Kassel, Almanya’nın Hessen Eyaleti’nde bulunan meşhur documenta Çağdaş ve Modern Sanatlar etkinliğinin ev sahibi, Alman Masal Diyarı’nın da başkenti olan bir şehir.
Olağanüstü parkları, müzeleri, tarihi anıtları ve kültürel farklılıkları nedeniyle her sene milyonlarca gezgin Fulda Nehri’nin etrafındaki bu görülmeye değer şehri tercih ediyor. Almanya içerisinde merkezi bir konumda olması da ulaşım açısından büyük kolaylık sağlıyor.
Yüzde 65’i yeşil alan olan bu şehirde Unesco tarafından koruma altına alınan Bergpark Wilhelmshöhe gibi Avrupa’da da ön plana çıkmış harika parklar bulunuyor. Kış aylarında kayak turizmi, bahar aylarında yürüyüş parkurları ve yaz aylarında su sporları, golf, kaplıca gibi seçenekleriyle de yaşanılabilir bir şehir.
Kassel Gezi Rehberi
Kassel, milattan sonra 913 yılında Kral Konrad’ın iki belgeye attığı imzaya yazmış olduğu Chasella ismine dayanıyor. Yıllar boyu Hesse-Kassel olarak anılan şehir, 19. yüzyıla kadar Protestanların Katoliklere karşı direndiği bir başkent olmuş.
19. yüzyıl itibariyle Vesfalya Krallığı’nın önemli şehirlerinden biri olan Kassel‘de, Grimm Kardeşler de uzun bir süre bulunmuş ve çoğu masalını burada yazdıkları biliniyor. Şehrin her bir köşesinde Grimm Kardeşler’in esintilerini görmek güzel bir duygu.
Bugün onları anmak ve anılarını yaşatmak amacıyla şehrin en güzel noktasında Rokoko stilinde bir Bruder-Grimm Müzesi de bulunuyor.
Yıllarca şehirde üretilen tank, savaş uçakları, silah ve demir yolu hizmetleri; Almanya’daki merkezi konumu; ve şehrin en yüksek noktasında toplanan Alman Ordusu nedeniyle 2. Dünya Savaşı sırasında bölgenin yaklaşık % 90’ı müttefikler tarafından bombalanmış ne yazık ki.
10.000 insanın bu saldırılarda öldüğü ve 150.000 insanın da evsiz kaldığı söyleniyor, korkunç bir tablo! Bu rakamlarla birlikte Kassel, Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda en çok kayıp verdiği şehirlerden bir tanesi.
Şehirde Frediricianum, Orangerie ve birkaç tarihi bina haricinde neredeyse tüm yapılar yerle bir olmuş. Bu nedenle şehir 1950’li yıllarda yeniden o günün şartları ve mimarisiyle hızlıca onarılmış; günümüze ulaşmış.
Şehrin sokaklarında dolaşırken soğuk savaş günlerini kolayca hissedebiliyorsunuz. Gri, balkonsuz ve aceleyle yapılmış binalar; bilinçli ancak sıkıcı bir kentleşme ve şehir merkezindeki betonlaşma kolaylıkla fark ediliyor.
Federal Almanya kurulduğunda Bonn başkent yapılmadan önce de Kassel’in uzun süre başkent olması için çaba sarf edilmiş, ancak bu güzel şehrin konumu nedeniyle Doğu Almanya’ya yakın oluşu Almanlar’ı Bonn şehrine yönlendirmiş.
Eğer Almanca biliyorsanız, Kassel’de Almanya’nın en düzgün Almancası (Hoch-Deutsch) konuşuluyor, bu yüzden şanslısınız. Dil konusunda bir gün bile sıkıntı yaşamadım. Halkın çoğu İngilizce ve Fransızca da biliyor.
Kassel rakun cenneti olarak biliniyor. Sokakta, durakta, restoranda ya da parkta her an rakunla karşılaşabilirsiniz. Korkmayın. Aslında vahşi hayvanlar olmalarına rağmen şehirde insanlarla yaşamaya alıştıkları için zarar vermiyorlar.
Kassel’de 2006 yılındaki Neo-Nazi olayları sırasında, Halit Yozgat adlı bir Türk başından vurularak öldürülmüş. Bu nedenle Halitplatz durağı, kendisini anmak adıyla kurulmuş.
Kassel Gezilecek Yerler
Fulda Nehri kıyısında şahane bir doğa içine ve eşi benzeri olmayan bir coğrafyaya kurulan Kassel; turistlerin uğrak bir noktası. Bu nedenle şehir turistlerin her yere kolayca ulaşabileceği bir ulaşım ağına sahip olduğu gibi; anlaşılır ve görülmeye değer kültürel değerlere de sahip.
1. Bergpark-Wilhelmshöhe
Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük parkı. 2013’te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edildi. Wilhelmshöhe Sarayı, Herkules Anıtı ve Löwenburg bu parkta ön plana çıkan ve mutlaka görmeniz, yaşamanız gereken yerler.
Wilhelmshöhe Sarayı, 1786’de 9. Wilhelm tarafında kurulmuş. Saray şu anda müze olarak kullanılmakta ve Grek-Roman eserlerine ev sahipliği yapıyor.
Şehre tepeden bakan ve şehrin her noktasından görülebilen Herkules Anıtı, açık ara Kassel’in simgesi durumunda. Kassel’in her köşesinde; ya da buradan alacağınız her hediyelik eşya üzerinde anıtı görebilirsiniz.
Löwenburg ya da Türkçesiyle Aslanlar Kalesi; yine 9. Wilhelm döneminde inşa edilen tarihi kalenin replikası. Orijinali Prusya tarafından bombalanmadan önce 3. Napolyon’un bile mahkum edildiği meşhur bir kale.
2. Staatspark Karlsaue
Kassel’in tam merkezinde oluşu ve yürüyerek ulaşım imkanı nedeniyle hafta sonu tüm halkın akın ettiği parkların başında gelir. Auepark; doğal yaşamıyla ünlü olduğu kadar içerisindeki Orangerie Müzesi’yle de biliniyor. Documenta etkinlikleri boyunca pek çok sergiye ev sahipliği yapan Orangerie, aslında 1710’dan günümüze uzanan bir saray ve Kassel’in zarar görmeyen nadir tarihi yapılarından biri.
3. Fridericianum
Avrupa’nın ilk halka açık müzesi olan Fridericianum 1779’da inşa edilmiş büyük bir yapı. 19. Yüzyıl’a kadar dünyanın en fazla çeşide sahip saatlerinden oluşan koleksiyona ev sahipliği yapmış. Şehrin tam merkezinde Friderichsplatz’ta yer alıyor.
4. Bruder Grimm Museum
Grimm Kardeşler’in uzun yıllar Kassel’de yaşamış olması ve bir çok eserini burada yazmış olmaları nedeniyle; yaşadıkları ev müzeye dönüştürülmüş. Şehrin en güzel ve sakin bölgelerinden birinde, Wilhelmshöhe Bulvarı’nın hemen girişinde yer alıyor.
5. Königsplatz ve Königsstraße
Kassel’in tam kalbi olan Königsplatz ve Königsstraße Caddeleri boyunca alış veriş yapabilir ve gündelik rutinleri gözlemleyebilirsiniz. Cadde üzerinde Alex Cafe’de bir kahve molası verebilirsiniz. Kahvelerine doyamadığım, özellikle sütlü kahvesi (Milchkaffee) oldukça başarılı olan bir mekan. Yine bu caddede yer alan Königsplatz’taki restoranlarda lezzetli yemekler yiyebilir; ya da City-Point alışveriş merkezine uğrayarak alışveriş yapabilirsiniz.
6. Kurhessen-Therme
Wilhelmshöhe Caddesi üzerinde yer alıyor, Wilhelmshöhe Parka da yakın bir konumda. Kassel; ılıcaları ve kaplıcalarıyla da meşhur. Şifalı sularının tüm hastalıklara iyi geldiği bilindiği için Almanya’nın tüm yaşlı nüfusu en az bir kez de olsa Kassel’in şifalı sularına koşuyor. Vaktiniz varsa orman içerisindeki açık havuzlarda jakuzi keyfi yapabilirsiniz.
7. Freizeitzentrum Fuldaue
Fulda Nehri Kenarı’nda Orangerie’yi de içine alan uzun bir orman alanı burası. Hava güneşliyse şehirdeki insanlar nereye kayboldu diye düşünmeyin, emin olun herkes burada, ben de dahil! Mangalınız ve arkadaşlarınızı alıp, nehir kenarında güneşin tadını çıkarın. Hatta hava çok sıcaksa, nehirde yüzebilirsiniz.
Birkaç kez nehirde yüzme deneyimim oldu, suyun üzerinde durmak bir hayli zor. Bir keresinde de kısa süreli bir akıntıya kapılmışlığım var ne yazık ki. Bu yüzden nehirde yüzmenin keyifli olduğu kadar tehlikeli olduğunu da belirtmek istiyorum. Risk almak istemiyorsanız; Bugasee ya da Am Bühl göllerine giderek yüzebilirsiniz.
Fulda Köprüsü’ne doğru giderseniz harika şaraplar tadabileceğiniz kafeler; ve ucuza içki içebileceğiniz Biergarten (Bira Bahçeleri) bulunuyor. Bunlar arasında Finkenherd’i ve Schiff’i önerebilirim. Fulda Nehri üzerinde düzenlenen bot turlarına da katılabilir ve hemen yakınlardaki Hann. Münden’ı ziyaret edebilirsiniz.
8. Fulda Nehri
Fulda Nehri üzerinde düzenlenen bot turlarına da katılabilir ve hemen yakınlardaki Hann. Münden’ı ziyaret edebilirsiniz.
9. Uni-Kassel
Şehrin tek üniversitesi ve diğer Alman şehirlerindeki gibi dağınık değil, kampüs içinde yer alıyor. Kampüse ve tüm seminerlere özgürce girebilirsiniz. Kampüs içerisindeki binaların eski tank fabrikaları onarılarak yapıldığını belirtmek; burayı görmeniz için bir neden olabilir.
Kampüsümüzün içerisinde Pavillon adında tatlı bir kafe var. Ders aralarında sık sık gidip dinlendiğimiz bir yer. Eğer okul periyodunda geliyorsanız; öğlen 11:30 -14:00 arasında yemekhanede çok uygun fiyata leziz yemekler yiyebilirsiniz.
10. Schöne-Aussicht
Türkçe karşılığı ‘Güzel Manzara’. Gerçekten de öyle. Kassel tepelik bir şehir; ve bu bölgede Orangerie, Auepark gibi alanların tam tepesinde yer alıyorsunuz. Harika bir manzara sizi bekliyor. Kız arkadaşımla kahvemizi alıp buraya gelerek keyif yapardık güneşli günlerde. Buradan uzaklara bakarsanız Kaufungen şehrini görebilirsiniz.
Schöne Aussicht üzerinde Mundo Sunshine Bar&Kitchen yer alıyor. Bu kafenin kokteylleri bir harika ve akşam 5’e kadar yarı fiyatına! Üstelik mekanın ufak bir yapay plajı da var!
11. Bugasee
Şehrin en bilinen gölü. Yaz aylarında buraya gelerek yüzebilir, güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Göl yaz aylarında çok kalabalık olabiliyor. Bu zamanlarda suyun çok temiz olmadığı söyleniyor. Ben herhangi bir sıkıntı yaşamadım, ancak daha önce bu gölden bakteri kapan ve rahatsızlanan pek çok insan varmış. Bu yüzden dikkat etmenizde fayda var.
12. Dönche
Kassel’in yakınlarında yer alan Dönche; aslında koruma altına alınmış doğal bir bölge. Burada her hangi bir yapı yapılmasına izin verilmiyor. Upuzun bir arazi ve doğa yürüyüşleri, bisiklet gezileri için muazzam bir yer. Bisikletle ya da yaya olarak gezerken dikkat etmenizde fayda var çünkü Almanya’da insanlar bireysel olarak binicilik sporuyla yakından ilgileniyorlar. Bölgede de çok fazla binici ve at var, dolayısıyla yürüyüşleriniz sırasında dikkatli olmalısınız.
13. Documenta
Documenta, Kassel’in medar-ı iftiharı. Her 5 senede 1 kez düzenlenen bu 100 günlük modern ve çağdaş sanat festivaline dünyanın dört bir yanında sanatçılar; ressamlar, heykeltraşlar ve karikatüristler katılıyorlar. Arnold Bode tarafından Nazizmin kültürel karanlığından Almanya’yı kurtarıp, çağdaş ve modern bir seviyeye ulaştırmak amaçlanmış hatta ilk documenta’da Picasso ve Kandinsky gibi sanatçılar yer almış.
Kassel’e bu tarihlerde gidiyorsanız, erken rezervasyon yaptırmanızı hatırlatmakta fayda var. Bulunduğum sene boyunca ne yazık ki Documenta’ya denk gelemedim. Ancak bu tarihlerde şehrin inanılmaz hareketli ve eğlenceli olduğu söyleniyor.
Kassel Gece Hayatı
Gündüzleri şehirde pek çok festivale ve aktiviteye katılabileceğniz gibi; Cinestar ya da Cineplex’te sinemaya gidebilir, Staatstheater’da tiyatro etkinliklerine katılabilirsiniz. Sinemalarda ne yazık ki İngilizce alt yazı seçeneği bulunmuyor, filmlerde dublajlı.
Geceleri ise Kassel bambaşka bir renge bürünür. Hareketli gece hayatı nedeniyle de turistlerin ilgisini çeken Kassel’de; sakin ve lounge tarzı mekanlar için Mundo, Alex, Maya Coba, Enchilada gibi restoran ve barlar benim favorim. Özellikle Enchilada’nın biberli kokteyli; Maya Coba’nın salsa geceleri ve Mundo’nun her ayın ilk Pazartesi günü düzenlediği Afterparty mutlaka görülmeli.
Hareketli ve dans etmeyi seven biriyseniz; Arm, A7, Lolita, K19, Mutter gibi gece klüpleri ilginizi çekebilir. Kassel’da genellikle Pazartesi ve Salı günleri gece klüpleri kapalı olur. Cuma Cumartesi günleri ise tıklım tıklım.
İrlanda Kültürü’yle yakından ilgileniyorsanız da The Shamrock Irish Pub’ta Karaoke gecelerine ya da canlı folk konserlere katılabilirsiniz.
Karaoke geceleri Perşembe ve Pazar günleri düzenleniyor. Shamrock, Kassel’da en sık gittiğim mekanların başında geliyor. İyi İngilizce bilen personeli, samimi ortamı ve geniş içki yelpazesiyle diğer tüm barlardan bir adım önde.
Kassel yeme içme
Kassel; kendine özgü yemekler barındıran bir şehir olmadığı için; restoranların çoğu İtalyan, Meksikalı ve Türk. Bu yüzden kokusu ilginizi çeken bir restorana oturarak afiyetle yemeğinizi yiyebilirsiniz Kassel’de yemek yemek için pek çok seçenek bulunuyor. Özellikle Königstraße ve çevresinde çok fazla restoran, kafe ve sokak satıcısı mevcut.
Almanlar’ın meşhur Bratwurst, Kochwurst ve Currywurst’unu deneyebilirsiniz. Currywurst’u özellikle tavsiye ederiz. Yine Kassel’e özgü olarak sunulan ve satılan Ahle Wurst ya da diğer adıyla Wurschd; tercih edebileceğiniz yöresel ve çiğ yenen bir yemek. Kassel’in yerli biraları Hütt ve Kasseler Pilsner’de biraseverlere leziz tatlar sunuyor.
Königstraße üzerinde harika pastaneler bulunuyor. Buralarda leziz Alman Ekmekleri’nden yapılan sandviçler hem bütçenize uygun hem de doyurucu. Untere Königstraße‘ye doğru ilerlerseniz; bir düzine Türk Restoranı göreceksiniz. Buraya Küçük Türkiye de diyorlar. Canınız bir Alman Döneri çektiyse Wesertor Caddesi üzerindeki Weserspitze tramvay durağına doğru yürüyün ve buradaki Öz Antalya Imbiss’i bulun.
Kassel’de yemek yemek için pek çok seçenek bulunuyor. Özellikle Königstraße ve çevresinde çok fazla restoran, cafe ve sokak satıcısı mevcut. Sokak satıcıları arasında Almanların meşhur Bratwurst, Kochwurst ve Currywurst’unu deneyebilirsiniz. Currywurst özellikle pek çok kişi için vazgeçilmez. Yine Kassel’e özgü olarak sunulan ve satılan ‘ahle Wurst’ ya da diğer adıyla ‘Wurschd’; tercih edebileceğiniz yöresel ve çiğ yenen bir yemek. Kassel’in yerli biraları Hütt ve Kasseler Pilsner’de biraseverlere leziz tatlar sunuyor.
Königstraße üzerinde harika pastaneler bulunuyor. Buralarda leziz Alman Ekmekleri’nden yapılan sandviçler hem bütçenize uygun hem de doyurucu. Çörekler ve kurabiyeler de en az onlar kadar lezzetliler. Cadde üzerindeki Back Factory isimli ufak dükkan tavsiye olunur. Kahvesi €1, Berliner €0,60; Brezel €0,40 gibi komik rakamlara satılıyor. Bu fiyatlara karın doyurmak Almanya’da çok sık karşılaşabileceğiniz bir durum değil.
Kassel, kendine özgü yemekler barındıran bir şehir olmadığı için; restoranların çoğu İtalyan, Meksikalı ve Türk. Bu yüzden kokusu ilginizi çeken bir restorana oturarak afiyetle yemeğinizi yiyebilirsiniz. Enchilada, Meksika yemekleri ve biberli kokteyli için tercih edilebilir.
Asya yemekleri isterseniz, City Point’in altında harika restoranlar var. Königstraße üzerinde ara sokaklarda leziz İtalyan Pizzaları var. Özellikle pizzalar gerçekten çok güzel. Martini Kilisesi’nin hemen yakınlarında Monaci Pizza var. Çeşit çeşit leziz pizzalar yapan harika bir pizzacı. Orta boy pizzanın €3 olduğunu belirtmek isteriz, ülkemizde yaklaşık 25 liraya satılan orta boy pizzanın hem de.
Untere Königstraße’ye doğru ilerlerseniz; bir düzine Türk Restoranı göreceksiniz. Buraya “Küçük Türkiye” de diyorlar. Kassel’in en güzel halini ve en pis halini bu caddede görebilirsiniz. Manav, fırın, kuyumcu, pastane, kıraathane ve bahis oyunları gibi tüm mekanlar burada yer alıyor.
Canınız bir “Alman Döneri” çektiyse Wesertor Caddesi üzerindeki Weserspitze tramvay durağına doğru yürüyün ve buradaki Öz Antalya Imbiss’i bulun. Döneri temiz yapan ve sohbetine doyum olmayan bir Ali Abi var burada.
Kassel’e ne zaman gidilir
Almanya’da genellikle soğuk bir hava var, Kassel’de de öyle. Kış aylarındaki yoğun kar yağışı ve buzlanma gezilerinizde zorluk çıkarabilir. Bahar aylarında Kassel’de hava ılık oluyor, fakat kararsız. Yanınızda ceket, şemsiye bulundurarak gezilerinizi tam da ağaçlar yeni yeni yeşillenmişken keyifle yapabilirsiniz; ancak polenlere dikkat! Yaz ayları ise Kassel gezileriniz için en uygun zamanlar. Işıl ışıl ama yakmayan güneşin altında, hafif esen rüzgarın ahengiyle güneşlenebilir; Kassel’in dillere destan havuzlarında ya da göllerinde keyif yapabilirsiniz.
Kassel nerede kalınır
Kassel’de en uygun konaklama seçeneğiniz Almanya’nın neredeyse her şehrinde bulunan Jugendherberge Kassel. Oldukça bakımlı odaları, yatakları ve sağladığı imkanlarla tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak nitelikte. Bunlar haricinde Ramada Hotel, Best Western Hotel, B&B ve InterCity Hotel de Kassel içerisinde yüksek fiyatlı turistik oteller olarak hizmet veriyor.
Kassel’e ilk gittiğimizde buz gibi bir havada kalacak yer aramıştık kendimize. Şans eseri denk gelen bir Türk Taksici bize Jugendherberge’yi önermişti. Tereddütlerle gittiğimiz bu Gençlik Barınağı (tercümesi ne yazık ki bu şekilde) beni ve kız arkadaşımı oldukça memnun etmişti. Büyük fakat bakımlı bir binada yer alıyor ve Kassel’in diğer semtlerine göre oldukça nezih bir bölgede. Açık büfe kahvaltı dahil kişi başı €15’ya 2 kişilik bir odada konaklamıştık. Jugendherberge Kassel’in hemen yakınında Goethestraße tramvay durağı yer alıyor. Bu yüzden buraya ulaşım oldukça kolay.
Almanya vizesi
Almanya için vize işlemlerini iData firması yürütüyor. Firmanın internet sitesinden randevu alarak vize işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Erasmus öğrencisi olarak gidiyorsanız, çok rahat bir şekilde vize alabilirsiniz. Ancak bireysel olarak Almanya üzerinden Schengen’e başvuracaksanız; taahhütname, maaş bordrosu, mal varlığınız gibi belgeleri hazırlamanız gerekiyor. Daha detaylı bilgiye iData’nın internet sayfalarından ulaşabilirsiniz.
Kassel nasıl gidilir
Almanya’nın merkezinde oluşu ve demir yolu ağının çok gelişmiş olması nedeniyle Kassel’e rahatça ulaşabilirsiniz. Kassel’de Calden Havalimanı bulunuyor ancak henüz buraya uçuşlar başlamadı. Bu yüzden Hanover ya da Frankfurt havalimanlarına ulaşarak; buradan trenle ya da otobüsle Kassel’e geçebilirsiniz. THY, Pegasus, SunExpress, Germanwings ve Lufthansa neredeyse haftanın her günü bu iki hava limanına da İstanbul üzerinden uçuşlar düzenliyor.
Almanya’nın merkezinde oluşu ve demiryolu ağının çok gelişmiş olması nedeniyle Kassel’e rahatça ulaşabilirsiniz. Kassel’de Calden Havalimanı bulunuyor ancak henüz buraya uçuşlar başlamadı. Bu yüzden Hanover ya da Frankfurt havalimanlarına ulaşarak; buradan trenle ya da otobüsle Kassel’e geçebilirsiniz. THY, Pegasus, SunExpress, Germanwings ve Lufthansa neredeyse haftanın her günü bu iki havalimanına da İstanbul üzerinden uçuşlar düzenliyor.
Kassel’e trenle ulaşmak için 2 istasyon bulunuyor. Bunlardan biri Kassel-Wilhelmshöhe Bahnhof ( ICE-Bahnhof); diğeri ise Hauptbahnhof. ICE-Bahnhof’a sadece hızlı trenler geliyor. Bu trenlerin fiyatı 40 Euro civarında. Benim tavsiyem; Frankfurt’tan Kassel-Hauptbahnhof’a 2. Sınıf trenlerle gelmeniz. Hessenticket alarak bileti 5 kişi kullanabilir ve daha uygun fiyata gelebilirsiniz.
Ben Kassel’e ulaşımlarımda genellikle Frankfurt Havalimanı’nı tercih ediyorum. Hanover Havalimanı’na göre biraz daha karmaşık ancak daha avantajlı. Bir kere uçuş süresi olarak mesafeyi yarım saat azaltıyor, uçak korkusu olanlara bir nebze daha faydalı olabilir. Bunun haricinde Hessenticket alarak dört kişi daha buluyorum ve normalde hızlı trenle 40 Euro’ya gidilen mesafeyi sadece 8 Euro’ya gidiyorum. Siz de bu şekilde seyahat ederek bütçenizi rahatlatabilirsiniz. Ayrıca doğrudan Kassel’e giden trenler, Frankfurt Havalimanı’na kadar geliyor. Hanover’de ise tramvayla istasyona gitmek durumundasınız.
Kassel ulaşım rehberi
Kassel’de şehir içi ulaşım ağı NVV ve KVG firmaları tarafından yönetiliyor. Toplu taşıma olarak 3 adet ulaşım aracı var; bunlar Otobüs, Tramvay (Gri) ve S-Bahn (Mavi). İki firmanın da internet siteleri ya da Android ve iOS uygulamaları üzerinden dakika dakika seferlerine ulaşabilirsiniz. Königsplatz şehrin S-Bahn ve Tramvay aktarma istasyonu; ve buradan şehir içindeki tüm noktalara tramvay bulabilirsiniz. Am Stern durağı ise; hem otobüs hem tramvay aktarma durağı. İkisi ard arda gelen duraklar ve bu noktalardan şehirdeki tüm destinasyonlara ulaşabilme şansınız var.
Kassel ‘de çeşitli toplu taşıma biletleri bulunuyor. Tüm biletleri trenlerin içinden ve istasyonlardan temin edebilirsiniz.
- Einzelticket: (Kurzstrecke) Kısa süreli tek kullanımlık bilet. Sadece 3 durak gidebilirsiniz. Ücreti:€1,60
- Einzelticket: Tek kullanımlık bilet. İstediğiniz kadar durak gidebilirsiniz. Ücreti: €2,70
- Tagesticket: Tek kişi için tek günlük sınırsız kullanım imkanı sağlayan günlük bilet. Ücreti: €6.20
- Gruppenticket: 5 kişilik grup için tek günlük sınırsız kullanım imkanı sağlayan günlük bilet. Ücreti:€12
- Multiticket: 2 Kişi yetişkin ve 3 çocuk için tek günlük sınırsız kullanım imkanı sağlayan günlük bilet. En uygun biletlerden biri. Ücreti: €7,50
Kassel’de Erasmus Öğrencisi iseniz dönemlik bilet alma şansınız var. Aldığınız dönemlik biletlerle şehir içindeki tüm toplu taşıma araçlarına ücretsiz binebileceğiniz gibi; Göttingen, Hann.Münden, Eisenach, Fulda gibi yakın şehirlere giden bölgesel trenleri de ücretsiz kullanabilirsiniz.
Tüm biletler için geçerlilik süresi sabah 05.00’dan akşam 22:00’a kadar. Cuma ve Cumartesi akşamları ise 24:00’a kadar geçerli. Bilet almazsanız ve kontrol sırasında yakalanırsanız cezası €40. Sık sık kontrol yapıldığını belirtmekte fayda var. Genellikle Türkiye’den gelen öğrenci arkadaşlarımız trenlere kaçak biniyorlar ve sık sık yakalanıyorlar. Bu sırada yapılan işlemlerde Pasaport ve Vize bilgilerinizin alındığını; bundan sonraki vize başvurularında da bu illegal davranışın göz önünde bulundurulacağından emin olabilirsiniz.
Şehirdeki bir diğer ulaşım araçları ise Taxi ve Minicar. Taksiler oldukça modern ve yüksek ücretli tarifeleri var. Minicar’lar ise 2. Sınıf eski araçlardan oluşan ve bütçe dostu, uygun fiyata hizmet veren taksilerdir. Benim favorim kesinlikle Minicar. Genellikle kendi Almanca seviyeme yakın göçmen şöförleri nedeniyle her zaman çok sevmişimdir. Türkiye’deki samimi taksici muhabbetlerini bunların içerisinde yaşayabilirsiniz.
www.bosgezeninboskalfasi.com