Antik Çağlar’da İstanbul’da yerleşimin başladığı ilçelerden biri Üsküdar. Bizanslılar tarafından ‘Altın şehir’ olarak anılan ilçe, Anadolu Yakası’nın Boğaz kıyısında konumlanıyor. 12 kilometrelik sahiliyle göze çarpan Üsküdar’ın kuzeyinde Beykoz, güneyinde Kadıköy ilçeleri bulunurken karşısında Beşiktaş ve Eminönü semtleri yer alıyor.

Tarih boyunca konaklama, askeriye, ulaşım ve ticaret konularında büyük öneme sahip olan ilçe yeşil alanlarıyla da oldukça ünlü. İstanbul’da pek çok ulusun hoşgörü içinde yaşadığı örnek ilçelerden biri olan Üsküdar camileri, koruları, yalıları, külliyeleri, sarayları, hamamları ve çeşmeleriyle İstanbul’un tarihi zenginlik bakımından önde gelen ilçelerinden.

Üsküdar Gezilecek Yerler

1. Mihrimah Sultan Camii

Mihrimah Sultan Camii

Üsküdar İskele Meydanı’nda bulunan Mihrimah Sultan Camii, Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerinden biri. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için 1548’de yaptırılan camii, İskele Camii adıyla da biliniyor. Her yılın belli zamanlarında Beyazıt Yangın Kulesi ya da o bölgedeki yüksek bir binadan bakıldığında iki minaresi arasından güneşin ve ayın doğumunun izlenebildiği Mihrimah Sultan Camii, bugün hala Üsküdar siluetinin önemli bir parçası.

2. III. Ahmet Çeşmesi

III Ahmet Çeşmesi

İstanbul’un en güzel çeşmelerinden biri olan III. Ahmet Çeşmesi, Üsküdar İskele Meydanı’nda yer alıyor. 1728’de III. Ahmed tarafından annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan adına yaptırılan çeşmenin 8 adet musluğu bulunuyor. Üsküdar’a gelen kişilerin su ihtiyacını karşılamak için tasarlanmış olan çeşmenin üzerinde dönemin ünlü şairlerinden Nedim, Şakir ve Rahmi tarafından yazılmış beyitler yer alıyor. Çiçek işlemeleri ve sanatsal işçiliğiyle dikkat çeken çeşme Hakimiyeti Milliye ve Paşalimanı Caddesi’nin kesiştiği yerde görülebiliyor.

3. Şifa Hamamı

  1. yüzyılın sonlarında yapıldığı düşünülen Şifa Hamamı, Üsküdar’ın Doğancılar Caddesi ile Uncular Caddesi’nin kesiştiği yerde konumlanıyor. Çifte hamam olarak inşa edilmiş hamamda kadın ve erkekler için ayrı kısımlar bulunuyor. Birkaç kez yenilendiği halde eski halini koruyan Şifa Hamamı, Üsküdar’ın en eski hamamı olduğu için halk arasında Eski Hamam adıyla da biliniyor.

4. Salacak Sahili

Salacak Sahili Üsküdar Gezilecek Yerler2

Üsküdar’ın en güzel yerlerinden biri olan Salacak Sahili, Şemsipaşa ile Harem arasında yer alıyor. Yaklaşık 2 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan sahilden Kız Kulesi, Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii, Beyazıt Yangın Kulesi, Galata Kulesi gibi İstanbul’un simge yapıları görülebiliyor. Ayazma Camii ve Rüstem Paşa Sıbyan Mektebi’ni de görebileceğiniz Salacak Sahili üzerinde ayrıca İstanbul’un manzarasının tadını çıkabileceğiniz çay bahçeleri ve restoranlar da bulunuyor.

5. Kız Kulesi

Kız Kulesi İstanbul Gezi Rehberi

İstanbul’un Antik Dönemleri’nden kalma en önemli yapılarından biri olan Kız Kulesi, Marmara Denizi’nin Salacak Sahili’ne yakın bir bölümünde konumlanıyor. Yabancı kaynaklarda Maiden Tower olarak bilinen yapı ilk olarak Antik Çağ’da Boğaz’a giriş yapan gemileri denetlemek amacıyla inşa edildi. Daha sonra üzerine kule eklenen Kız Kulesi, uzun bir süre savunma kulesi olarak kullanıldı. Osmanlı Dönemi’nde daha çok bir gösteri alanı olarak hizmet veren yapı, 1830’lu yıllarda bir karantina hastanesine dönüştürüldü. Pek çok kez restore edilen Kız Kulesi 1959 yılında Askeriye’ye devredildi. 2000 yılında ziyarete açılan bu özel mekan günümüzde bir kafe-restoran olarak hizmet veriyor.

6. Mimar Sinan Çarşısı

Mimar Sinan Çarşısı Üsküdar

Üsküdar’ın en işlek noktalarından biri olan Mimar Sinan Çarşısı, Gülfem Hatun Camii’nin tam karşısında yer alıyor. Sultan II. Selim’in eşi Nurbanu Valide Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan çarşı Toptaşı Cami’ne gelir getirmesi amacıyla inşa edildi. İçinde bulunan hamam nedeniyle çarşı-hamam olarak tanınan Mimar Sinan Çarşısı, 1583’de tamamlandı. Yapıldığı günden bu yana pek çok kez onarılan çarşı bugünkü haline 1962 yılındaki restorasyondan sonra kavuştu. Günümüzde pek çok farklı dükkana ev sahipliği yapan Mimar Sinan Çarşısı, ilçedeki en güzel alışveriş noktaları arasında yer alıyor.

7. Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri Camii

Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu olan Ayşe Hümaşah Sultan tarafından, eşi Aziz Mahmud Hüdayi adına yaptırılan Aziz Mahmud Hüdayi Camii, Üsküdar’ın en önemli yapılarından biri. İlk olarak bir tekke olarak inşa edilen yapıya sonraki yıllarda cami, imaret, derviş hücreleri, şeyh evi, kütüphane ve hamam da eklendi. Yapımı 6 yıl süren Aziz Mahmud Hüdayi Camii, 1595 yılında ibadete açıldı. En son 1975 yılında yenilenen caminin içinde Aziz Mahmud Hüdayi’ye ait bir türbe de bulunuyor.

7. Atik Valide Camii

Atik Valide Camii Üsküdar

Eski Valide Camii adıyla da bilinen Atik Valide Camii, Üsküdar’ın en görkemli yapılarından biri. II. Selim’in eşi Afife Nur-Banu Valide Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan cami, 1583 yılında tamamlandı. İçinde bir medrese, kervansaray, hamam, darülkurra, darüşşifa, tekke, sıbyan mektebi bulunan Atik Valide Camii, İznik Çinileri’nin en güzel örnekleriyle süslü. Günümüzde bir kısmı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne tahsis edilen cami, Üsküdar’ın mutlaka görülmesi gereken yapıları arasında yer alıyor.

8. Çinili Cami

Osmanlı Dönemi’nde kalma önemli eserlerden biri olan Çinili Camii, Üsküdar’ın Murat Reis Mahallesi’nde yer alıyor. I. Ahmet’in eşi olan Mahpeyker Kösem Valide Sultan tarafından yaptırıldığı için Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii adıyla da tanınan cami, 1640 yılından beri ibadete açık halde bulunuyor. Osmanlı mimarisini yansıtan Çinili Cami’nin içinde ayrıca medrese, şadırvan, sebil, mektep, çeşme ve hamam da bulunuyor.

9. Fethipaşa Korusu

Fethipaşa Korusu Üsküdar Gezi Rehberi

Fethi Paşa Korusu, Üsküdar’daki en önemli yeşil alanlardan biri. Üsküdar’ın Paşalimanı olarak adlandırılan bölgesinde bulunan koru, Kuzguncuk ve Sultantepe Mahalleleri arasında yer alıyor. Boğaz’ın eşsiz manzarasını gören Fethi Paşa Korusu, özellikle hafta sonları şehrin kalabalığından uzaklaşıp biraz olsun uzaklaşmak isteyenler tarafından dolup taşıyor. Girişin ücretsiz olduğu korunun içinde oturup keyifle yemek yeyip, çayınızı yudumlayacağınız bir kafe de bulunuyor.

10. Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı İstanbul

Bizans döneminde İstavroz Bahçeleri olarak anılan bir koruluğun yerine inşa edilen Beylerbeyi Sarayı, Üsküdar’ın Beylerbeyi semtinde bulunuyor. Sultan Abdülaziz tarafından Sarkis Balyan’a yaptırılan saray 1865’de tamamlandı. Ahşap oymacılığı, nakış işçiliği, resim ve yazı gibi öğelerle süslenmiş olan Beylerbeyi Sarayı, 24 oda 1 hamam ve 1 banyo oluşuyor. Mermer Köşk, Sarı Köşk, Ahır Köşk ve iki küçük deniz köşküne sahip olan saray pazartesi ve perşembe günleri hariç her gün ziyaret edilebiliyor.

İstanbul’un tarihi zenginlik bakımından önde gelen ilçelerinden biri olan Üsküdar’da ayrıca Büyük Çamlıca Tepesi, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii, Surp Haç Kilisesi, Surp Garabet Kilisesi, Şakirin Camii, Bet Yaakov ve Bet Nissim Sinagogu, İlya Profiti Rum Ortodoks Kilisesi de görülecek yerler arasında bulunuyor. Dini yapıları, hamamları, sarayları ve benzersiz bahçeleriyle Üsküdar İstanbul’un en güzel semtlerinden biri.

1 Yorum

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz