İstanbul hem Avrupa’nın hem de Asya’nın en güzel şehirlerinden biri. Dünyada iki kıtada birden bulunan tek şehir olma özelliğini taşıyan kent, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’dan da izler taşıyor. Roma, Bizans, Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapan İstanbul’un tarihi antik dönemlere kadar uzanıyor.

Çağlar boyu çeşitli din, dil ve ırktan insanların bir arada yaşadığı bu şehir ticaret, sanayi, turizm ve eğitim alanında da yüzyıllardır Türkiye’nin birincisi. Kozmopolit ve metropolit yapısını bugün hala korumaya devam eden İstanbul, tarihi yapılarıyla, doğal güzellikleriyle, geçmişin izlerini taşıyan modern görünümüyle milyonlarca insanın ilgi odağı olmayı başarıyor.


İstanbul’da Yapılacak/ Görülecek En İyi 10 Şey

Muhteşem tarihi eserlerle dolu ve içinde birbirinden güzel aktiviteler barındıran İstanbul’da yapılacak pek çok şey var. Bu yüzden İstanbul’da yapılacak/görülecek en iyi 10 şeyi sizin için seçtik.

1. Bizans’ın en muhteşem kilisesi, Osmanlının görkemli camisi ve bir dönemin müzesi Ayasofya Camii‘nde geçmişin izlerine şahit olun.
2. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan ve mavi çinileriyle ünlü Sultanahmet Camii’nin muhteşem atmosferini içinize çekin.
3. Birbirinden güzel kokularla ve renklerle dolu Kapalı Çarşı’nın hanları arasında kaybolun.
4. İstanbul’un en çok ziyaret edilen yeri olan İstiklal Caddesi’nde keyifli bir tur yapın.
5. Şehrin gizemli yapısı Yerebatan Sarnıcı’nı görün.
6. İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde muhteşem eserleri seyre dalın.
7. Keyifli bir Boğaz turuyla hem Boğazın hem de İstanbul’un önemli yapılarını keşfe çıkın.
8. İstanbul’un en güzel panoramik manzaralarını kentin ünlü yapısı Galata Kulesi’nden izleyin.
9. Şehrin birbirinden güzel tatlarını yerinde deneyimleyin.
10. Şehrin dört bir yanına yayılmış hamamlara uğramayı sakın unutmayın.

Karasal iklim ve Karadeniz iklimi etkisi altında kalan İstanbul’da yazlar sıcak ve kurak, kışlar genel olarak soğuk ve kar yağışlı geçiyor. Yazın sıcaklık değerleri 35 dereceye çıkabiliyorken, kışın sıcaklıklar eksi değerlere düşebiliyor. Ancak bu durum uzun sürmüyor. Bu sebeple İstanbul’a gitmek için en güzel zamanlar ilkbahar ve sonbahar ayları oluyor.

İstanbul’un kent simgeleri

İstanbul’un tarihi Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağına kadar eskiye gidiyor. Şehrin farklı yerlerinde bu dönemlere ait izlere rastlanıyor. Daha sonra Antik bir Yunan şehir devletine dönüşen İstanbul’da, Antik Dönemden günümüze kadar gelebilmiş pek çok eser bulunuyor.

Farklı uluslar ve kültürlerin etkisi altında kalmış İstanbul’da değişik tarzlarda inşa edilmiş çok sayıda eser bulunuyor. Romanesk, Barok, Rokoko, Mağribi, Art Nouveau, Türk ve Arap mimarisi üsluplarında yapılan bu eserler İstanbul’un dört bir yanını süslüyor.

Dünyanın en büyük katedrallerinden biri olarak bilinen Ayasofya, İznik çiniliyle ünlü Sultan Ahmet Camii, Cenevizliler tarafından inşa edilen Galata Kulesi, Antik Çağdan kalma Kız Kulesi, Mimar Sinan’ın en görkemli eserlerinden biri olan Süleymaniye Camii, Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan Boğaziçi Köprüsü kentin en önemli simge yapıları arasında.

Osmanlı Döneminden kalma Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı da kentin diğer önemli yapılarından. Şehre ilk kez gelenler soluğu ya Kapalı Çarşı’da ya da İstiklal Caddesi’nde alıyor. Kapalı Çarşı da İstiklal Caddesi de İstanbul’un çok kültürlü yapısının gözleneceği en güzel yerler arasında bulunuyor.

Yüz yıllardır hem Türkiye’nin hem dünyanın kültür başkenti olan İstanbul’da sayısız konser, sergi, tiyatro ve opera düzenleniyor. Her gün farklı bir sanat etkinliğine ev sahipliği yapan şehir, Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi İstanbul Modern‘e sahip.

İstanbul’da konaklama

İstanbul’da her bütçeye uygun konaklama tipi mevcut. Oteller en çok Taksim ve Tarihi Yarımada çevresinde yoğunlaşıyor. Buradaki otellerin fiyatları bulundukları semte, gördükleri manzaraya ve sundukları imkanlara bağlı olarak değişiyor. Dedeman, Sheraton, Conrad İstanbul, Point, Wow, Rox, Hilton, Swissotel gibi lüks otel zincirlerinin şubeleri İstanbul’un en merkezi yerlerinde bulunuyor. Bunun yanında çok ucuz fiyatlara kalacağınız hostel ve pansiyonlar da şehrin konaklama seçenekleri arasında.

İstanbul yeme ve içme

Yüzyıllardır farklı kültürlerin buluşma noktası olan İstanbul, kozmopolit yapısıyla hem Türk mutfağının farklı lezzetlerini, hem de dünya mutfaklarını bir arada bulabileceğiniz eşsiz bir yer. Özelikle Orta Doğu yemeklerine benzer yemeklerin yaygın olarak tüketildiği şehirde, dünya mutfaklarının bulunduğu restoranların yanı sıra Türk yemeklerinin yapıldığı esnaf lokantalarından, kebapçılara, çorbacılardan, tatlıcılara kadar çok sayıda mekan hizmet veriyor.

İstanbul’da en çok tüketilen lezzet ise döner. Şehirde sayılamayacak kadar çok dönerci bulunuyor. Bu yüzden döner kullanılan malzemenin kalitesi ve mekana göre fiyatlar değişiyor. Ancak yine de kente özgü diyebileceğimiz bir yemek yok, ama kendine has bazı lezzetleriyle ünlenmiş çok sayıda mekan var. Alışveriş merkezlerine sıklıkla rastlayacağımız bu zincirler İstanbul’un en çok tercih edilen yemek yerleri arasında.

İstanbul’da Asya mutfakları ise Avrupa ve ABD’deki kadar yaygın değil. Şehrin Mecideköy, Şişli, Taksim, Kadıköy gibi en işlek kısımlarında Asya restoranları bulunuyor. Ancak bu restoranların pahalı olması ve damak tadı farklılığı yüzünden çoğunlukla tercih edilmiyor.

Şehrin her yerinde farklı türden restoranları, lokantaları, kafeleri, kahvaltıcıları, kahvecileri ve çay evlerini bulabilmek mümkün. Birbirinden farklı çok sayıda mekana ev sahipliği yapan İstanbul’da en otantik yemeklere sahip restoranlar Taksim ve Beyoğlu çevresinde, en güzel lokantalar Eminönü ve Kapalı Çarşı içinde, en hoş kafeler ve pastaneler Kadıköy’de, en iyi kahvaltıcılar Beşiktaş’ta, dünya mutfakları ise Nişantaşı ve Şişli’de bulunuyor.

İstanbul’da alışveriş

Kapalı Çarşı İstanbul Alışveriş
Kapalı Çarşı

İstanbul dünyanın en eski alışveriş mekanlarından biri olan Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı ile ön plana çıkıyor. İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerleri arasında bulunan bu yerlerde el yapımı ürünlerden yiyeceklere, değerli takılardan giyim kuşama kadar pek çok şey satılıyor. Bunun yanında şehirde 90’a yakın alışveriş merkezi bulunuyor.

İstanbul’u anlatacak en özel eşyalar Kapalı Çarşıdan alınıyor. Bunun yanında Sultanahmet ve çevresinde otantik halı dükkanları, Nişantaşı’nda tasarım butikler, Zeytinburnu’nda deri dükkanları, Şişhane’de avizeciler, Taksim ve Kadıköy’de antika satan dükkanlar bulunuyor. Buralardan İstanbul’a ait farklı ürünleri alabilirsiniz.

İstanbul’a nasıl gidilir

İstanbul Türkiye’nin en merkezi uçuş noktası olduğu için dünyanın pek çok yerinden İstanbul’a direkt uçuşlar bulunuyor. Bu uçuşlar için özellikle İstanbul Havalimanı kullanılıyor Havalimanından kalkan Havaş otobüsleri, metro ya da taksiyle şehir merkezine rahatlıkla ulaşılabiliyor.

İstanbul’un diğer havalimanı Sabiha Gökçen ise şehir merkezine yaklaşık 50 km mesafede konumlanıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan da şehir merkezine Havaş otobüsleri, halk otobüsleri ve taksilerle rahatlıkla ulaşılabiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilen İstanbul’da şehrin çoğu yerine belediye ya da halk otobüsleriyle ulaşılıyor. Bunun yanında ulaşım 133,5 kilometreye uzanan metro ağları ve tramvay seçenekleriyle yapılıyor.

Şehir içi ulaşımında en çok Beylikdüzü’nden- Söğütleşme’ye kadar uzanan metrobüs hattı tercih ediliyor. Ulaşım araçlarına binmek için İstanbulKart ya da elektronik bilet almanız gerekiyor.

İstanbul’da gün sabahın erken saatlerinde başlıyor ve gecenin geç saatlerine kadar sürüyor. Özellikle işe gidiş 07.30-08.00 saatleri ile eve dönüş 18.00-19.30 saatleri arasında trafik yoğunluğu yaşanıyor. Cumartesi çoğu yer açıkken pazar günleri dükkanların yarısı kapalı oluyor. Cumartesi pazar şehrin turistik mekanları ve cazibe merkezleri daha fazla kalabalık oluyor.

Doğu’nun ve Batı’nın kavuştuğu eşsiz şehir İstanbul’da birbirinden güzel tarihi yapıları görmeyi, rengarenk sokaklarda dolaşmayı, leziz yemekleri tatmayı, Boğaz’ın serin havasını solumayı sakın unutmayın!

2 YORUMLAR

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz