Tunus’un modern başkenti Tunis’te sokaklar ağaçlar ile sıralanan, modern binalar ve kalabalık kaldırımlar ile kafelerin süslediği mahalleler tam bir Avrupa havasına sahip. Bu Avrupai karakterine ek olarak ayrıca egzotik dar sokakları, dev camileri ve göz alıcı sarayları ile Arap esintisini de hissettiriyor.
Tunus, çöl kültürünün Afrika kültürü ve modern metropol atmosferiyle harmanlandığı eşsiz bir karaktere sahip bir şehir. Otantik dokusu, hem tarihî hem de modern ışıltısı ile ziyaretçilerini memnun edecek bir şehir.
Tunis’te Görülecek Şeyler
Binlerce yıllık Medine bölgesindeki otantik çay evlerine oturup nane çayı içerken Tunus’un günlük yaşamını gözlemleyin. Tunus’un metropol havasını anlamak içinse, Fransız koloni dönemi yapıların yer aldığı Ville Nouvelle bölgesine gidin.
1. Tarihi Şehir Medina
Medina’da günlük yaşamın en odak noktası olan yer Zitouna cami. 732 yılında bulunan cami Yunan tanrısı Athena’nın tapınağı üzerine kuruldu. Defalarca kez genişletildi ve restore edildi. Dışında kullanılan taşlar ise Kartacada ki harabelerden getirildi. Ziyaretçiler ana avlunun bulunduğu yere kadar çıkabiliyor. İbadet yeri sol tarafta ve at nalı şeklinde bir köprü ile beyaz kubbeye sahip. Minaresi ise 19. yüzyılda eklendi.
2. Rue Jemaa ez Zitouna
Tunis’te ki Medina muhtemelen Kuzey Afrika’da en kolay yol bulunabilecek yer. Ana kapıların her birinde sokak isimlerinin açıkça yazılmış olduğu bir harita bulabilirsiniz ve küçük turuncu işaretleri takip ederek de en önemli yerleri kolayca bulabilirsiniz.
Rue Jemaa ez Zitouna ise Medina’nın ana caddesi ve her yerinde el sanatları dükkânları, hediyelik eşya satan yerler bulabilirsiniz. Egzotik tütsü kokuları arasına karışan koyun eti ile taze öğütülmüş kahvenin kokusu insanın ağzını sulandırıyor. Gümüş işçilerinin çalışma sesleri, sandaletlerin taş yolda çıkarttığı sesler ve müezzinin ezan okumasıyla birlikte tüm seslerin rengârenk bir harmoni oluşturması ile birlikte asla unutulmayacak bir his tüm benliğinize işliyor.
3. Tunis Pazarları
Souk el Attarine (Parfüm pazarı): Caminin kuzey duvarında bulunuyor. Orijinal parfüm ustalarından artık sadece bir kaçı kaldı. Gerçek oldukları için çok pahalı olan ürünlerinin yerini artık modern ve ucuz ürünler aldı. Dilerseniz hazır, dilerseniz de size özel olarak yapılmış bir parfüm satın alabilirsiniz.
Souk de Etoffes (Tuhafiye Pazarı): en sessiz pazarlardan biri ve her yerde kat kat kumaşlar, kaftanlar ve çarşaflar bulunuyor. Satıcılar çok sıkı pazarlıkçıdır.
Souk des Tapis (Halıcılar): Halı ve kilim satıcılarının olduğu pazar.
Souk des Orfevres(Kuyumcular): küçük ve kalabalık caddeler altın ve gümüş dükkânlarıyla dolu. Her vitrin altın gümüş, inci, mercan ve değerli taşlar ile ışıldıyor.
Souk de la Laine (Yün Pazarı): Halen el işi geleneksel dokuma işleri satılıyor ancak kuyumcular burayı da ele geçirecek gibi gözüküyor.
Souk des Femmes (Kadınlar Pazarı): kadınlar peçe yapmak için gerekli olan beyaz ya da bej rengi kumaşlarını buradan alıyorlar.
Souk el Berka: Tunis’in gerçek köle pazarı, 1841 yılında kapatıldı.
Souk de Chechias: En etkileyici yerlerden biri. Her bir dükkânda sürekli olarak şapka yapan insanlar bulunuyor ve yapılan şapkalar Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerine satılıyor.
4. Hammouda Paşa’nın Mezarı ve Camisi
Pembe mermer bir çehreye sahip ve 1655’te yapıldı. Türk yöneticiler Tunis’e geldiklerinde yanlarında Osmanlı sultanının emirlerini ve İslam’ın Tunus’ta olanından biraz daha farklı olan bir şeklini getirdiler. Yavaş yavaş değişmeye başlayan tarzı fark eden Hammouda Paşa el Mouradi camisine klasik Mağribi tarzı kare yerine Türk tarzı sekizgen bir minare eklemeye karar verdi.
5. Aziz Vincent de Paul Katedrali
Yeni Roma, Mağribi ve Gotik stillerinin bir karışımı olarak 19. yüzyılda inşa edilen Aziz Vincent de Paul Katedrali, Fransız koloni döneminden kalan en önemli dinî yapılardan biri. Katedralin hemen önünde Orta Çağ’ın ünlü Arap bilginlerinden biri olan İbn-i Haldun’un dev bir heykeli bulunuyor. Katedralin hemen karşısında ise modern Tunus’un simgesi olarak görülen ışıklı saat kulesi de Tunis görülecek yerler arasında.
6. Bardo Müzesi
Bardo müzesi Tunus’un en iyi arkeolojik buluntularına ev sahipliği yapıyor ve Kartaca zamanlarından İslami periyoda kadar en önemli eserleri de içinde bulunduruyor. Müzenin en önemli parçaları birinci ve ikinci katta bulunan Roma mozaikleri. M.Ö 2.yy’dan M.S 7.yy’a kadar geniş bir yelpazeye sahip. Sousse, Dougga ve El Jem başta olmak üzere Tunus’un dört bir yanından getirtilmiştir.
Sarayın müze olmasının sebebi Tunus’a ait tüm sanat eserlerinin tek bir yerde sergilenebilmesiydi. Mimarisi de buna uygun şekilde birçok akımdan esinlenilmiş. Fas tarzı mimarisi, ince kolonlar ve sıra kemerli avlular, Avrupa’nın klasisizmi ve varaklı kemer altları ile mermer merdivenler olağanüstü bir atmosfer oluşturuyor.
7. Ville Nouvelle, Tunis
Tunis, tarihi şehir Medina ile Fransız koloni döneminde kurulan yeni şehir Ville Nouvelle olmak üzere iki bölüme ayrılıyor.
Tarihi Medine kısmı, dar sokakları, bir labirenti andıran kapalı çarşıları, gizemli geçitleri ve özgün dükkânları ile Tunis’un egzotik karakterini yansıtırken; Ville Nouvelle tarafı ise ışıltılı modern mağazaları, lüks resort otelleri, kolonyal döneminden kalan binaları ile modern bir metropol hayatını gözler önüne seriyor.
8. Habib Bourguiba Caddesi
Özgürlük Meydanı’nın hemen yanında yer alan Habib Bourguiba Caddesi; üzerinde bulunan restoran, kafe, mağaza, dükkân, banka ve kültür merkezleriyle, Tunus’un en modern ve en işlek caddesi. Özgürlük Meydanı’na kimi zaman bu işlek caddeden esinlenilerek Habib Bourguiba Meydanı da deniliyor.
9. Günübirlik turlar
Tunis’ten günübirlik olarak Kartaca’ya, Sidi Bou Said’e, Arapçada dağ anlamına gelen Tell’e ve Roma döneminden kalma Thuburbo Majus ve Dougga’ya gidilebilir.
Tunis’e nasıl gidilir
Türkiye’den Tunus’a THY ile 1 saat 50 dakikalık, Tunisair ile ise 2 saatlik aktarmasız bir yolculuk ile gidilebiliyor. Bunun dışında aktarmalı uçmak isteyenle Lufthansa, Air France, Tunisair, KLM, Egyptair, Alitalia ve British Airways gibi havayollarını tercih edebilir. Kartaca Uluslararası Havaalanı, Tunis şehir merkezinin 7 km kuzey doğusunda yer alıyor. Havalimanı çıkışındaki duraklarda bekleyen SNT ve TUT adlı hatlarda çalışan otobüslerle 20 dakikalık bir yolculuk sonunda şehir merkezine ulaşılabiliyor.
Her mevsim güneşli ve kurak bir iklime sahip Tunis’i ziyaret etmek için en uygun zaman ekim ve mayıs ayları arasında kalan sonbahar, kış ve ilkbahar dönemleri.
Fas ve Cezayir ile birlikte en çok görmek istediğim yerlerin başında geliyor Tunus. Muazzam bir kültür ve oldukça farklı bir coğrafya…
Tunus’un dört bir yanı son derece fotoğrafik görünüyor. Umarım fırsatını bulup ben de Tunus’a gidebilirim.