Kapadokya, yürüyüş ve tırmanma sporu ile ilgilenenler için Türkiye‘nin en zengin parkurlarına ev sahipliği yapan bölgelerden biri. Her bir ziyarette bambaşka parkurlar üzerinde yürüyüş yapabileceğiniz Kapadokya coğrafyasında her bir parkur üzerinde sayısız mağara, ilginç yeryüzü şekilleri ve doğal güzellikler var.

Yılın her döneminde mevsim değişikliğine tanık olabileceğiniz bu parkurlar Kapadokya coğrafyasının etkileyici atmosferi ile huzur dolu birer kaçış rotasına dönüşüyor. Kapadokya’da yapılan doğa sporları ve aktiviteler arasında sıcak hava balonu uçuşu, vadi yürüyüşü, atlı safari, dağ bisikleti ve ATV ile safari geliyor.

Kapadokya-Yuruyus-Rotalari

Kapadokya Trekking Rotaları

Türkiye’nin en çok ziyaretçi ağırlayan turizm merkezlerinden Kapadokya, milyonlarca yıl önce Erciyes ve Hasan dağlarının volkanlarından fışkıran lav ve küllerin soğumasıyla birlikte ilginç yeryüzü şekillerinin oluştuğu, peri bacaları, tüf vadileri ve kaya yerleşimleriyle biliniyor.

Çok sayıda vadinin yer aldığı Kapadokya bölgesinde günübirlik ve birkaç günlük rotalarda yürüyüş yapmak mümkün. Kapadokya bölgesi, Nevşehir, Kayseri ve Aksaray illerinin sınırlarında yer alan Ihlara, Güvercin, Aşıklar, Soğanlı, Kızılçukur, Gül, Zemi, Bal, Keşişler, Devrent ve Avla vadileri ile yürüyüş severler için tam anlamıyla bir cennet.

1. Aşk Vadisi

Kapadokya-Yuruyus-Rotalari-Ask-Vadisi

Aşk Vadisi, Uçhisar Kalesi’nden başlayan 5 km uzunluğundaki parkur. Göreme-Çavuşin Karayolu’nun ortasında sona eren parkur boyunca eşsiz vadi ve yeryüzü şekillerine ait manzaralar bulunuyor.

2. Beyaz Vadi

Kapadokya’nın en uzun ve sivri peri bacalarını görebileceğiniz Beyaz Vadi, 1-1.5 saat süren bir yürüyüş rotası. Uçhisar’dan başlayan rotanın sonunda yürüyüş severleri peri bacaları manzarası karşılıyor.

3. Kılıçlar Vadisi 

Kapadokya-Yuruyus-Rotalari-Kiliclar

Göreme Açık Hava Müzesi‘nden başlayan Kılıçlar Vadisi parkuru Çavuşin köyünde sona eriyor. 45 dakikalık bu parkur yürüyüş severlerin çok zorlanmadan tamamlayabileceği bir rota. Parkur boyunca işaretleme yapıldığından yönünüzü kolaylıkla bulabilirsiniz.

4. Kızılçukur

Kapadokya-Yuruyus-Rotalari-Kizilcukur

Gün batımında kızıla boyanan vadi Kızılçukur, Kapadokya’nın en çok fotoğraflanan vadileri arasında. Bölgeye kızıl rengi veren madde volkanik tüfün içerisindeki demir minerali. Gün boyunca pembemsi bir renkte görünen kayalar, gün batımında kızıllaşıyor.

İyi fotoğraf çekebilmek ve kızıllığa yetişebilmek için gün batımından 3 saat kadar önce Çavuşin’den yürüyüşe başlamak şart. 5 km’lik bu parkurda vadilere girildiğinde yürüyüş süresi arttığından zaman yönetimini iyi yapmak lazım. Çavuşin Mezarlığı’ndan başlayan rota Üç Haçlı Kilise, Direkli Kilise, Üzümlü Kilise ve Kızıl Vadi’yi kapsıyor.

5. Güvercinlik Vadisi

Kapadokya-Yuruyus-Rotalari-Guvercinlik

Uçhisar’dan başlayan ve Göreme’ye kadar uzanan Güvercinlik Vadisi parkuru, yürüyüş levhaları ile işaretlenmiş bir başka Kapadokya yürüyüş rotası. Yörede yüzyıllardır görülen güvercinler, yaşamlarını güvercinlik adı verilen bezemeli yapılar içerisinde yaşamını sürdürüyor. Vadideki yürüyüş yaklaşık 45 dakika sürüyor. Sabahın erken saatlerinde yürüyüş öneriliyor.

6. Ihlara Vadisi

Kapadokya-Yuruyus-Rotalari-Ihlara

Ihlara Vadisi, Kapadokya’nın Kızılırmak dışındaki tek yerüstü akarsuyu olan Melendiz Nehri boyunca uzanıyor. Nehrin yeryüzünü oyması nedeniyle Ihlara Kanyonu olarak da adlandırılan bu bölge, 7 km’lik bir parkura sahip. Araçla vadinin 3. km’sine kadar gidilebiliyor. Suyun hayat verdiği rotada özellikle bahar aylarında yaşanan canlanma doğayla baş başa muhteşem bir his yaşatıyor.

Ihlara Vadisi’ndeki yürüyüş güzergahı Aksaray merkeze 40 km uzaklıktaki Ihlara köyünden başlıyor. 13 km’lik parkur boyunca çok sayıda kilise ve yeryüzü şekli görülüyor. Rota üzerinde görülecek noktalar arasında Ağaçaltı Kilisesi, Belisırma ve Selime Manastırı bulunuyor.

7. Devrent Vadisi

Kapadokya-Yuruyus-Rotalari-Devrent

Devrent Vadisi, Kapadokya’daki yeryüzü şekillerini gözlemleyebileceğiniz bir durak. Milyonlarca yıl önce patlayan volkandan saçılan lav ve tüflerin yoğun olarak etkilediği Devrent Vadisi’nde yeryüzü şekilleri çeşitli insan ve hayvanlara benzetildiğinden bu vadi Hayal Vadisi olarak da adlandırılıyor. İnişli ve çıkışlı bir rota olmasından dolayı orta zorlukta.

8. Çat Vadisi

Çat Vadisi yürüyüş rotası Nevşehir şehir merkezine 7 km uzaklıkta bulunan Çat beldesinden başlıyor. Yürüyüş parkuru üzerinde Fırınasma Kilisesi ve Güvercinlik Vadisi’ndeki güvercinlikler görülüyor.

9. Meskendir Vadisi

Kapadokya-Yuruyus-Rotalari-Meskendir

Meskendir Vadisi, 4 bin 400 metre uzunluğunda, girişi oldukça dik bir nokta olan Kapadokya yürüyüş rotalarından. Sedir ağaçlarıyla bezeli vadide Meskendir Kilisesi, dehlizler, peri bacaları, tüneller ve birbirinden güzel bitkiler bulunuyor. Vadi boyunca Kızılçukur, Güllüdere 1, Güllüdere 2 vadileri ve Çavuşin sıralanıyor.

10. Gomeda Vadisi

Kapadokya-Yuruyus-Rotalari-Gomeda

Kapadokya’da Mustafapaşa‘nın batısında konumlanan Gomeda Vadisi, Ihlara Vadisi’nin küçük benzeri olarak adlandırılıyor. Tıpkı Ihlara Vadisi’nde olduğu gibi Gomeda Vadisi’nde de kaya oyma kiliseler, barınaklar ve vadi içerisinden geçen nehir var. Şeytan Deresi olarak da isimlendirilen Gomeda Vadisi, oyukları, tünelleri ve güvercinlikleri ile keyifli bir rota.

11. Güzelyurt Vadisi

Kapadokya-Yuruyus-Rotalari-Guzelyurt

Bölgenin tarihi dokusu en iyi korunan noktalarından olan Güzelyurt, eski bir Rum kasabası. 1924 yılına kadar nüfusun büyük bölümünün Rumlardan oluştuğu Güzelyurt, mübadele sonrasında nüfus değişiminin yaşandığı merkezlerden. Rumlardan kalan kiliseler ve manastırlar Kapadokya’yı ziyaret edenler için hoş birer durak.

Kızıl Kilise’den başlayan yürüyüş rotası 10 km sürüyor ve Yüksek Kilise, Güzelyurt Göleti kıyısında sona eriyor. Rota boyunca Kalburlu Kilise, Kömürlü Kilise, Cafarlar Kilisesi ve Koç Kilise görülecek yerler arasında.

Kapadokya yılın 4 mevsimi ziyaretçilerini farklı sürprizlerle karşılayan bir bölge. Uzun yürüyüşler ve sıcak hava balonu gezileri için ilkbahar ve sonbahar dönemleri en ideal zamanlar. Temmuz ve ağustos ayları aşırı sıcaklar nedeniyle açık havada bulunmak için pek uygun değil.

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz