Yaz sıcaklarının devam ettiği şu günlerde herkes serin deniz arayışına girdi. Bu arayışta bizim aklımıza gelen ilk yer Kuzey Ege kıyıları, hiç şüphesiz sizler de gitmek için can atacaksınız. Kuzey Ege’nin sizi kendine çeken ve büyüleyen serin sularının yanı sıra doğa manzarası, mimarisi, tertemiz havası ve samimi insanları sizleri bekliyor. O zaman siz de arabanıza atlayın, serin suların keyfini çıkarın, Kuzey Ege’yi beraber inceleyelim!

Türkiye’nin Kuzey Ege Kıyıları

  • Altınoluk
  • Akçay
  • Cunda
  • Küçükkuyu
  • Babakale
  • Bozcaada
  • Kadırga Koyun
  • Gökçeada
  • Assos Antik Liman

1. Altınoluk

Altınoluk

Kaz Dağları eteklerinde yer alan bir tatil beldesi Altınoluk. Her noktasını anı anına fotoğraflamak isteyeceğiniz Altınoluk’ta, güne bölgenin sunduğu zeytinlerinden üretilmiş zeytinyağı ile başlayabilirsiniz, her sokak başında karşılaşabileceğiniz lokmacı dedelerden lokma alabilir ya da meşhur Roma dondurmacısından serin bir dondurma alarak kendinizi Altınoluk’un serin sularına bakabilirsiniz.

Güney tarafında Ege Denizi, kuzeyinde Kazdağları olan Altınoluk nerede yer alır? Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı olan Altınoluk, Edremit ve Küçükkuyu mevkiinde kalır. Edremit’e uzaklığı 24 km olan Altınoluk’a ulaşım oldukça kolaydır. Birden fazla otobüs firmasının Altınoluk’a kesintisiz seferi bulunduğu için ulaşım konusunda oldukça şanslısınız.

Özel aracınızı tercih edecekseniz ise Balıkesir-Edremit yönü üzerinden Altınoluk’a kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul’dan gelen misafirler için Bandırma’ya vapur ile ulaştıktan sonra Balıkesir Edremit karayolu ile ulaşım seçenekleri bulunmaktadır.

Türkiye’de tatil yapmak için birden fazla rotamız olduğu için epey şanslı olduğumuzu hatırlatmakta fayda var. Sizler için hazırladığımız Kuzey Ege rotalarından çoğu yeri deneyimleyebilir, kendinize uygun bir tatil planı oluşturabilirsiniz.

2. Akçay

Kazdağı Milli Parkı
Ayı Şelalesi, Kazdağı Milli Parkı

Sarıkız’ın memleketi olarak da bilinen Akçay, en fazla oksijene sahip yerlerden biri olma özelliği taşıyor. Kazdağları’nın eteklerinde yer alan Akçay deniz ile doğanın kesişim noktasında konumlanıyor. Tam olarak Akçay nerede yer alır? Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı tatil beldesidir.

Edremit’e olan uzaklığı 8 km. Akçay, berrak ve soğuk suları ve bütçe dostu olmasıyla tatil severlerin gözde mekanı arasında yer alıyor. Konaklama birimlerinin fazla olması nedeniyle de Akçay popüler hale gelmeyi başarmıştır. Yaz tatiliniz için Akçay’ın temiz sularını keşfetmek isterseniz, Akçay’a nasıl ulaşabilirim sorusunu hemen cevaplayalım.

İstanbul yönünden gelecekseniz İstanbul-Bursa, Edremit-Akçay güzergahı sizin için hem kısa hem de rahat bir yol seçimi olacaktır. Dilerseniz İstanbul’dan Bandırma’ya feribot ile ulaşarak Bandırma-Balıkesir-Edremit üzerinden Akçay’a ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin farklı illerinden Akçay tatili planlıyorsanız özel aracınız ya da toplu taşıma araçları fark etmeden Akçay’a gelebilirsiniz.

Her sene daha da popüler hale gelen Akçay doğa güzellikleri ve deniz manzarası ile doyumsuz bir tatil fırsatı sunar. Akçay’ın Şahinderesi Kanyonu, Güre Pınarbaşı, Kazdağı Milli Parkı, Sütüven Şelalesi, Hasan Boğuldu Göleti ve Antandros Antik Kenti gezebilirsiniz.

Şahinderesi Kanyonu

Şahinderesi Kanyonu, Kazdağları’nın batısında bulunan 27 km uzunluğuna sahip bir kanyon. Dünya çapında oksijen seviyesi bakımından en yüksek yerlerden biri olma unvanını taşıyor. Oldukça dik ve engebeli bir arazi yapısına sahip olan Şahindere Kanyonu Kaz Dağları’nın havasını temizlemek ile görevli. Gezi rehberleri eşliğinde yapılan turlarla kanyon bölgesinde birden fazla gölcük de görebilirsiniz. Akçay’ı keşfetmek isteyenlerin kesinlikle görmesi gereken bir yer.

Güre Pınarbaşı

Akçay’a 6 kilometrelik mesafede yer alan Güre Pınarbaşı Güre Köyü’nde yer almaktadır. Alabalık çiftliği ve mesire alanları ile de oldukça meşhurdur. Kar suları eşliğinde yetiştirilen alabalıkların enfes tadını çıkarabilirsiniz. Ailenizle ve sevdikleriniz ile eğlenceli piknik anıları biriktireceğiniz Akçay sizlere unutulmaz serin sular sunuyor.

Kazdağı Milli Parkı

Kazdağı Milli Parkı Türkiye’nin en geniş yüzölçümüne sahip doğal koruma alanları arasında bulunuyor. İda Dağı ismiyle anılan bu dağ birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Masallara, hikayelere konu olan efsaneleri herkes tarafından biliniyor. Dünyanın sayılı güzelliklerinden olan Kazdağı Milli Parkı bol oksijenli havasıyla da bilinmektedir.

Milli Park içerisinde yer alan Sütüven Şelalesi ve Hasan Boğuldu Göleti bu park içerisinde görülmesi gereken doğal güzellikleri arasındadır. Gür ağaçları, bol suları ve efsaneleri ile dünyanın hemen hemen her yerinden binlerce turisti ağırlıyor. Kuzey Ege gezisi yapmak isteyenler için şiddetle tavsiye ediyoruz.

Sütüven Şelalesi

Sütüven Şelalesi

Sarıkız Yaylasından hareket eden Sütüven Şelalesi, Kızılkeçili Çayı üzerinden uzanarak Hasan Boğuldu Göletine dökülür. Sütüven Şelalesi Edremit- Akçay yoluna, yaklaşık 2 km kuzey yönünde yer almaktadır. Kazdağı Milli Parkı içerisinde yer alan Hasan Boğuldu Gölet’inin hemen yanında yer alan şelale 17 metre yüksekliğinde ve denizden 798 metre yükseklikte bulunmaktadır.

İlkbaharda kar sularının erimesi ile coşan şelale özellikle nisan ve mayıs ayında ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Çevresi zeytinlik ve ormanlık alanlar ile çevrili olan Sütüven Şelalesi’nde yürüyüş yapabilir, yöresel lezzetlerden satın alabilirsiniz. Trekking, termal turizm, dağcılık, foto safari yapabileceğiniz aktiviteler arasında.

Hasan Boğuldu Göleti

Akçay-Altınoluk mevkii üzerinde yer alan Hasan Boğuldu Göleti Kazdağı Milli Parkı’nın doğa harikaları arasında yer alıyor. Yaz aylarında serinlemek isteyenlerin keyif duyacağı bu gölet milli park içerisinde konumlandığından yürüyüş ve mesire alanları bulabilirsiniz. Gölet’in ismi ise bir efsaneden kaynaklanmaktadır.

Hasan ve Emine birbirlerine kavuşamadan ölen iki gençtir, bu gençlerin hayatından esinlenerek Hasan Boğuldu Göleti denilmektedir. Göletin üzerinde sarkan çınara ise Emine Çınarı ismi verilmiştir. Hüzünlü hikayesi ve doğal güzellikleri ile Akçay’a yolunuz düştüğünüzde mutlaka uğramanız gereken rotalar arasında.

Antandros Antik Kenti

Kazdağı eteklerinde yer alan, Edremit Altınoluk Beldesine ortalama 4 kilometre mesafede yer alan bir Pelasg kentidir. Yer aldığı konum itibariyle stratejik bir noktada bulunan kent, M.Ö. 10. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilse de çok kısa bir mesafede yer alan Assos’un MÖ 2000 yıllarına kadar uzanan tarihine sahip.

Antandros Antik Kenti’nde bu tarihlerde yapılmış olabileceği düşünülüyor. Arkeologlara ve uzmanlara göre Antandros Antik Kenti’nin nekropolü Yarmataş Tepesi’nin 2 kilometre batısında bulunuyor. Akropolü ise Yarmataş Tepesi’nde bulunmaktadır. Arkeolojik çalışmaları hala devam eden bu kazı alanında birden çok önemli eser çıkarılmıştır, eserlerin tamamı Balıkesir Müzesi’nde tarih severler ile buluşturulmuştur.

3. Cunda Adası

Arabayla ege turu

Her adımınızda tarihi içinizde hissedeceğiniz Alibey Adası ya da Cunda Adası, Ayvalık’ın en gözde turistik mekanları arasında. Nostaljik taş mimarisi, sevimli sokak hayvanları, samimi ve güler yüzlü insanları ile Cunda, hayata kısa bir mola verenlerin uğrak noktası oluyor. Hemen sizlere, Cunda’nın nerede olduğunu açıklayalım. Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yer alan bu ada bir zamanlar Rum nüfusun çoğunlukta olduğu bir yerdi.

Cunda’ya nasıl gidilir sorularını duyar gibiyiz, öyleyse hemen cevaplayalım. Ayvalık’a geldikten sonra karayolu ya da feribot ile Cunda’ya kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma tercih eden kişiler için Ayvalık belediye otobüsleri hizmet vermektedir.

Yeraltı zenginlikleri ile de bilinen Cunda dalış yapmak isteyenler ve su dünyası ile tanışmak isteyenler için ideal bir tercih. Ayvalık denildiği zaman akla gelen balıklar ve mezelerle süslü enfes sofraların keyfini çıkarabilirsiniz.

4. Ayvalık Küçükkuyu

Ayvalık Küçükkuyu
Ayvalık Küçükkuyu

Yine Kaz Dağları’nın eteklerinde yer alan bir cennetle listemize devam edeceğiz. Küçükkuyu Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı sevimli bir kasaba! Pırıl pırıl denizi, yemyeşil ormanlarının uyumu ile sarmalanan bu kasabanın bir tarafında Adatepe köyü bir tarafı Yeşilyurt Köyü bulunmaktadır.

Şimdiden bu doğa harikası kasabayı hayal ettiğinizi tahmin ediyoruz. Peki Küçükkuyu’ya nasıl ulaşılır sorusuna cevap verelim. Küçükkuyu’ya birçok alternatif yol seçeneği bulunmaktadır. İstanbul üzerinden özel aracınız ile gelmeyi planlıyorsanız Yalova-Bursa-Balıkesir-Edremit yol hattını gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Yenikapı-Bandırma feribotu ile Bandırma’ya geçtikten sonra Gönen Edremit hattı üzerinden Küçükkuyu’ya kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İzmir üzerinden gelen yolcular için Aliağa-Ayvalık-Edremit-Akçay-Altınoluk hattı üzerinden Küçükkuyu’ya gelebilirsiniz.

Küçükkuyu’da gezebileceğiniz yerler arasında Mıhlı Şelalesi, Zeus Atları, Garga Antik Kenti, Çanakkale Adatepe Zeytinyağı Müzesi bulunmaktadır.

5. Babakale

Osmanlıdan günümüze miras kalan balıkçı kasabası Babakale Kuzey Ege’nin sevilen uğrak noktaları arasında yer alıyor. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan bu köy bir zamanlar sakin bir yerken kısa sürede turistik bir beldeye dönüşmüştür. Diğer Kuzey Ege rotaları ile kıyaslandığında oldukça ekonomik olan bölge, pek çok kişi tarafından da bilinmiyor. Sakin ve huzurlu bir tatil arayışı içinde olanlar için doğru adres.

Yeri gelmişken hatırlatalım burada kafa dinlemek için gelmiş olsanız bile balıklarının ve mezelerinin tadına bakmayı unutmayın.

6. Bozcaada

Çanakkale’ye bağlı Ege Denizi’nin kuzeyinde bulunan Bozcaada tatil severler tarafından bolca tercih edilmektedir. Soğuk sulara sahip plajları, balık masalları, domates reçelli kahvaltı masalları huzurlu bir cennetin kapılarını açılıyor. Kişisel aracınız, toplu taşıma ya da uçakla Çanakkale’ye indikten sonra feribot aracılığı ile Bozcaada’ya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

7. Assos

Assos

Yüzyıllar öncesinden günümüze gelen Assos Antik Limanının ismi ellili yıllarda kullanılıyormuş. Eski çağlarda meşe palamudu boya sektöründe oldukça önemli bir hammadde olma özelliği taşıyormuş, bu antik kentin çevresi de meşe palamudu ile ün salmış. Buradan toplanan meşe palamutları iç piyasa ve dış piyasaya satılıyormuş. Vinil boya ham maddesinin elde edilmesiyle meşe palamuduna ihtiyaç bitmiş ve meşe palamutları kömür elde etmek için kesilmiş. Limana ayak bastığınız an meşe palamutlarının sizi selamladığını göreceksiniz.

Assos Antik Limanı Çanakkale’ye 87 kilometre mesafede bulunan Behramkale Köyü’nde yer alıyor. Assos küçük bir yer olsa da yapılacak aktiviteler oldukça fazladır. Tarihi bir kent olan Assos’ta tarihin büyüsüne kapılabilir, Behramkale Köyü’nün doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

Kuzey Ege, Türkiye’nin doğal güzelliğini koruyan yegane noktalarının başında geliyor. Bu doğa harikası bölge için bir tur yapmayı düşünüyorsanız mutlaka aracınız ile yapınız. Aracı olmayanlar ise araç kiralama seçeneğini tercih ederek uygun modeller ile yolculuklarına başlayabilirler.

Assos’un güney bölgesinde yer alan Kadırga Koyu, Kaz Dağları’nın bol oksijenli havası ve doğa manzarasından nasibini almıştır. Kadırga Koyu’nda en çok tercih edilen mavi bayraklı plajı da bulunuyor. Çakıl taşları ile örtülü olan plaj alanında şezlong ve şemsiyeler bulabilirsiniz. Kadırga Koyuna gittiğinizde şehirden uzak ve sakin bir tatilin keyfini çıkarabilirsiniz. Kadırga Koyu’na gelmişken Athena Tapınağına uğramanızı öneririz.

8. Gökçeada

Ülkemizin en büyük adası olan Gökçeada, Çanakkale’nin bir ilçesidir. Ege Denizi’nin kuzeyinde yer alan Saros Körfezi’nin girişinde yer alıyor. Sakin, huzurlu ve samimi insanları ile yılın her mevsimi sunduğu doğal güzellikleri ile tatil severlerin uğrak noktası olmayı başarıyor.

Gökçeada oldukça kolay bir ulaşım ağına sahiptir. Toplu taşıma, özel aracınız ve deniz otobüslerini tercih ederek Gökçeadaya ulaşabilirsiniz. Barba Yorgo şarapları, gün batımları, akşam yemekleri ve Ayşe Teyze’nin lezzetleri ile Gökçeada tatilinize renk katabilirsiniz. Yılın her mevsimi tercih edilen Gökçeada uygun fiyat seçenekleri ve sakinliği ile tatilin kapılarını sizlere aralıyor.

1 Yorum

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz