Fas‘ın büyüleyici şehri Marakeş, ruhsal ve egzotik bir destinasyon arayanların kaçış yeri. Arkanızdaki Atlas Dağları, karşınızdaki kızıl tepeciklerle dolu çölleriyle adeta masalsı bir atmosfere sahip olan Marakeş, bu atmosferiyle birçok filme konu oldu.

Marakeş’in Jeema El Fna Meydanı, dünyanın en ilginç insan manzaralarının, yılan oynatıcılarının ve dansözlerin bulunduğu bir meydan. Ruhu dinlendiren sesler, manzaralar, kokular ve pazardaki baharatlar hiçbir şehirde göremeyeceğiniz şeylerden. Marakeş’te konaklama deneyimi de orijinal ve özel. Çekici ve egzotik bir hale dönüştürülen evleri, ‘riad’ adı verilen özel tarzdaki otelleriyle şehrin büyüsüyle donatılan bu evler dinlenmek için bire bir.

Marakes-Gezi-Rehberi

Marakeş Gezi Rehberi

Marakeş’in büyülü atmosferini doyasıya yaşayabilmek Marakeş sokaklarını keşfetmekten geçiyor. Kendinizi insan selinin içerisine bırakıp adımlarınızın size rehberlik etmesine izin verin. Medina bölgesindeki ‘souk’larda yerel el yapımı takılar, deri eşyalar ve antikalar alabilir, mis kokulu baharatların peşine düşebilirsiniz. Ayrıca yorgunluğunuzu atmak için naneli çay içmeyi de ihmal etmeyin.

Çöl ikliminin egemen olduğu Marakeş’te yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık geçiyor. Bu nedenle kenti ziyaret etmek için en güzel dönem sonbahar ayları.

Marakeş Gezilecek Yerler

‘Kızıl Şehir’ olarak bilinen ve Berberi dilinde ‘Tanrının Ülkesi’ anlamına gelen Marakeş, Fas’ın ilk başkenti olması nedeni ile yalnızca ülkesinin değil, egzotik Kuzey Afrika cazibesini de en iyi yaşayabileceğiniz yerlerden. Medina ve Ville Nouvella olmak üzere iki bölümden oluşan kentin kalbi Medina’da atsa da, Ville Nouvella kentin modern yüzünü yansıtıyor.

1. Jeema El-Fna

Jeema-El-Fna

UNESCO tarafından koruma altında bulunan devasa Jemaa El Fna, hem gündüz hem de gece ziyaret edilmesi gereken bir yer. Asıl renkleri, yılan oynatıcıları, satıcıları ve hikayecilerinin güneş battıktan sonra göründüğü Jeema El-Fna, her türlü eşyanın satıldığı Medina Pazarlarından çok kısa bir yürüme mesafesinde. Kentin eski yerleşim bölgesi Medine’nin ana meydanı olan Jemaa el-Fnaa Meydanı, Koutoubia Camii ile pazarların kesiştiği noktada bulunuyor.

2. Koutoubia Camisi

Koutoubia-Camii

Gökyüzüne hâkim minareleri ile Marakeş’in her yanından kolayca görülebilen Koutoubia Camii, kırmızı taşları ve ustaca oyulmuş işlemeleri ile göz alıcı bir turistik yapı. 12. yüzyıl tarihli, Müslüman olmayanların girmesinin yasak olduğu camii, Marakeş’in en önemli simgelerinden. Bugünkü Kuzey Afrika, İspanya ve Batı Sahra topraklarına hâkim olan Murabıtlar Devletini yıkarak onun yerine geçen Muvahhidler’in en büyük mimari başarısı olarak kabul ediliyor.

3. El-Badi Sarayı

El-Badi-Sarayi

El-Badi Sarayı 16. yüzyılda yapılmış çok güzel bir yer olmasına rağmen 17. yüzyılda başka bir saray yapılmak istendiğinde yağmalanmış. Yine de neden isminin ‘karşılaştırılamaz’ olduğunu öğrenmeniz açısından ziyaret etmeniz gerekiyor. Dev havuzları ve su dibindeki bahçeleri görünce pişman olmayacaksınız. Mutlaka gezilmesi gereken bir yer.

4. Dar Si Said Fas Sanatları Müzesi

Dar-Si-Said-Fas

Dar Si Said Fas Sanatları Müzesi, dünyanın her yerinden eserlerin bulunduğu küçük bir saray. Fas’ın el işçiliği sanatında ne kadar ileride olduğunun bir kanıtı olan müzede, etkileyici halılar ve çok güzel oyulmuş Berberi tahta oymalar yer alıyor. Burada aynı zamanda Fas halkının geleneksel giysilerini, çöl yaşamına ait objeleri ve Fas tarihine ait savaş aletlerini yakından inceleyebilirsiniz.

5. El Bahia Sarayı

El-Bahia-Sarayi

Kraliyet ailesi kullanmadığı zaman halkın ziyaretine açılan El Bahia Saray’ı, Fas hanedanının ihtişamını görebileceğiniz yegâne adres. Muazzam duvar süslemeleri ve ihtişamlı mozaikleri ile tüm ziyaretçileri büyüleyen 19. yüzyıl tarihli saray, Fas mimarisinin de önde gelen örneklerinden biri. Birbirinden güzel havuzları ve bahçeleriyle Fas Hanedanı’nın görkemini yansıtan yapının özellikle de el işi duvar süslemeleri ve zemin mozaikleri mutlaka görülmeli.

6. Ben Youssef Madrasa

Ben-Youssef-Medersa

Endülüs-Arap mimarisinin en güzel örneklerinden olan Ben Youssef Madrasa, her köşesinde bir sanat eserine rastlayacağınız, doğu kültürünün ihtişamını ve gizemini yansıtan eşsiz bir yapı. 14. yüzyıla ait olan medrese, 1960’a kadar okul olarak kullanılırken 1982’de halka açıldı. Kuruluşundan itibaren 400 yıl boyunca dini ve bilimsel konularda önemli bir eğitim kurumu vazifesi gören medrese mutlaka görülmeli.

7. Majorelle Bahçeleri

Majorelle-Garden

  1. yüzyılda Fransız sanatçı Jacques Majorelle tarafından yapılan Majorelle Bahçeleri, moda tasarımcısı Yves Saint Laurent tarafından 1980’de restore edildi. Tasarımcısının şahsi İslami sanat koleksiyonunu barındıran bahçeler günümüzde İslami Sanat Müzesi olarak hizmet veriyor. Marakeş’in en huzurlu ve etkileyici botanik bahçesi olan Majorelle Bahçeleri, egzotik bitki türlerinden hoşlanan doğa severlerin favorisi.

8. Menara Bahçeleri

Menara-Bahceleri

Şehrin kartpostallarında bolca görebileceğiniz Menara Bahçeleri, Marakeş kent merkezine 3 km mesafede 30 bin zeytin ağacı ile doğanın tüm yeşilini yansıtan nefis bir doğa harikası. Ayrıca içi süs balıkları ile dolu olan dev havuzu da bulunan Menara’da 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş bir de köşk bulunuyor. Menara Bahçeleri, Marakeşli ailelerin hafta sonu piknik için yoğun olarak tercih ettiği bir mekân olduğundan, burayı ziyaret ederek Marakeş’in aile kültürünü gözlemleme şansı da bulabilirsiniz.

9. Medina Pazarları

Medina-Pazari

Marakeş’in eski kent bölgesindeki pazarları başlı başına bir destinasyon. Çünkü bitpazarları da dâhil olmak üzere Jemaa el-Fnaa Meydanı yakınında çok sayıda alışveriş alanı bulunuyor. Özgün karmaşık tasarımlara sahip, Arap ve Berberi halılarının satıldığı Halı Pazarı çok güzel. Yahudi Bölgesi olarak da adlandırılan Mellah, pazar yerinden çok kapalı çarşıyı andırıyor. İçerisindeki mağazalarda kumaş, baharat, hediyelik bakır eşya gibi çeşitli ürünleri bulabilirsiniz. Kuzey Afrika mutfağının en önemli malzemesinin her çeşidini bulabileceğiniz Baharat Pazarı ise oldukça renkli bir görünüme sahip.

10. Essaouira

Essaouira-Marakes

Essaouira veya Suvayr, Fas’ın Atlantik kıyısında bulunan ve tarih öncesi zamandan beri yerleşimin bulunduğu bir bölge. Şehir merkezinin UNESCO Dünya Mirası listesinde yer aldığı Essaouira, eski Romalılar zamanında bir liman kenti olarak kullanılırken şu an şirin bir balıkçı kasabası görüntüsünde. Bol rüzgârlı kumsalı sörfçüler için bir çekim merkezi olan bölge, eski ile yeninin hoş bir karışımını yansıtıyor.

Marakeş yeme ve içme

Marakes-Yeme-Icme

Marakeş’in eski görkemli evleri sadece güzel ve romantik otellere değil, harika restoranlara da dönüştürüldü. En azından birinde kendinizi geleneksel bir akşam yemeğiyle şımartmalısınız. Romantik olması için mumlarla süslenen yemeklerininiz deniz üzerinde bile yiyebilirsiniz. Her ne kadar Fas mutfağının dünya çapında çok fazla fanatiği olsa da Marakeş’in atmosferi hepsinin üzerinde. Şehirde oldukça güzel lezzetler tadabileceğiniz alternatif adresler bulunsa da siz yine de Paris ya da New York restoranlarındaki gibi kusursuz bir mükemmellik beklemeyin.

Marakeş alışveriş

Marakeş’de alışveriş demek, Djemaa El-Fna Meydanı’na çok uzak olmayan küçük dükkanlarda şirin el işi hediyelik eşyaların satıldığı pazarları dolaşmak demek. Mohammed Caddesi’ni kesen sokaklarda ise çok sayıda butikler bulunuyor. Özellikle Rue de la Liberte’de şehrin en şık dükkanlarını bulabilirsiniz. Gueliz bölgesinde de Marakeş’in tüm galeri ve şık dükkanları yer alıyor.

Marakeş’e nasıl gidilir

İstanbul’dan Fas’a direkt uçuş seferi bulunan Türk Hava Yolları ile 4,5 saatlik bir seyahat ile Kazablanka kentine inip, iç hatlardan Marakeş’e 45 dakikalık uçuşla ulaşabilirsiniz.

Kent merkezinin 5 km batısında yer alan Marakeş Menara Havalimanı’ndan ulaşım için tek araç taksi. Araca binmeden önce şoför ile fiyat konusunda anlaşmanız gerekiyor. Ancak gündüz için 115 Dirhem’den (15$) daha fazla, gece için ise yaklaşık 175 Dirhem’den (22$) fazla vermemeye çalışın. Yol masrafını ucuza getirmenin diğer yolu da merkeze giden başka bir turist bulup yol parasını ikiye bölmek.

Şehri yürüyerek keşfedebilecek olsanız da taksiye ihtiyacınız olursa mutlaka şoföre taksimetreyi açmasını hatırlatın. Şehirde nereye giderseniz gidin yaklaşık 20 ila 50 Dirhem arası bir ücret ödeyeceğinizi de aklınızda bulundurun. Diğer yandan otobüs ile şehri dolaşmak oldukça sıkıntılı olabilir. Özellikle yoğun saatlerde herkes aynı anda binmeye çalışırken.

Kuzey Afrika’nın en büyülü şehri Marakeş, Fas’ın kalbinin attığı Fas tarihini yansıtan en nadide şehir. Marakeş’in kalbi Medina ise bambaşka bir dünyanın kapılarını açan adres.

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz