DüsseldorfAlmanya’nın batısında Ren Nehri üzerinde yer alan, ticaret fuarlarıyla ünlü, Avrupa’nın da en önemli kültür ve ekonomi merkezlerinden biri. Uluslararası fuarları ve moda dünyasına yaptığı katkılarla, dünyanın ve Almanya’nın sayılı şehirlerinden olan Düsseldorf, hareketli merkezi Altstadt, 26 müzesi ve 100’den fazla sanat galerisi ile kültür-sanat yaşamı oldukça hareketli bir yerleşim yeri.

Günün her saati hareketli olan Düsseldorf, barları, kafeleri ve yalnızca yaya trafiğine açık alışveriş caddeleri tam bir turist dostu şehir. Şehrin merkezinin farklı noktalarında yer alan yeşil alanlar, kentin hareketliliği ve koşuşturmasından uzaklaşmak isteyenleri ağırlıyor. Küçük bir Avrupa kenti olsa da gezilecek pek çok yeri bulunan kentte küçüklü büyüklü pek çok müze bulunuyor.

Dusseldorf-Gezilecek-Yerler

Düsseldorf Gezi Rehberi

Düsseldorf, ismini Ren Nehrine dökülen Düssel Deresinden alıyor. Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan Düsseldorf hem kültürün hem de sanayinin geliştiği, modern mimarinin doğal güzellikler arasında parladığı ve eğlence hayatıyla Avrupalıların tercih ettiği bir şehir. Yıl boyunca yağışın eksik olmadığı Düsseldorf’un bu kendine has atmosferi, kendini mayıs ve eylül ayları arasındaki dönemde ortaya çıkıyor.

Oldukça pahalı ve lüks bir şehir olan Düsseldorf’ta Königsallee (Kö) bölgesi, dünyanın en lüks bulvarlarından biri olarak kabul ediliyor. Pek çok lüks mağaza ve farklı hediyelik eşya dükkanlarının yer aldığı Königsallee’nin yanı sıra, Almanya’nın en büyük alışveriş caddelerinden biri olan Schadow Sokağı ve Stilwerk’de önemli alışveriş bölgelerinden.

Almanya’nın uluslararası fuarcılık, medya ve ticaret merkezi olan Düsseldorf, milyonlarca ziyaretçi çeken fuarlarıyla, barları, kafeleri ve alışveriş caddeleri ile ünlü bir şehir. Küçük ve düzenli, kentsel yaşam kalitesi açısından dünya standartları üzerinde en yaşanılabilir altıncı kent seçilen Düsseldorf’un turistlerin akın ettiği bölgesi Altstadt ile Bolkerstrasse, Ratingerstrasse ve Kurzestrasse üzerindeki ilginç barları kentin en popüler adresleri.

Düsseldorf’ta, trafiğe kapalı yürüyüş alanlarının bulunduğu Ren Nehri kıyısına paralel sıralı pek çok restoran, kafeterya ve yeşil alan yer alıyor. Limitsiz kullanımlı Düsseldorf Welcome Card edindiğinizde ise çeşitli müzelere, turistik ve eğlence yerlerine ücretsiz giriş imkânından yararlanabilirsiniz.

Taxiyo, BlackLane ya da Uber tarzında havaalanı ve şehirlerarası transfer hizmeti veriyor. Kapıdan kapıya özel taksi transferleri ve havaalanı transferleri sunuyor. Düsseldorf gezinizde ulaşım ihtiyacınız için kullanışlı bir web sitesi.

Düsseldorf Gezilecek Yerler

Düsseldorf‘ta Scholass Benrath, Kaiserpfalz ismiyle bilinen İmparatorluk Sarayı, Schlolass Dyck Sarayı ve Lin Kalesi kentin en önemli yapıları arasında. 16. yüzyılda düzenlenen ve Düsseldorf’un ilk bahçesi olan Hofgarten, Ostpark, Bilk Rhine ve Kuzey Parkı kentin yeşil alanları arasında. Düsseldorf kent merkezinde yer alan meyhane ve birahaneleriyle ünlü Altstadt bölgesi, Die längste Theke der Welt ile dünyanın en uzun barlar sokağı olarak biliniyor.

Müzeleriyle çok ünlü olan Düsseldorf’ta, 26 müze ve 100’den fazla sanat galerisi bulunuyor. Stadtmuseum, Neanderthal Müzesi, Kunst Palast Müzesi, Goethe Müzesi, Löbbecke Müzesi başlıca ziyaret edilmesi gereken müzelerden. Dusseldorf Karnavalı ve Sandal Show ise kentin yine dünyaca ünlü organizasyonlarından.

Düsseldorf’ta mutlaka yapmanız gereken etkinlik de Ren Nehri tekne gezilerine katılmak. Yaklaşık 1 saat süren, güzel bir Düsseldorf turu vadeden turlar, genellikle fuar alanından, şehrin en modern binalarının bulunduğu Medienhafen’e (Basın Limanı) dek uzanıyor. Rheinuferpromenade olarak da bilinen bu kordon boyu Rheintreppen Merdivenlerine de ev sahipliği yapıyor.

Ren Nehri kıyısındaki bölge, trafiğe kapalı yürüyüş alanlarından oluşuyor. Boylu boyunca nehre paralel olan bu bölgede, sıralanmış birçok restoran, kafeterya ve yeşil alanlar bulunuyor. Araç trafiği ise yerin altındaki tünellerden ilerliyor. Rheinuferpromenade olarak da bilinen bu kordon boyu Rheintreppen merdivenlerine ev sahipliği yapıyor.

Ren Nehri Tekne Gezileri, Ren Nehri kıyısındaki gezinti tekneleriyle, yaklaşık 1 saat süren, Düsseldorf’u nehirden görmek için mutlaka yapmanız gereken bir aktivite. Genellikle fuar alanından, şehrin en modern binalarının bulunduğu Medienhafen bölgesine, yani Basın Limanı’na dek uzanan geziler, kenti farklı bir açıdan görmek için ideal.

🏩 Düsseldorf’ta nerede kalınır: Konaklama açısından oldukça çeşitli seçenekler mevcut. Fuar şehri olmasından dolayı rezervasyonsuz gitmemeye gayret edin. Otellerin gecelik fiyatları Düsseldorf’ta kalacağınız bölgeye göre değişiyor. Lower Rhine civarında ortalama gecelik oda fiyatları 2.500-3.000 TL arasındayken, Neuss bölgesinde en ucuz Düsseldorf otelleri aşağı yukarı 3.500 TL gibi.

1. Altstadt ve Marktplatz

Altstadt (Düsseldorf Old Town/Düsseldorfer Altstadt) II. Dünya Savaşından sonra tamamen yıkılıp temel duvarları esas alınarak yeniden inşa edilen kentin en hareketli bölgesi. Düsseldorf’un bu bölgesi, 19. yüzyılın sonundan bu yana dünyadaki birkaç yerde üretilen eski bir geleneksel tarifi içeren özel birası Altbier (Eski bira) ile ünlü.

Almancada eski şehir anlamına gelen Altstadt bölgesi, aynı zamanda Düsseldorf’un barları ile meşhur yeri. Yan yana ve karşılıklı dizilmiş 300’den fazla bar nedeniyle Dünyanın En Uzun Barlar Sokağı olarak da bilinen bölgede, çok sayıda kafe, bar ve restoran bulunuyor.

Marktplatz, Düsseldorf’un ana meydanı. 14. yüzyıldan bu yana varlığını koruyan Marktplatz’ın ortasında Jan Wellem’in Heykeli yer alıyor. Noel pazarlarının kurulduğu, festivallerin gerçekleştirildiği meydana, Bolkerstrasse’den Ren Nehrie doğru yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bu tarihi kare merkez, Kale Meydanı (Burgplatz) ve Market Street (Marktstraße), Gümrük Caddesi (Zollstraße) ve Bolkerstrasse (Bolkerstraße) arasında yer alıyor.

Belediye Binası olarak bilinen Rathaus, Markplatz’de yer alıyor. 1570 ile 1961 yılları arasında H. Tussman tarafından yapılan bina, birbirinden farklı dönemleri ifade eden, üç bölümden oluşuyor. Her çarşamba, saat 15.00’de rehberli turlarla gezilebilen Rathaus’un önünde Prensğ Johann Wilhelm II. Anıtı bulunuyor. Anıt Alplerin kuzeyinde, en güzel binicilik heykellerinden biri olarak kabul ediliyor.

2. Königsallee

Königsallee, Düsseldorf’ta uluslararası markaların ve lüks mağazaların yer aldığı şehrin alışveriş caddesi. Şehrin en hareketli caddelerinden biri Konigsallee, aynı zamanda çok sayıda restoran ve kafeye de ev sahipliği yapıyor. Bitiminde Hofgarten’in bulunduğu caddenin içerisinde bir de göl bulunuyor.

Son 50 yılda büyük bir moda ve alışveriş merkezi olarak önem kazanan bölge, şehrin tam kalbindeki konumuyla da oldukça avantajlı. Konigsallee aynı zamanda Avrupa’nın da en önemli alışveriş merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Tritonenbrunnen Çeşmesi, Konigsallee Caddesini geçtikten sonra karşınıza çıkan gölün hemen yanında yer alıyor. Düsseldorf’a özgü tarihi dokulardan biri olan Tritononbrunnen Çeşmesi, heykellerle süslü bir çeşme. Çeşme, 1898 ile 1902 yılları arasında Düsseldorflu heykeltıraş Friedrich Coubillier tarafından inşa edilmiş.

Bir mızrakla donanmış Yunan deniz tanrısı Triton’un çeşme figürü, iki küçük çıplak çocuk tarafından yanda savaşan büyük bir su püskürten balığı geri tutuyor. Figür grubu su püsküren aslan başlı kabuklu kabuklarla çevrili. Triton Çeşmesi, 1994’ten beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Königsallee kompleksinin bir parçası.

3. Rheinturm

Ren-Nehri-Dusseldorf

Rheinturm, Türkçesi ile Ren Kulesi, Ren Nehri manzarasını ve Düsseldorf’u panoramik olarak izleyebileceğiniz bir kule. Kentin simge yapılarından olan Ren Kulesi, Media Harbour Bölgesinde 172 metre yüksekliğe sahip. Üzerinde, radyo, televizyon ve fm verici antenlerinin bulunduğu kulenin üzerinde bir de dünyanın en büyük dijital saati olduğu söylenen dijital saat bulunuyor. Kule her gün 10.00 ile 23.30 saatleri arasında ziyarete açık.

4. Kaiserswerth

Kaiserswerth, Düsseldorf’un en eski yerleşim bölgelerinden biri ve Ren Nehrinin kuzeyinde yer alıyor. Burada ülkenin efsanevi imparatoru Friedrich Barbarossa’nın Ren Nehri kıyısında, 10 ve 12. yüzyıllar arasında yapılan Orta Çağ Kraliyet Sarayı kalıntıları bulunuyor. Sarayı kalıntılarının hemen yanındaki Galeria Burghof bahçesinde soluklanabilir, St. Suitbertus Basilica’sını ziyaret edebilir ve Ren Nehri ile eski ada arasında 1759’da yapılmış Clement Köprüsü üzerinden kenti izleyebilirsiniz.

5. Benrath Sarayı

Benrath-Sarayi-Dusseldorf

Benrath Sarayı (Schloss Benrath), 1756-1773 yılları arasında yapılmış bir av köşkü. 60 hektarlık bir alanı kaplayan Benrath Sarayı, Barok mimari stilde inşa edilmiş. Hofgarten Parkı’nın da mimarı olan Nicolas de Pigage’in eseri olan sarayın güzel bahçesinde bulunan 18. yüzyılın ikinci yarısına ait objeler sergileniyor.

Şehir merkezinde, ana tren istasyonundan 6 dakika uzaklıktaki saray, Rokoko tarzında yapılan kale, gizli havuzları, kıvrımlı yolları ile, hoş zaman geçirebileceğiniz Blossoming Bahçeleri ile tabloları, mobilyaları ve porselenleriyle dikkat çeken ana saray binasından meydana geliyor.

6. Carlstadt

Carlstadt-Dusseldorf

Carlstadt, Düsseldorf’un en huzurlu bölgelerinden biri. Kö Caddesi (Kö-Bogen) ile Ren Nehri arasında, Altstadt’ın güneyinde yer alan Carlstadt, mağazalar, kafeler ve meydanındaki Carlsplatz Pazarı (Carlsplatz Market) ile şehrin en hareketli yerlerinden. 18 ve 19. yüzyıllardan kalma, Barok mimari sitilde yapılmış binaları ve sanatçıların atölyeleri bulunduğu şirin bir bölgede Mittelstrasse, Wallstrasse, Flingerstrasse ve çevresinde gezebilirsiniz.

Mary Sütunu, kentin Karlstadt bölgesinde yer alıyor. 1872-1873 yılları arasında, kutsal Maria (Meryem Ana) adına, dini özellikler ön planda tutularak yapılan sütun Markplatz’da bulunuyor.

7. St. Andreas Kilisesi

St-Andreas-Dusseldorf

St. Andreas Kilisesi, Düsseldorf’un en eski tarihi yapılarından biri olarak öne çıkıyor. Barok tarzı mimariye sahip olan kilise, Andreasstrasse Caddesinde yer alıyor. Katolik cemaatine ait olan kilise aynı zamanda geçmişte St. Lambert Kilisesini yöneten Dominik Friarlar yerel topluluğunun manastır kilisesi olarak biliniyor.

St.Andrew’a ithaf edilen kilise, 1622-1629 yılları arasında Güney Alman barok tarzında inşa edilmiş. Pazar günü ziyarete kapalı olan kilise, pazartesi-cumartesi günleri arasında 09.00 ile 15.00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz.

8. Goethe Müzesi

Goethe Müzesi (Goethe Museum), Schloss Jagerhof bölgesinde, Altstadt’ın doğusunda bulunuyor. Müze, Goethe’nin hayatı ve çalışmalarını merkeze alan yaklaşık 1000 parçalık esere ev sahipliği yapıyor. Ünlü şairin bireysel çalışmalarının yanı sıra, taslak, el yazmaları ve mektuplarının da bulunduğu müzedeki eserler toplam 11 odada ziyaretçilere açık.

9. Konrad Adenauer Meydanı

Konrad-Adenauer-Dusseldorf

Konrad Adenauer Meydanı, Düsseldorf’a trenle gelenlerin ilk gördükleri yer. Meydanda, çok sayıda Türk restoranının yanı sıra Türklere ait pek çok dükkân ve mağaza bulunuyor.

10. Ratinger Kapısı

Ratinger-Tor-Dusseldorf

Ratinger Kapısı, Düsseldorf’un Pempelfort bölgesinde, Maximilian Weyne Allee’de yer alıyor. 1811-1815 yılları arasında, mimar Adolph von Vagades tarafından, klasizm mimari stilinde yapılan kapının Dor sütunları dikkat çekici. Kapı ilk inşa edildiği noktadan yeşil alan yaratılmak için 115 metre doğuya taşınmış. Kapının içerisinde bulunduğu geniş yeşil alan yerel halkın özellikle hafta sonlarında soluklanmak ve vakit geçirmek için ziyaret ettiiği bir yer.

11. Burgplatz

Burgplatz-Dusseldorf

Burgplatz yani Kale Meydanı, Ren Nehri kıyısında, keyifli ve sakin bir meydan. Almanya’nın en güzel meydanlarından biri olarak ödül kazanan Burgplatz, araç trafiğine kapalı, zira araçlar nehir kıyısına paralel, yeraltından gidiyor. Gün içinde bisiklete binenler, yürüyenler veya yeşil alanlarda güneşlenenleri görebileceğiniz Burgplatz’de nehir üzerindeki gezinti teknelerine binip, şehri kıyıdan görebilecek bir gezinti yapabilirsiniz.

12. Neandertal Müzesi

Neandertal Müzesi (Neanderthal Museum), Avrupa’nın en popüler ve en modern müzelerinden biri. Müze, Almanya’da Neander Vadisinde 1856’da ilk Neandertal adam keşif yerinde bulunan, neandertal insanı sergiliyor. Müzede, Zamanda Yolculuk, İnsanlığın Evrimi, Yaşam ve Hayatta Kalma, Araçlar ve Bilgi, Mit ve Din, Çevre ve Beslenme ile İletişim ve Toplum olmak üzere 5 bölüm yer alıyor. Neanderhöhe bölgesinde, şehrin kuzeydoğusunda yer alan müzede, bir taş devri atölyesi ile İnsan İzleri adlı arkeolojik park da bulunuyor.

13. Schiffahrt Museum

Schiffahrt-Museum-Dusseldorf

Schiffahrt Museum, yani Denizcilik Müzesi, Burgplatz’de eskiden bir saray olarak yer alan sarayın günümüze kalan tek bölümü olan Burgplatz Schlossturm Kulesinde bulunuyor. Müzede, Ren Nehri’nin denizcilik tarihiyle ilgili denizcilik ekipmanları ve nehirde kullanılan gemilerin ilk modelleri sergileniyor. Bir döner merdivenle, tepesine çıkabileceğinizi kuleden Düsseldorf manzarası ise enfes.

14. Japon Mahallesi

Japon-Mahallesi-Dusseldorf

Japon Mahallesi, Paris ve Londra’dan sonra, Avrupa’da bulunan en büyük üçüncü Japon nüfusunun yaşadığı Düsseldorf’ta bulunan bir mahalle. Japon kültürüne ait ürünlerinin satıldığı süpermarketler, kitap mağazaları ve restoranlarla Japon kültürüne dair birçok detayı görebileceğiniz mahalle havanın kararmasıyla birlikte dükkanların neon ışıklarıyla rengarenk bir yere dönüşüyor.

15. Messe Düsseldorf

Messe-Dusseldorf

Düsseldorf Fuarı (Messe Düsseldorf), toplam sergi alanı 285 bin metrekareden oluşan ve dünyanın en büyük fuar alanı olarak kabul edilen bir fuar merkezi. Düsseldorf’a yabancı ülkelerden gelenlerin yüzde 90’a yakını burada düzenlenen fuara katılmak için kenti ziyaret ediyor. Fuar alanında yıl boyunca farklı birçok uzmanlık alanında fuarlar düzenleniyor.

16. Düsseldorf Lunapark

Düsseldorf Lunapark, şehir merkezinden 6 dakika uzaklıktaki Luegplatz’da yer alan, Avrupa’nın en büyük eğlence fuarı olarak her yılın temmuz ayında kurulan bir alan. Buraya ulaşım, Old Town ile Lunapark arasında, Ren Nehri üzerinde çalışan feribotlar aracılığı ile oldukça keyifli. Seyahat 10 dakika sürüyor. Lunaparkta pek çok heyecan dolu oyuncak ile restoran ve sokak lezzetleri sunan tezgahlar kuruluyor.

Düsseldorf yeme ve içme

Duesseldorf’un yerel lezzetleri arasında bezelye çorbası (Aazezupp), hardallı pirzola (Mustard rib steak), sirkeli kavrulmuş biftek (Rhenish sauerbraten), çavdar ekmeğinde peynirli hardallı sandviçi (Halver Hahn) bulunuyor. Almanya’da patates kızartması, kızarmış tavuk gibi yiyeceklerin satıldığı imbiss olarak bilinen yerlerde satılan atıştırmalıkların tadına bakabilir, Düsseldorfluların çok sevdiği çikolatalı kekleri deneyebilirsiniz.

Diğer yandan Düsseldorf’ta dünya mutfağından seçkin lezzetler tatmanız mümkün. Türk, İspanyol ve Latin Amerika, Fransız, Amerikan, Uzak Doğu ve daha pek çok mutfağın yemeklerini deneyebilirsiniz.

Elbette söz konusu Düsseldorf olunca, kentin ünlü Alt birasını mutlaka denemeniz gerekiyor. Mayası Pilsener veya Lager tipi biralardan farklı olan, acı ve sert bir bira olan Alt birası, Ren Nehri kenarındaki barlarda, Altstadt’taki yüzlerce bar ve kafeden biri bu lezzeti denemek için güzel adresler. Diğer yandan kentin en ünlü mekanları Uerige, Brauerei im Füchschen’in ve Hausbrauerei Zum Schlüssel.

Düsseldorf alışveriş

Düsseldorf, Avrupa’da modanın kalbinin attığı şehirlerden biri. Kent, alışveriş yapmayı sevenler için tam bir cennet. Dev markaların mağazalarından hediyelik eşya satan küçük dükkanlara her şeyi şehirde bulmanız mümkün. Königsallee Caddesi, 50 yıldır Avrupa’nın da en büyük bir moda ve alışveriş merkezi olarak, dünyaca ünlü markaların mağazalarıyla dolu bir alışveriş deneyimi sunuyor.

La Cure Gourmande, tadı unutulmaz şekerlemeler ve çikolataların adresi olarak görebileceğiniz bu dükkân, gurme tatlar sunmasıyla ünlü. Sadece Düsseldorf’un değil Almanya’nın da ünlü alışveriş caddeleri arasında olan Schadow Caddesi, atmosferiyle kendine hayran bırakacak türden. Carlsplatz Market ise sebzeden meyveye, balıktan peynire her şeyi bulmanın mümkün olduğu rengarenk bir pazar.

Bunların dışında daha farklı şeyler aryanlar, ’de kuyumcular, antika dükkanları, kitap mağazalarına bakabilirler. Japon Mahallesi ise, otantik bir alışveriş deneyimi yaşamak için ideal. Diğer yandan kente özgü bir şeyler arıyorsanız, löwensent isimli Alman hardalından alabilirsiniz.

Düsseldorf’a nasıl gidilir ✈️

Düsseldorf’a Türkiye’den 3 saat 15 dakikalık direkt uçuşlarla ulaşım mümkün. İstanbul Havalimanından Türk Hava Yollarının, Sabiha Gökçen Havalimanından ise Pegasus’un Düsseldorf’a direkt uçuşları var. Düsseldorf şehir merkezine 6 km uzaklıkta bulunan Düsseldorf Uluslararası Havalimanından merkeze, tren, otobüs, taksi ve özel araç seçeneklerini kullanarak ulaşabilirsiniz.

Düsseldorf, Almanya’nın en eski şehirlerinden biri. Kent, kültür ve sanatla yoğrulmuş yemyeşil yapısını, Orta Çağ’dan kalan mimari eserlerle tamamlıyor. Avrupa’nın bu en önemli ticaret, moda ve müzeler kentini keşfetmek için plan yapma zamanı.

1 Yorum

  1. Bu şehir isim olarak hafızamda ama gezilecek yerleri hakkında hiçbir fikrim yoktu. Şu en en azından isimleri ve içeriklerini öğrendim 🙂

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz