Tarih boyunca pek çok uygarlığın yaşadığı ve insanlığın ilk yerleşim yerlerinden büyük imparatorluklara kadar topluluğa ev sahipliği yapan Anadolu toprakları, bu toplulukluların izlerini taşıyor. Antik çağlardaki çok tanrılı inanışlardan semavi dinlere kadar farklı inanç topluluklarının mimari eserleri ve ibadet yapıları Anadolu’nun dört bir yanında. Tarih boyunca önemli bir inanç merkezi konumunda bulunan Türkiye, insanlık tarihine ışık tutan yerleşim yerleri ve dini yapılarıyla dünyanın en zengin bölgelerinden.

Türkiye’nin İnanç Merkezleri

17Trabzon Ayasofya Müzesi ve Sümela Manastırı

Kutsal Bilgelik anlamına gelen ismiyle Trabzon İmparatorluğu döneminde inşa edilen Trabzon Ayasofya Kilisesi, geç Bizans kiliselerinin en güzel örneklerinden biri. Hz. İsa’nın yaşamına dair pek çok sahnenin betimlendiği fresklerle süslü olan yapı, bir manastır kilisesi olarak inşa edilmiş. Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de Trabzon’u fethinden sonra da kilise olarak kullanılan ve 1584’te camiye çevrilen yapı, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Müzenin en ilgi çekici bölümü ise, Adem ile Havva’nın yaratılışlarının kabartma ile sahnelendiği güney cephesi. Hz. İsa’nın doğumu, vaftizi, kıyamet günü gibi kompozisyonların yer aldığı Ayasofya, Karadeniz’in tarihi dokularından biri.

Trabzon Maçka’da yer alan ve Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olan Sümela Manastırı ise, Karadeniz bölgesinin en eski Hristiyan tapınağı olarak kaya oyma ilginç yapısıyla, eşsiz doğal güzellikteki bir bölgede yer alıyor.