kızıldağ Milli Parkı, Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesine 5 kilometre mesafede bulunuyor. Isparta kent merkezine 120 kilometre mesafede yer alan milli parkın güneyinde Beyşehir Gölü bulunuyor. Yenişarbademli ilçesinde bulunan Dedegül Dağı ise Orta Torosların en yüksek tepesi olup yılın on bir ayı karlı olan bir bölge. Dağ yürüyüşü, kamp, tırmanma için uygun yer ve imkanlar sunuyor. Dağ evleri ve kamp sahaları bulunan milli parkta Büyüksivri Tepesi’ne tırmanabilir, her yıl temmuz ayında düzenlenen Helva Bayramı’na katılabilirsiniz. Endemik türlerin de bulunduğu çok zengin bir bitki faunasına sahip olan parkta yaban hayvanlarını da gözlemleyebilirsiniz.

2. Yazılı Kanyon

Yazili-Kanyon

Yazılı Kanyon, Isparta’nın Sütçüler ilçesinin güneybatısında bulunuyor. Değirmendere Çayı, vadinin içinden geçerek Karacaören Baraj Gölü’ne dökülüyor. Çevredeki tarihi kalıntıların Bizans dönemine ait olduğu bilinen kanyon tarihi ve doğal güzellikler bakımından yörenin eşsiz bir köşesi. Eğirdir ilçesinden turların düzenlendiği bölgenin bu ismi almasının nedeni ise kanyonda büyük bir kaya üzerinde eski Yunan şairlerinden Epiktetos’un Hür İnsan Üzerine Bir Şiir’inin yer alması. Aziz Paul’ün geçtiği kanyon, Hristiyanlar için de kutsal yerlerden birisi sayılıyor.

3. Eğirdir Gölü

Egirdir-Isparta

Eğirdir Gölü, Isparta’nın olduğu kadar Göller Bölgesi’nin de en önemli göllerinden biri. Türkiye’nin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir, Sultan ve Karakuş Dağları’nın arasında yer alıyor. İki bölüme ayrılan Eğirdir Gölü, Hoyran Boğazı ile birbirine bağlanıyor. Göl içerisinde ise, biri Can Ada diğeri ise Yeşil Ada (Nis) olmak üzere iki küçük ada bulunuyor. Doğal sit alanı olan Eğirdir Gölü’nün en önemli özeliklerinden bir diğeri denizle olan bağlantısı.

Can Ada

Can Ada, Eğirdir ile Yeşilada arasında yer alan ve yedi bin metrekarelik bir alana sahip olan küçük bir adacık. Yerleşim alanı olmayan ada, çadır ve karavan turizmi ile piknik alanı olarak kullanılıyor. 1933 tarihli belediye encümeni kararıyla, Eğirdir’i ziyareti sırasında Atatürk’e armağan edilen ada, daha sonra Atatürk’ün mirasçılarına, onlardan da Eğirdir Belediyesi’ne geçmiş.

Yeşil Ada

Yeşil Ada, Eğirdir’in en gözde turizm bölgesi. Doğa güzelliklerinin yanı sıra Aya Stefanos Kilisesi gibi tarihi zenginliklere de ev sahipliği yapan Yeşil Ada’da pek çok turistik tesis bulunuyor. Bunun dışında Müslahattin Dede ve Eflatun Dede Türbeleri de ziyaretçilerin uğrak yerlerinden bazıları.

Kovada Gölü Milli Parkı

Kovada Gölü Milli Parkı, Eğirdir Gölü’nün devamı niteliğinde olan ve gölden taşan fazla suyun burayı doldurmasıyla meydana gelen göl ve çevresindeki parktan oluşan bir bölge. Eğirdir’e yaklaşık 24 kilometre uzaklıkta olan Kovada Gölü, sahip olduğu zengin bitki örtüsü ve içerisinde barındırdığı yüzlerce çeşit hayvandan dolayı milli park statüsüne sahip, birinci derece doğal sit alanı.

Aya Stefanos Kilisesi

Aya Stefanos Kilisesi, Yeşil Ada içerisinde yer alan, sekizinci yüzyıl tarihli bir yapı olmakla birlikte on dokuzuncu yüzyıl mimarisinin özelliklerini taşıyor. Rum Ortodoksların Kudüs’e gitmeden önce ziyaret ettiği bir kilise olan Aya Stefanos, Hristiyanlar için halen önemli bir hac mekânı. 1993’te restore edilen yapı, moloz taşla inşa edilmiş.

Altınkum Plajı

Altınkum Plajı, Eğirdir Gölü’nün yüzmeye en elverişli yerlerinden biri. Etrafında turistik tesislerin bulunduğu Altınkum, Eğirdir Tren İstasyonu’nun altında yer alıyor. Altınkum, ince kumlu, gölün yüzmeye en elverişli ve kıyıdan itibaren,200 metre ilerlenmesine rağmen, insan boyunu geçmeyen, sığlığı ile güvenli ve tercih edilen bir plaj. Alt yapı ve çevre düzenlemeleriyle Mavi Bayrak ile ödüllendirilmiş plajın 50 çadırlık kapasitesi olup, kiralık bungalowları da bulunuyor.

5. Antiocheia Antik Kenti

Antiocheia-Psida-Isparta

Antiocheia Antik Kenti, antik Pisidia Bölgesi’nin başkenti. Devasa tiyatrosuyla, Men Tapınağı ile, su kemerleriyle ve diğer tüm kalıntılarıyla uzun ama bir o kadar ilginç ve keyif verici bir gezi için en ideal noktalardan biri. Isparta’nın Yalvaç ilçesine bir kilometre uzaklıkta bulunan Antiocheia Antik Kenti, MÖ 281-261 arasına tarihleniyor. Cardo Maximus Caddesi’yle, devasa surlarıyla, batı kapısının heybetiyle hafızalarda yer edinen Antiocheia Antik Kenti’nin birçok bölümü bulunuyor.

Men Tapınağı

Men Tapınağı, Yalvaç ilçesinde, Antiocheia Antik Kenti’nde bulunuyor. Ay tanrısı Men adına inşa edilen Men Tapınağı, kentte kutsal alan olarak kabul edilen bir bölgede, Antiokheia Antik Kenti’nin beş kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Bu kutsal alanın en önemli özelliği bir tanrı adına şehirleşmiş tek yerleşim alanı olması.

6. Davraz Kayak Merkezi

Davraz-Kayak-Merkezi

Davraz Kayak Merkezi, Isparta kent merkezine yaklaşık 26 kilometre, Eğirdir ilçesine 30 kilometre, Süleyman Demirel Havalimanı’na ise 50 kilometrelik mesafede yer alıyor. Doruk yüksekliği, doğal dokunun yumuşaklığı ve mükemmel kar kalitesi ile yeni başlayan kayakçılara tehlikesiz rotalar, profesyonellere ise gönüllerince kayabilecekleri parkurlar sunan merkezde, tepeye çıkaran telesiyejle şahane Eğirdir Gölü manzarası izleyebilirsiniz.

7. Gölcük Krater Gölü Milli Parkı

Golcuk-Krater-Golu-Isparta

Gölcük Krater Gölü Milli Parkı, Isparta’ya 12 kilometre uzaklıkta, sönmüş yanardağ kraterinde bulunuyor. Yaklaşık üç bin kilometrekarelik bir alanı kapsayan göl, çevresi ağaçlarla kaplı göl sahili, piknik, trekking, jogging ve benzer etkinlikler için elverişli. Asfalt yolla ulaşım imkanının bulunduğu Gölcük Krater Gölü Milli Parkı, volkanik küllü tepelerle çevrili. Gölcük Tabiat Parkında kızılçam, karaçam, meşe, sedir, akasya, akçakesme ve diğer maki türü bitkiler ile tavşan, tilki, sincap, kaplumbağa, yılan ve çeşitli kuş türleri bulunuyor.

8. Pisidia ve Adada antik kentleri

Adada-Antik-Kenti
Adada Antik Kenti

Pisidia Antik Kenti, Isparta’nın Yalvaç ilçesinde bulunuyor. Pisidia Antik Kenti, kentin önemli kalıntılarını içinde bulunduran ve tarihi geçmişini gözler önüne seriyor. 3000 metrelik antik kentin surları, Roma ve Bizans tarafından genişletilmiş. Şehirde sütunlu cadde, antik tiyatro ve Tiberius alanı bulunuyor.

Adada Antik Kenti, Isparta’nın Sütçüler ilçesinde, Pisidia bölgesinin antik kentleri arasında yer alıyor. Önemli kalıntılardan biri olan antik kent Kovada Gölü’nün güneydoğusunda, çam ve ardıç ağalarıyla kaplı bir bölgede bulunuyor. Helenistik dönemde para basan bir yerleşim alanı olan kentte bulunan en eski sikkeler üzerinde tanrı Zeus, Herakles ve Dionysos tasvirleri yer alıyor.

9. Eğirdir Kalesi

Egirdir-Kalesi

Eğirdir Kalesi, Eğirdir Gölü’ne kuzey-güney doğrultusunda yarımada boyunca uzanıyor. İç ve dış kaleden oluşan Eğirdir Kalesi’nin inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte bugünkü kalıntıların Bizans dönemine ait olduğu biliniyor. Çeşitli zamanlarda onarılan kale surları bir sıra tuğla ve taş olarak inşa edilmiş. Timur’un Eğirdir’i istilası sırasında hasar gören, Hamidoğulları ve Osmanlı dönemlerinde onarımdan geçen yapı Isparta’nın uzun tarihine tanıklık ediyor.

10. Kubadabad Sarayı

Kubadabad-Sarayi-Isparta

Kubadabad Sarayı, Isparta’nın Yenişarbademli ilçesinde bulunuyor. Anadolu Selçuklu Sultanı l. Alaaddin Keykubat tarafından yazlık saray olarak inşa edilen yapı çinileriyle ünlü. Kubad Abad Sarayı’nda bulunan çeşitli ve renkli çinilerin benzerleri Aspendos’ta Roma Tiyatrosu üzerinde de bulunmuş. Üzerinde insan ve hayvan figürlerinin bulunduğu çinileri nedeniyle Kubad Abad Sarayı yıl içerisinde Isparta’ya gelenlerin önemli ziyaret noktalarından biri.

Isparta’da ayrıca Yalvaç ilçesine 24 kilometre uzaklıkta bulunan Hoyran Adası bulunuyor. Hoyran Gölü içerisinde etrafı surlarla çevrili bir ada olan Hoyran’da, tanrıça Artemis adına inşa edilmiş tapınağı ve kayaların içine oyulan mezarları ziyaret edebilirsiniz.

Isparta’ya nasıl gidilir

Isparta Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgeleri arasında ve İzmir-Konya ve Ankara-Antalya hattı üzerindeki konumundan dolayı karayolu ile ulaşım kolay sağlanıyor. Isparta, İstanbul’dan 596, Ankara’dan 393 ve İzmir’den 405 km mesafede yer alıyor. Isparta’ya karayolunu kullanarak özel aracınızla gelebileceğiniz gibi, pek çok kent merkezinden hareket eden otobüs seferleriyle de ulaşım mümkün.

Isparta Şehir merkezine 35 kilometre mesafede yer alan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na, Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Isparta ve Ankara-Isparta arasında uçuş seferleri bulunuyor. Diğer illerden aktarmalı seferlerin yapıldığı havalimanından İran’a da aktarmalı uçuşlar da mevcut. Havalimanından şehir merkezine ulaşımda, terminal binası çıkışında bulunan ve 24 saat hizmet veren duraklardan bir taksiye binebilir veya havalimanı içerisinde yer alan ofislerden araç kiralayarak şehre rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Diğer yandan 18 No’lu özel halk otobüslerini veya Türk Hava Yolları’nın havalimanından Isparta ve Burdur şehir merkezlerine hareket eden araçlarını kullanabilirsiniz. Bir diğer alternatif de Isparta ve Burdur belediyelerinin havalimanından otobüs seferleri.

Zengin turizm potansiyeli ile daha çok ziyaretçiyi hak eden Isparta, alternatif rota arayışında olanlar için en güzel seçeneklerden.

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz