Marakeş, Fas’ın gözbebeği. Bölgeye has doğal kırmızı taşlardan inşa edilen tarihi dokuları nedeniyle Kırmızı Şehir olarak adlandırılan Marakeş, Atlas Dağları’nın eteklerinde, ülkesinin hem otantik ve tarihi hem de modern ve gelişmiş yönünü temsil ediyor. Marakeş, rengarenk, canlı, egzotik, kesinlikle heyecan verici ve sarhoş edici bir enerjiye sahip. Kokuları, sesleri, görüntüleri ve renkleriyle, şaşırtıcı ve doyurucu bir Fas kenti.
Marakeş Gezilecek Yerler
Marakeş, Atlas Dağları’nın eteklerinde, palmiye ağaçları ile çevrelenmiş, Fas’ın en büyüleyici doğa manzaralarına sahip. Marakeş’in gezilecek yerleri, temelde surların içinde bulunan ve can alıcı eski şehir bölgesi olan Medina ve Fransız kolonisi döneminde inşa edilmeye başlanan yeni şehir Gueliz olmak üzere ikiye ayrılıyor.
1. Medina
Medina Marakeş’in en egzotik bölgesi. Eski şehrin etrafı duvarlarla çevrili olduğundan Medina’ya bu duvarlarda yer alan kapılardan giriliyor. Tünel gibi daracık sokakları, çılgın kalabalığı, işlemeli kapı ve pencereleri ile kırmızı duvarları, palmiye ağaçları, fıskiyeli havuzları, eski evlerin restore edilerek otele dönüştürülen Guest-House’larıyla masalsı bir bölge.
Djemaa El-Fna Meydanı
Djemaa El-Fna Meydanı, Medina’ya açılan her kapının sizi ulaştırdığı yer. UNESCO’nun koruma altına aldığı ilk meydan olan Djemaa El Fna’da, kobraların dansına tanık olabilir, dilerseniz küçük yılanları boynunuza dolayıp fotoğraf çektirebilirsiniz. Meydanda, ağzından ateşler çıkaran cambazların gösterisinden, hikâye anlatıcılarının sokak tiyatrosuna dek pek çok gösteri izleyebilirsiniz. Djemaa El Fna, ara sokakları, yılan ve maymun oynatıcılarından falcılara, dövmecilerden, devacılara, yerel giysiler içinde su satanlardan diş çekenlere dek günün her saatinde inanılmaz bir hareketliliğin yaşandığı bölge.
Kutubiye Camii
Kutubiye Camii, Djemaa El Fna Meydanı’nın paralelinde yer alan, yalnızca Marakeş’in değil, Fas’ın da sembol yapılarından. Marakeş’in en büyük camiisi olan Kutubiye, on üçüncü yüzyılda Berberi Kral Yakup Mansur zamanında yapılan ve her yüzü oymalar ve pencerelerle süslenmiş dikdörtgen formlu bir yapı. Yetmiş iki metrelik yüksekliği, sayısız portakal ağacının bulunduğu bahçesiyle ilham alınan Kutubiye Camii’nin aynısı İspanya’nın Sevilla kentinde yapılmış.
Bab Agnaou Geçidi
Bab Agnaou Geçidi, on ikinci yüzyılda Almohad Hanedanlığı tarafından inşa ettirilen Bab Agnaou Medina bölgesine girişi sağlayan on dokuz geçidin en ünlüsü. Kapısı at nalı şeklini andıran geçidin, görkemli üst kısmı, iç içe geçmiş üç yuvarlak dairesel şekilden oluşuyor. Geçidin üzerindeki duvarı, ihtişamlı bir biçimde kaplayan bu dairesel kabartmaların üzeri, çiçek motifleri ve kaligrafik bir biçimde yazılmış Kur’an-ı Kerim ayetleri ile bezenmiş.
Marakeş Pazarları
Marakeş Pazarları souk olarak adlandırılıyor. Dünyanın en büyük sokak çarşı alanı olan pazar yeri souk’larda, Marakeş’in labirente benzeyen daracık pazarlarını gezmek, dünyada az rastlanacak bir deneyim. Otantik ve büyüleyici bir alışveriş deneyimi vaat eden Marakeş’ten satın alınabilecek ürünler arasında, antika eşyalar, rengârenk kaftanlar, renkli cam ürünleri, halı ve kilimler, göz alıcı mücevherler başı çekiyor. Fas’a özgü nane çayı karışımları, baharatlar, el yapımı çanak ve çömlekler, özel Fas çaydanlıkları ve evinize Fas’ın mistik havasını taşıyacak sanat eserleri de oldukça güzeller. Pazarlık yapmayı da unutmayın!
Dar Si Said Müzesi
Dar Si Said Müzesi’ne, Djemaa El-Fna Meydanı’ndan yürüyerek beş dakikada ulaşılabiliyor. Si Said Müzesi, Fas el işçiliği sanatına adanmış bir merkez. Saray kâhyası Si Said’in on dokuzuncu yüzyılda inşa edilen eski sarayı içerisinde kurulan müze; sedir ağacından özel olarak yapılan geleneksel Fas mobilyalarına, çöl yaşamına ait objelere, el işi ürünlerine, rengârenk boyanan tahtadan özenle oyularak süslenmiş pencere ve kapı çerçeveleri koleksiyonuna, Fas’a özgü müzik ve savaş aletlerine ev sahipliği yapıyor.
2. Gueliz
Gueliz, Marakeş’in modern yüzü olan yeni şehir bölgesi. En ünlü yeri Beşinci Muhammed Caddesi olan bölgenin, Fransız etkisinde kaldığı ve Fransız mimari tarzındaki yapıların yoğunluğu göze çarpıyor. Bankalar, iş merkezleri, modern alışveriş mağazalarının bulunduğu Marakeş’in bu kesiminde şık butikler, ünlü restoranlar ve modern yapıları olan uluslararası oteller de yer alıyor. Diğer yandan Majorelle Bahçeleri de Gueliz’de bulunuyor.
Majorelle Bahçeleri
Majorelle Bahçeleri Fransızcasıyla Jardin Majorelle, dünyanın farklı bölgelerinden getirilerek çeşitli bitkilerle oluşturulan dünyaca ünlü bir bahçe. Marakeş’e has fıskiyeli havuzlara de sahip olan bahçe, 80 dönümlük bir alana yayılıyor. Fas’ın Fransız sömürgesi olduğu dönemlerde Fransız sanatçı Jacques Majorelle tarafından tasarlanan Majorelle Bahçeleri, 1980 yılında Yves Saint-Laurent ve Pierre Bergé’e tarafından satın alınmış. Yves Saint Laurent’in külleri, ölümünün ardından bahçenin içinde yer alan Villa Oasis’in gül bahçesine saçılmış. Bahçenin arka tarafında, Pierre Bergé’in, hayat arkadaşının anısını yaşattığı bir Roman sütunu bulunuyor. Diğer yandan, Majorelle Bahçeleri’nin içerisinde, İslam Eserleri Müzesi bulunuyor. Müzede, Saint-Laurent’in kişisel koleksiyonundan Kuzey Afrika kumaşları, Majorelle’e ait olan seramik, takı ve resim gibi parçalar bulunuyor.
Menara Bahçeleri
Menara Bahçeleri, on ikinci yüzyıldan bu yana Almohad Hanedanlığı üyeleri tarafından çalıştırılan bir çiftlik ve etrafındaki yemyeşil ormanlık bahçelerden oluşuyor. Atlas Dağları’nın eteğinde yer alan bu muhteşem güzellikteki bahçeler, Marakeş’te en çok fotoğrafı çekilen yerlerden. 30 bin zeytin ağacına ve doğanın tüm yeşilliğini yansıtan, içi süs balıklarıyla dolu dev bir havuza sahip olan Menara Bahçeleri içerisinde, ziyaretçilerin faydalanabileceği bir tesis ve mezdeh adı verilen piknik alanı yer alıyor.
3. Bahia Sarayı
Bahia Sarayı birbirine bağlı bahçelerden, havuzlardan ve sarayın bölümlerinden oluşuyor. Fas Hanedanlığı ihtişamının en iyi şekilde gözlemlenebileceği yer hiç şüphesiz Bahia Sarayı. Yapımı on dört yıl süren sarayın tavanın ve duvarları el işi işlemelerle kaplı. İhtişamıyla göz kamaştıran saraya, inşa edildiği on dokuzuncu yüzyılda, görkemli anlamına gelen Bahia ismi verilmiş.
4. Saadian Mezarları
Saadian Mezarları on altıncı yüzyılda Saadian hanedanlığı mensupları için yaptırılmış. Kasbah Camii’nin arkasında bulunan mezarların yapımında İtalya’dan getirilen mermer ve saf altın işlemesiyle yapılmış. Oldukça gösterişli olan mezarda Fas Krallığı’na ait yaklaşık yüz mezar yer alıyor.
5. Bin Yusuf Medresesi
Bin Yusuf Medresesi, 1565’te Saadian Hanedanı tarafından yaptırılan ve dönemin en büyük okullarından biri. Hat sanatıyla süslü duvarlarının oluşturduğu farklı atmosfer ve ahşap oyma sanatının çarpıcı özelliklerini sergileyen yapı, halen Kuzey Afrika’nın en büyük medresesi olma özelliğine sahip. Farklı bir temeli olan ve Endülüs motiflerinin eklendiği medresede, 900 öğrenci avludaki havuzun etrafında toplanarak eğitim alırmış.
6. Marakeş Müzesi
Marakeş Müzesi, on dokuzuncu yüzyılda Menebhi Hanedanlığı tarafından inşa ettirilen Dar Menebhi Sarayı’nın restore edilmesiyle oluşturulmuş. Müzede, hem modern hem de geleneksel Fas sanatına ait birçok resim, heykel, tarihi kitap, para koleksiyonu ve çömlek kap sergileniyor. Yerel sanatçıların eserlerinden oluşan sanat koleksiyonunun en büyük özelliği, eski ve yeni Fas sanatını aynı mekânda buluşturması ve gelişimini gözler önüne apaçık sermesi.
7. Shrob Ou Shouf Çeşmesi
Shrob Ou Shouf Çeşmesi, “iç ve bak” anlamına gelen ve 1500’lerin sonunda bölgede hüküm süren Arap Kralı Ahmad al-Mansur döneminde yapılmış. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan çeşmenin üzerinde, tahtadan oyularak yapılmış delikli bir çerçeve ve bu çerçevenin altında da oryantal seramik süslemeleri yer alıyor. Ayrıca tüm yapının üzeri, yeşil kiremitten bir çatı ile kaplı.
8. Atlas Dağları ve Agafay Çölü
Atlas Dağları, Fas’tan Cezayir ve Tunus’a Atlas Okyanusu’na dik uzanan, en yüksek kısmı 4 bin metrenin üzerinde on zirveyle Fas’ta kalan bir silsile. Atlas Dağları’nın ve Kuzey Afrika’nın 4167 metreyle en yüksek zirvesi olan Toubkal Dağı (Jbel Toubkal) ise, Toubkal Milli Parkı’nda yer alıyor. Bu da Marakeş şehir merkezine yaklaşık bir saatlik uzaklıkta kalıyor. Marakeş’ten günübirlik bir keşfe çıkabileceğiniz milli park, zirveler, dereler, yemyeşil tarım arazileri, bağlar ve Berberi köyleri Fas’taki renk cümbüşünün bir parçası olarak karşınıza çıkıyor. Marakeş’te bu bölgeye ve dağlara tur düzenleyen, rehberlik hizmeti sunan acenteler ve malzeme satan mağazalar bulunuyor. Dilerseniz Atlas Dağları’nın yanı başında bulunan ve yine Marakeş’e bir saat uzaklıkta bulunan Agafay Çölü’nde kamp yapabilir, akşam yakılan dev ateşin etrafında toplanıp muhteşem bir gece geçirebilir, sabah saatlerinde develer üzerinde civar Berberi köylerini gezebilirsiniz.
9. Ourika Vadisi
Ourika Vadisi, Atlas Dağları’nda yer alan ve dilerseniz günübirlik ziyaret edebileceğiniz ideal bir mesafede. Meyve bahçelerini, sebze taraçalarını ve tepe kenarlarındaki Berberi köylerini görebilirsiniz. Ourika Nehri’ni takip ederek palmiye ağaçlarının vadisinden devam ettiğinizde ise, yedi şelalenin bulunduğu Setti Fatma’ya götürecek.
10. Oukaimeden
Oukaimeden, Marakeş şehir merkezinin yetmiş altı kilometre güneyinde bulunuyor. Oukaimeden, Atlas Dağları’nın eteğinde yer alan yeşil doğasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakan bir kayak merkezi. Kent merkezinden araç kiralayarak, taksi ile ya da kayak turlarının shuttle servislerini kullanarak iki saatte ulaşım mümkün. Oukaimeden’den zirveye modern kayak liftleri ile ya da daha otantik bir biçimde eşek ya da deve sırtında çıkmak mümkün. Kayak sporunu sevenlerin favori gezi rotalarından biri olan ilçe içerisinde restoranlar, spor malzemesi kiralayan mağazalar, kaliteli oteller ve eğlenceli spor barları bulunuyor. Ancak Oukaimeden’de turizmin en yoğun olduğu sezonlar Aralık ile Mart ayları arası.
11. Ouirgane
Ouirgane, Marakeş’in yetmiş kilometre güney batısında yer alan küçük ve sevimli bir Berberi köyü. Deniz seviyesinden bin metre yükseklikte, Atlas Dağları’nın üzerinde bulunan köy, Fas’ın büyüleyici doğal güzelliklerini ve Berberi kültürünün otantik hazinelerini barındırıyor. Bu masalsı köye araç kiralayarak ya da taksi ile iki saatlik bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz. Ouirgane’de, büyüleyici manzarası eşliğinde köy evlerinde konaklayabilir, Berberi kabilesinin kültürünü daha yakından gözlemleyebilirsiniz.
Marakeş, Fas‘ın labirent gibi sokakları, egzotik kültürü ve tarihi yapılarıyla ziyaretçilerini büyüleyen kenti. Marakeş, yeni kültürler tanımak ve farklı tatlar denemek isteyenlerin mutlaka görmesi gereken bir destinasyon.