Türkiye, sahip olduğu köklü tarihi ile dünyanın önemli tarihi miraslarına sahip bir ülke. Helenistik ve Roma döneminden kalan birçok antik şehir Türkiye’nin çeşitli noktalarında yer alıyor. Hatta bazı şehirlerde birden fazla antik kent yer alıyor. Siz de Türkiye’nin eşsiz tarihi geçmişini keşfetmek istiyorsanız ilgili şehirlerdeki otel rezervasyonunuzu hemen yaptırabilirsiniz.
Türkiye’de Ziyaret Edilmesi Gereken Antik Kentler
1. Efes
Türkiye’nin en ünlü antik kenti olan Efes, İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alıyor. Roma döneminin en önemli liman kentlerinden biri olarak bilinen antik bir kent olan Efes, Roma öncesinde ise Helenistik dönemin en önemli merkezlerinden biri olarak görülüyordu.Bu yüzden Efes’te hem Roma hem de Helenistik dönemlerine ait birçok eseri görebilirsiniz. Efesin ünlü yapıları arasında Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi ve Büyük Tiyatro gibi yapılar yer alıyor.
2. Bergama (Pergamon)
İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan bu antik kent Hellenistik dönemin önemli şehirlerinden biri olarak tarihe ismini yazdırmıştır. Bir şehir devleti olan Pergamon, zamanının en parlak şehirlerinden biri olarak biliniyor.
Dünyanın en büyük amfi tiyatrosuna, Trajan Tapınağı’na ve Pergamon Kütüphanesi’ne sahip olan Bergama, antik kentlerdeki birçok yapıyı da muhafaza ediyor. Ayrıca, Asklepion antik tıp merkezinin kalıntıları da yine burada yer alıyor.
3. Hierapolis
Denizli Pamukkale’de yer alan Hierapolis, Roma İmparatorluğu döneminde bir kaplıca kenti olarak biliniyor. Antik tiyatro, hamam ve birçok kalıntısıyla dikkat çeken Hierapolis, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Ayrıca Hierapolis Frig Krallığı’nın da önemli merkezleri arasında sayılıyordu.
4. Troya (Truva)
Çanakkale ilinde bulunan Troya, Homeros’un İlyada destanında anlatılan efsanevi Troya Savaşı’na ev sahipliği yapmış bir antik kent. Dokuz katmanlı bir yerleşim alanına sahip olan Troya, neredeyse 3000 yıllık bir geçmişe sahip. Helen ve Roma döneminin birçok yapıtını taşıyan bu kent, antik hamamlar açısından oldukça zengin.
5. Aspendos
Antalya’nın Serik ilçesinde yer alan Aspendos, dünyanın en iyi korunmuş antik tiyatrolarından birine sahip. Roma döneminden kalan bu antik tiyatro, günümüzde de çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Roma şehir yapısını net olarak gösteren antik şehirlerin başında geliyor.
6. Perge
Antalya’nın Aksu ilçesinde konumlanan Perge, Helenistik dönemden kalma önemli bir antik kent. Perge; Stadion, agora ve sütunlu cadde gibi yapılarıyla görenleri tarihin derinliklerinde eşsiz bir yolculuğa çıkarıyor. Ayrıca, antik çağın ünlü heykeltraşlarından Apollonius’un eserlerini de geziniz boyunca keşfedebilirsiniz.
7. Patara
Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Patara, bir Anadolu devleti olan Likya Birliği’nin başkenti ve önemli bir liman kentiydi. Antik tiyatro ve Senato binasının kalıntılarının yanı sıra bu antik kent eşsiz kumsallarıyla da dikkat çekiyor. Ayrıca önemli bir Hristiyan azizi olan Aziz Nikolas’ın yani Noel Baba’nın burada doğduğuna inanılıyor.
8. Zeugma
Gaziantep’te yer alan Zeugma, Fırat Nehri’nin kıyısında kurulmuş antik bir kent. Roma dönemine ait mozaikleri ile ünlü olan bu kent ayrıca birçok antik yapıya da sahip. Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenen mozaikler, antik kentin sanatını ve zenginliğini gözler önüne seriyor.