Çanakkale, Marmara Denizi’nin bitip Ege Denizi’nin başladığı boğazın kıyısı üzerine kurulu bir şehir. Geçmişi binlerce yıl öncesine uzanan şehir farklı kültürlerin izlerini günümüze taşıyor. Adını yörede çok gelişmiş çanak-çömlek zanaatinden alan Çanakkale, köklü tarihi geçmişi, etkileyici tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor.
1.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasındaki Çanakkale Savaşları’na sahne olan şehir, hem büyük bir zaferin kazanıldığı hem de milyonlarca insanın yaşamını yitirdiği bir kent olarak bütün dünyada tanınıyor. 1970’li yıllardan itibaren yapılan yatırımlarla gelişen Çanakkale günümüzde hala gelişimini sürdürüyor. Antik kentleri, Çanakkale Savaşı’ndan kalma hatıraları ve doğal güzellikleriyle kent Türkiye’nin görülmesi gereken şehirlerinden biri.
Çanakkale Gezilecek Yerler
1. Truva Antik Kenti
Truva Antik Kenti, dünyadaki en ünlü antik yerleşimlerden biri. Çanakkale il sınırları içindeki Kaz Dağı eteklerinde konumlanan antik kent Hıdırlık Tepesi üzerine kurulu. Jeopolitik konumu nedeniyle her dönem önemli bir yere sahip olmuş antik kentin tarihi 3500 yıl öncesine uzanıyor. Bu süre içinde çok sayıda millete ve kültüre tanıklık eden Truva Antik Kenti, birbirinden ayrı 9 katmandan oluşuyor. Yunanca metinlerde Troia olarak anılan kent aynı zamanda Homeros’un İlyada Destanı’nda geçen Truva Savaşı’nın gerçekleştiği yer olma özelliğine de sahip. İlk olarak 1871’de Heinrich Schliemann tarafından yapılan kazılarla varlığına ulaşılan kent 1998 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi‘nde yer alıyor. Truva Antik Kenti dini bayramların 1. günü dışında her gün ziyaret edilebiliyor.
2. Çanakkale Saat Kulesi
Çanakkale Merkez ilçesinde bulunan Saat Kulesi, şehirde Osmanlı Dönemi yapılarından biri. Dört tarafında da kadranlı saatler bulunan kule, 1896’da dönemin İtalyan Konsolosu Vitalis Gaptiorele’nin maddi yardımıyla Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından yaptırıldı. Kare planlı bir prizmayı andıran yapısıyla oldukça ilgi gören Saat Kulesi, turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerler arasında.
3. Çanakkale Deniz Müzesi
Çanakkale şehir merkezinde bulunan Deniz Müzesi, Türkiye’nin denizcilik alanında en büyük müzesi olma özelliğine sahip. Türk denizcilik tarihini geçmişten günümüze anlatan objelerin ve Çanakkale Savaşları’na ait savaş malzemelerinin sergilendiği müze koleksiyon çeşitliliği bakımından dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alıyor. İçinde Çanakkale Savaşları İhtisas Kütüphanesi, Çimenlik Kalesi gibi bölümlerin olduğu müzede Çanakkale Savaşı’nda büyük rol oynamış Nusret Mayın Gemisi’nin bir benzeri görülebiliyor. Dini bayramların birinci günü ve pazartesi günleri hariç her gün ziyaret edilebilen Deniz Müzesi’ne öğrenciler ücretsiz girebiliyor.
4. Truva Atı Heykeli
Söylentilere göre antik dönemin eserlerinden biri olan Truva Atı, Akhalılar ve Yunanlar arasında yapılan Troya Savaşı’nda kullanılmak üzere yapılmış. Truva şehrini ele geçirmek amacıyla Akhalılar tarafından inşa edilen heykel bir savaş hilesi olarak kullanılmış. Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı 1973 yılında varlığı bir efsane olarak günümüze kadar ulaşan Truva Atı’nın bir replikasının yapılmasına karar verdi. Çanakkaleli bir usta olan Ahmet Karadeniz’in ağlarca süren çalışmasının sonucunda heykel 1975 yılında ziyaret açıldı. Truva Atı Heykeli şehrin Morabbin Parkı’nda görülebiliyor.
5. Aynalı Çarşı
Aynalı Çarşı, Çanakkale’nin en bilinen yerlerinden biri. 1890’da Eliyau Hallio tarafından yaptırılan çarşı Halyo Çarşısı olarak da biliniyor. Üzerinde Osmanlıca ve Ladino dilinde kitabeler bulunan çarşı girişinde bulunan aynalar yüzünden ‘Aynalı Çarşı’ adıyla ünlendi. Çanakkale Savaşı sırasında bombalanıp büyük hasar gören yapı yaşanan acı olaylar sebebiyle Çanakkale’nin meşhur türküsüne de konu oldu. 1967’de dönemin Belediye Başkanı Sadi Fenercigil tarafından restore ettirilen Aynalı Çarşı bugünkü şeklini aldı.
6. Kilitbahir Kalesi
Çanakkale’nin önemli tarihi eserlerinden biri olan Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452 yılında yaptırıldı. Papalık Donanması’nın Bizans İmparatorluğu’na yardım etmesini önlemek amacıyla inşa edilen kale Çanakkale’nin Kilitbahir Köyü’nde bulunuyor. 7 katlı üçgen bir kuleden oluşan Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde restore edildi. II. Abdülhamit Dönemi’nde yontulmuş taşlar kullanılarak yeniden inşa edilen kule Çanakkale Savaşları’nda bir savunma kalesi olarak kullanıldı. Bu özelliği nedeniyle Kültür Bakanlığı tarafından ‘Korunması Gereken Kültürel Varlık’ ilan edilen Kilitbahir Kalesi 1980’den beri koruma altında.
7. Çanakkale Şehitler Anıtı
Şehrin sembol yapılarından biri olan Çanakkale Şehitleri Anıtı, Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Boğazı’nın ucunda yer alıyor. 1915 yılında Çanakkale Savaşları’nda hayatını kaybeden ancak bir mezarı olmayan binlerce Türk askerinin anısına yaptırılan anıt, Feridun Kip, İsmail Utkular ve Doğan Erginbaş tarafından tasarlandı. 1954 yılında yapımına başlanan anıt 1959’da tamamlandı. Mehmetçik Anıtı, Türk Bahçesi, Mustafa Kemal Çanakkale’de Anıtı, Yaralı Asker Anıtı, Meçhul Asker Kabri ve Türk Şehitliği’nin hemen yanında konumlanan anıtın açılışı Anafartalar Zaferi’nin 45. yıl dönümüne denk getirildi. Tavan kısmında Türk bayrağı mozaiğinin bulunduğu anıt, bugünkü şekline 2007 yılında yapılan restorasyondan sonra kavuştu.
8. Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Türkiye tarihinde büyük bir öneme sahip olan Çanakkale Savaşı’nda yaşananların hatırlanması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla 2012 yılında açıldı. Savaşının farklı noktalarının 3D gösteriler, ses ve ışık efektleriyle anlatıldığı 11 salonuyla hizmet veren merkez bu özelliğiyle ziyaretçilerine tarihe tanıklık etme fırsatı veriyor. İçinde ayrıca eski Kabatepe Savaş Müzesi’nin eserlerinin sergilendiği bir de müze bulunan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi haftanın her günü ziyaret edilebiliyor.
9. Çimpe Kalesi
Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde bulunan Çimpe Kalesi, Osmanlı Devleti’nin ilk kez Rumeli’de aldığı kale olma özelliğini taşıyor. Kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen kale 1356 yılında Orhan Bey Dönemin ele geçirildi. Saros Körfezi’ni ve Çanakkale Boğazı’nı gören konumu nedeniyle bir askeri üs olarak kullanılan kale, tarihi kaynaklarda Cinbi Kalesi ya da Çinpi Kalesi adlarıyla da anılıyor. Günümüzde boğaz manarasını izlemek isteyen turistler tarafından ziyaret edilen Çimpe Kalesi Çanakkale’de görülmesi gereken yerler arasında.
10. Assos Antik Kenti
Çanakkale’nin görülmesi gereken yerlerinden biri olan Assos Antik Kenti, Ayvacık ilçesinin Behramkale Köyü’nde bulunuyor. MÖ 900’lerde kurulan kent, aktif olduğu dönemde bölgedeki tek büyük limana sahipmiş. Tarih boyunca Lidya, Pers, Pergamon, Roma gibi farklı milletlerin egemenliği altına giren Assos Antik Kenti, Hristiyanlık’ı yayan din adamlarından Aziz Pavlus ve Aziz Luka tarafından da ziyaret edildi. Bu nedenle Hıristiyanlarca kutsal kabul edilen antik kent ilk kez 1880-1883 yıllarında Amerikan Arkeoloji Enstitüsü’nün yaptığı kazılarında çalışan Francis H. Bacon tarafından bulundu. Athena Tapınağı’nın, agora kalıntılarının, antik tiyatrosu, nekropol ve surların görülebildiği ören yerinde kazı çalışmaları günümüzde hala devam etmekte.
Muhteşem güzelliğiyle Biga Çayı, Habbale Plajı ve Kabatepe Kumsalı etkileyici hikayesiyle Anzak Şehitliği, Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, rengarenk evleri ve şarabıyla ünlü Bozcada Çanakkale’de görülmesi gereken diğer yerler arasında bulunuyor.
Çanakkale tarihimizdeki yerinin yanı sıra, tam bir cennet coğrafya, gezilecek yerleri de birbirinden güzel…