Fethiye, Türkiye’nin güneybatısında yer alan, doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve muhteşem plajlarıyla ünlü bir tatil beldesi. Eşsiz koyları ve plajları, kristal berraklığında denizi, geniş kumsalları ve yemyeşil ormanları ise insanı aşık edecek kadar güzel. Antik dönemde Karia ile Likya kentlerinin sınırlarının kesiştiği bölgede kurulan, bir kıyı yerleşimi olan Fethiye’nin ismi Telmessos’tu.

Fethiye Muğla‘ya bağlı en güzel ilçelerden birisi. Tekrar tekrar kendisine gelmeniz için çokça sebep. Mavi bayraklı bir kumsala sahip Ölüdeniz’i, Aziz John’un şövalyelerine ait olduğu sanılan Fethiye Kalesi, doğa severlerin buluşma noktası Kelebekler Vadisi, mavinin her tonunu gören koylarıyla Fethiye, dünyada eşi benzeri olmayan yerlerden.

fethiye

Fethiye, Muğla’nın en geniş yüzölçümüne sahip ve nüfus açısından en büyük yerleşimi. Şehrin karmaşasından kaçıp kendini doğanın ve denizin koynuna bırakmak isteyenler için en güzel adres. Bu gezi rehberinde, Fethiye’yi ziyaret etmek isteyenler için öne çıkan noktalar ve yapılması gereken etkinliklerden bahsedeceğiz.

Fethiye Gezi Rehberi

Ölüdeniz

Ölüdeniz, ülkemizin sahip olduğu doğal güzelliği ile adını en çok duyuran yerlerinden biri. Fethiye’nin en ünlü plajı olan Ölüdeniz, turkuaz suları ve huzurlu atmosferiyle dünya çapında üne sahip. Masmavi denizi, kristal berraklığında tertemiz deniziyle Fethiye’nin en gözde plajlarından biri.

Ölüdeniz Lagünü’nün bulunduğu nokta Ölüdeniz Tabiat Parkı olarak geçiyor. Mavisi de yeşili de gün batımındaki kızıl mor rengi de büyüleyici. Ölüdeniz kasaba merkezinden yürüyerek rahatlıkla gidilebilir. Ölüdeniz’de denize girebilir, güneşlenebilir ve su sporları yapabilirsiniz.

Ölüdeniz Kasabasının hemen önünde yer alan enfes Belceğiz Plajı, Kumburnu’nun birbirinden ayırdığı Ölüdeniz’in bir parçası. Fethiye’ye geldiğinizde mutlaka tekne tekne turu yapın. Tekne turları bu plajın Ölüdeniz Lagününe doğru uzayan kısmından kalkıyor

Ayrıca, Ölüdeniz’in sembolü haline gelen Kelebekler Vadisini ve Kabak Koyu’nu da ziyaret etmelisiniz. Görülecek çok sayıda koy ve ada var. Kendi grubunuzu oluşturup tekne kiralayıp öyle de gezebilirsiniz.

Kabak Koyu

Kabak Koyu, son yıllarda gençler arasında oldukça popüler oldu. Fethiye Ölüdeniz’e yaklaşık 17 km uzaklıktaki bu doğal cennet, Türkiye’de ender rastlanan jeolojik bir yapıya sahip. Koy, üç tarafı dağlarla çevrili kanyon biçimindeki derin bir vadi ve vadinin denize açılan çakıllı kumsalından oluşuyor.

Koyda birkaç kamping alanı ve pek çok ağaç ev ve butik otel yer alıyor. Bungalovlar, ağaç evler ve çadırlar dışında konaklama olanağı yok. Buraya en yakın alışveriş merkezinin Ölüdeniz’de olduğunu hatırlatalım. Kabak Koyun’da kamplarda düzenlenen yoga ve meditasyon aktivitelerine katılabilir, sessizliğin keyfini çıkarabilirsiniz.

Kabak Koyuna denizden ulaşım, Ölüdeniz’deki özel tur tekneleriyle sağlanıyor. Koya karadan ulaşmak isteyenler Fethiye’den dolmuşla eski taş evlerin hâkim olduğu otantik dokusunu koruyan Uzunyurt Kabak Mahallesine gelip, yarım saatlik bir yürüyüşle koya inebiliyor. Aynı noktadan koya dolmuşlar da var.

Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi, Belceğiz Körfezinin doğu kıyısını süsleyen derin bir kanyonun ucundaki 250 metrelik çakıllı kumsalıyla doğa severlerin buluşma noktası. Yılın 12 ayı ziyaret edilebilen koy, 1995 yılında 1. Derece sit alanı ilan edilerek her türlü yapılaşmaya kapatıldı. Kumsalda yer alan küçük bir restoran dışında koyda herhangi bir işletme yok.

Çadır veya ağaç evlerde konaklama olanağı mevcut. Medeniyetin izlerinin neredeyse tamamen silindiği bu alabildiğine özgür ve dingin mekânda, Ölüdeniz’in gün içinde camgöbeğinden turkuaza dönüşen denizini seyrederek zamanı sıfırlayabilirsiniz.

Babadağ’ın (antik adı Kragos) eteklerindeki Devrent Boğazı’ndan doğan Sarp Deresi’nin yardığı V şeklinde, 1500 metre uzunluğundaki bu coğrafi oluşum 359 metrelik kaya duvarlarıyla vahşi bir görünüme sahip.

Karstik dik duvarların ortasındaki düzlükte yetişen endemik bitkileri, mayıs ve ekim aylarında ortalığı şenlendiren kaplan kelebekleri ve yosunlu kayalar arasından süzülen şelaleleriyle Kelebekler Vadisi benzersiz bir coğrafya. Her yıl binlerce gezgini ağırlıyor.

Plajın hemen arkasından başlayan yürüyüş güzergahları konuklarını iki farklı noktaya götürüyor. Vadinin solundan ilerleyen patikayı izleyenler, yirmi dakikalık yürüyüşle birinci şelaleye, ardından on dakikalık biraz zor bir tırmanışla elli metreden dökülen ikinci şelaleye ulaşıyor.

Sağdaki patikayı takip edenler ise iplerin de yardımıyla adrenalin dolu bir tırmanışın ardından yarım saatte Faralya köyüne varıyor. Köyün sonunda yer alan kayalık platformdan Kelebekler Vadisi’ni seyretmek büyük bir keyif.

Fethiye Kalesi ve Likya Kaya Mezarları

Fethiye’nin tarihi merkezinde yer alan kale ve Likya dönemine ait kaya mezarları, bölgenin önemli tarihi ve kültürel zenginliklerindendir. Bu yapıları ziyaret ederek, Fethiye’nin antik dönemlerdeki yaşamını keşfedebilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu

Fethiye’ye yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan Saklıkent Kanyonu, Türkiye’nin en uzun ve en derin kanyonlarından biridir. Kanyonda trekking ve rafting gibi etkinlikler gerçekleştirebilir, buz gibi sularında serinleyebilirsiniz.

Tlos Antik Kenti

Fethiye’nin tarihi ve kültürel zenginliklerinden biri olan Tlos Antik Kenti, Likya dönemine ait kalıntılarıyla ünlüdür. Antik kentte, anıtsal mezarlar, tapınaklar, tiyatro ve stadyum gibi yapıları görebilirsiniz.

Paspatur Çarşısı

Fethiye’nin kalbi olarak bilinen Paspatur Çarşısı, hediyelik eşya dükkanları, restoranlar ve kafelerle doludur. Çarşıda alışveriş yaparak, yöresel ürünler ve el sanatlarından örnekler satın alabilirsiniz.

Kayaköy

Fethiye’ye 8 km uzaklıkta yer alan Kayaköy, terk edilmiş taş evleri ve kiliseleri ile ünlü. Eski Rum köyü, mübadeleden sonra yaklaşık 6 bin kişilik nüfusunu kaybetmiş. 1923’te gerçekleştirilen mübadele sonucu terk edilen köy, bugün önemli bir turistik ve tarihi alan olarak kabul ediliyor. Günümüzde fotoğraf, resim, heykel, seramik gibi dallarda eğitim veren bir sanat kampının iştirakçileri dolduruyor.

Fethiye Yat Limanı

Fethiye’nin hareketli ve renkli yat limanı, deniz ve güzel manzaralar eşliğinde yürüyüş yapmak için idealdir. Burada, restoranlar ve kafelerde oturarak deniz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca, Fethiye Yat Limanı’ndan düzenlenen tekne turlarıyla, bölgenin eşsiz koylarını ve adalarını keşfedebilirsiniz.

12 Adalar Tekne Turu

Şövalye Adası’ndan başlayarak Fethiye Körfezi’nin batı ve kuzeybatısındaki Karanlıkiçi adalar topluluğuna Fethiye İskelesi’nden her gün düzenlenen günübirlik mavi yolculukla gidilebiliyor. Kızılada, Delikli Adalar, Tersane Adası ve Domuz Adası gezilecek adalardan birkaçı.

Fethiye’de yapılması gereken en popüler etkinliklerden biri, 12 Adalar tekne turu. Bu turda, Yassıca Adalar, Tersane Adası, Kızıl Ada ve Bedri Rahmi Koyu gibi güzel adalar ve koylarda yüzme ve güneşlenme fırsatı bulabilirsiniz.

Babadağ Paragliding

Babadağ, Türkiye’nin güneyini batıdan doğuya kat eden Toros dağ sisteminin bir parçası. Fethiye’de Ölüdeniz’in arkasında, kumsaldan itibaren aniden yükseliyor ve 1969 metreye ulaşıyor. Babadağ’ın zirvesine çıkan 13 km’lik patika teknik zorluk içermiyor ama sık bitki örtüsü, değişken zemin yapısı ve yaz aylarındaki sıcak ve kurak iklim kendine özgü güçlükler yaratıyor.

Babadağ bir günde denizden 2 bin metreye yakın yükselip inme imkânı sunmasıyla eşsiz bir özelliğe sahip. Dünyanın koruma altına alınan yüz dağından biri Babadağ. Kabak Koyu da bu dağın eteğinde. Endemik çeşitliliği, yabanıl hayatı ve 200 metre boyunca uzanan eşsiz koyuyla 1. Derece sit alanı ilan edilmiş durumda.

Her adımda değişen manzara ve dağın zengin florasını görme imkânı sunan bu rotayı tecrübeli yürüyüşçüler mutlaka denemeli. Keçiboynuzu, sandal, mersin, yabani badem, akçaağaç, sedir ve ardıçlar yol boyunca yürüyüşe eşlik ediyor. Ölüdeniz ve çevresinin muhteşem manzarasını kuş bakışı görmek isteyenler için, Babadağ’dan paragliding yapmak harika bir deneyim.

Yediburunlar

Alınca köyü ile Eşen Çayı arasındaki bölge Yediburunlar olarak bilinir. Yediburunbaşı, Kötü Burun, Sancak Burnu, İnkaklık Burnu, Yassıca Burun, Kılıç Burnu ve Zeytin Burnu. Sarp ve kayalık bölgeyi rehbersiz gezmek çok zor, kaybolma ihtimali yüksek.

Kemer-Eşen karayolu takip edilerek, Sidyma’ya gelmeden önce sağa kıvrılan patikalar takip edilirse burunlara ulaşılır. Alternatif yol Kabak’tan Yediburunlar yönüne sahilden yol olmadığı için Pınara üzerinden Dokuzgöl’ü geçerek Alınca köyüne gelirsiniz. Ölüdeniz’den yola çıkıldığından Kabak Koyu’daki Faralya köyünde konaklama imkânı var.

Pınara Antik Kenti

Pinara Antik Kenti, Fethiye’ye 45 km. mesafede Minare Köyü yakınında bulunuyor. Likçe’de Pinale veya Pinara ‘yuvarlak’ anlamına geliyor. Mitolojiye göre Xanthos’un nüfusu çok artınca yaşlılardan bir grup kentten ayrılarak Kragos Dağının eteklerinde yuvarlak bir tepe üzerinde Pinara Kentini kurmuşlar.

Fethiye-Ksanthos yolundan ayrılan kısa bir yol ile Minare köyüne, oradan da yürüyerek kalıntılara ulaşılabilir. Kentin iki akropolis tepesi arasında bir kilise, yapı kalıntıları ve mezarlar var. Tiyatro ve odeon aşağı şehirde. Tepenin doğusunda kaya mezarları, kuzeyde agora ve tapınak kalıntıları bulunuyor.

Kentten günümüze ancak kaya mezarı ve lahit mezarlar ile sur duvarları, hamam, tiyatro, agora, odeon gibi yapıların kalıntıları ulaşmıştır. Birkaç büyük deprem geçirmiş kent MS 8. yüzyıldan sonra önemini bütünüyle yitirmiş.

Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti, Fethiye’ye 35 km mesafede Yaka Köyünde yer alıyor. MÖ 2,000’e ait buluntuları ile Tlos, Lykia’nın en eski yerleşimlerinden biri. Kent geniş bir alana yayılmasına karşın, kalıntılar akropol ve çevresinde odaklanmış. Kent girişinde yer alan görkemli akropolün hakim görüntüsü oldukça hoş. Yaklaşık 500 rakımlı dik yamaçlarla doğal açıdan korunaklı akropol tepesinin çevresi, yer yer sur duvarları ile tahkim edilmiş.

Akropoliste Osmanlı ve Lykialılar dönemlerine ait kalıntılar ve tapınak cepheli birçok kaya mezarı var. Akropolisin doğusunda kalan şehirde agora, gimnazyum, hamam, kilise, agora ve tapınak kalıntısı bulunuyor. Tiyatro biraz daha ileride. Akropolün kuzeydoğu yönündeki erken döneme ait sur duvarları ile kaya mezarları Likya kültürünün örnekler.

Daha çok doğu ve güneydoğu kesimde izlenen sur duvarları ise Roma Döneminde inşa edilmiş. Bunların Bizans Döneminde de onarım gördüğü biliniyor. Bu onarımda değişik yapı kalıntılarıyla lahit mezarların taşlarından yararlanılmış.

Fethiye-Kızılağaç-Korkuteli yolu üzerindeki Kemer beldesinde sonra önce güneye, sonra da doğuya giden toprak bir yolla Düver’e ulaşılıyor. Antik kent bu köye komşu.

Fethiye’nin Lezzetleri

Fethiye’nin yöresel mutfağını deneyimlemek, tatilinizin en keyifli yönlerinden biri olacaktır. Fethiye’de, deniz ürünlerinden zeytinyağlı yemeklere, kebaplardan meşhur gözlemeye kadar pek çok lezzetli yemeği deneyebilirsiniz.

Fethiye villa

Fethiye Konaklama Seçenekleri

Fethiye, Ölüdeniz, Karagözler, Hisarönü, Ovacık, Belcekız, Faralya, Göcek, Çalış, Üzümlü gibi birçok merkezde kalacak tatil köyü, otel, pansiyon bulunuyor. Fethiye ve çevresinde villa kiralama, tatilciler için popüler ve konforlu bir konaklama seçenek. Özellikle kalabalık aileler ve arkadaş grupları için uygun olan bu villalar, özel havuz, bahçe, geniş yaşam alanları ve tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak olanaklarla donatılmış.

Fethiye’nin farklı bölgelerinde villa kiralama yaparak, tatilinizi daha özel ve huzurlu bir şekilde geçirebilirsiniz.

Fethiye’ye nasıl gidilir ✈️

Fethiye’ye hava yoluyla ulaşım: Dalaman Havalimanı, Fethiye’ye uçakla gitmek için en yakın ve en uygun havalimanı. Fethiye’ye gitmek için Antalya Havalimanı’da diğer bir alternatif. Dalaman Fethiye 44 km ve yaklaşık 45 dakika sürüyor. Antalya Havalimanı Fethiye ise 2,5 saat sürüyor.

Türk Hava Yolları, Pegasus ve Onur Air ile haftanın 7 günü İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından Dalaman’a ve Antalya’ya direkt uçuşlar bulunuyor. Öte yandan, Dalaman’a ve Antalya’ya İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa havalimanlarından aktarmasız ulaşım sağlanıyor.

Dalaman Havalimanından Fethiye’ye ulaşım: Dalaman Havalimanı, Fethiye’ye 44 km uzaklıkta. Dalaman Havalimanından HAVAŞ ve MUTTAŞ servisleri ile Fethiye ilçe merkezinde otogara kadar gelebiliyorsunuz.

Fethiye’ye kara yoluyla ulaşım: Muğla’ya 92 km uzaklıkta olan, Antalya, Denizli ve Burdur illeriyle çevrili Fethiye İstanbul’a 810, Ankara’ya 635 ve İzmir’e 360 kilometre mesafede bulunuyor.

Fethiye’ye karayolu ile ulaşmak isteyenler için Türkiye’nin hemen hemen tüm şehirlerinden direkt olarak kente gelen otobüs seferleri bulunuyor. Fethiye Otogarı kentin ortasında yer alıyor. Ölüdeniz-Fethiye arasında da sürekli kalkan minibüs seferleri mevcut. Adana, Mersin, Alanya, Side, Adrasan rotasından Fethiye’ye gelmek istiyorsanız Güney Akdeniz Seyahat firmasından bilet alabilirsiniz.

İstanbul Fethiye yol güzergahı: İstanbul – İzmit – Sakarya – Kütahya – Afyon – Burdur – Tefenni – Çavdır – Söğüt – Kemer – Fethiye güzergâhını izleyebilirsiniz.

Fethiye, Türkiye’nin en güzel tatil beldelerinden biri olarak, eşsiz doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri, hareketli sosyal yaşamı ve leziz mutfağı ile ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil deneyimi sunuyor. Bu gezi rehberinde öne çıkan noktalar ve etkinlikler, Fethiye ziyaretinizin dolu dolu ve keyifli geçmesini sağlar. Önceden plan yaparak ve zamanınızı verimli kullanarak, Fethiye’nin sunduğu eşsiz deneyimlerin tadını çıkarabilirsiniz.

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz