İspanya’nın güneyinde yer alan en büyük ve en önemli yerleşim yeri Sevilla, ülkenin özerk bölgesi Endülüs’ün de başkenti. Tutkunun dansı flamenkodan, enfes tapaslara, zengin tarihi dokuları ve eşsiz kültürüyle, hayatın portakal çiçeği kokulu sokaklarda yaşandığı, havanın hep güzel olduğu muazzam bir kent. Figaro, Carmen ve Don Juan’ın kenti olarak anılan Sevilla’nın boğa güreşi gösterileri mutlaka izlenmeli.

Büyüleyici tarihi, önemli anıtları, zarif sanatı ve otantik kültürüyle kendine özgü atmosfere sahip olan şehirde Avrupa’nın en büyük katedrallerinden Sevilla Katedrali, Real Alcazar Sarayı, Santa Cruz Mahallesi, Maria Luisa parkı, Casa Lonja’yı mutlaka görmelisiniz.

Sevilla Gezilecek Yerler

Sevilla Gezilecek Yerler

Değerli koleksiyonlara sahip müze ve sanat merkezleri, yemyeşil parkları ve görkemli tarihi yapılarıyla Sevilla, efsaneye göre Zeus’un oğlu Herkül tarafından kuruldu. Roma İmparatorluğu döneminde ismi Hispalis olan şehir, Müslüman hakimiyetinde ise Isbiliya adıyla anıldı.

Şehrin içinden geçen ve Atlas Okyanusu’na bağlanan Guadalquivir Nehri’nin büyüleyici manzarasına karşı uzanan Sevilla Limanı’nda yürüyüşe çıkabilir, her yanı birbirinden ihtişamlı yapılarla süslü tarih kokan sokaklarında dolaşıp, şehrin simgesi Alcázar Sarayı’nı görebilirsiniz. 1248’de şehri ele geçiren 3. Felipe tarafından gotik bir kiliseye çevrilen Santa Maria Katedrali ile Giralda ise sonraki adresleriniz olabilir.

1. Santa Cruz

Santa Cruz Sevilla

Kentin Yahudi mahallesi Santa Cruz, aynı zamanda en hareketli ve tarihi dokuların en yoğun bulunduğu bölge. Sevilla Katedrali ile Alcazar Sarayı’na da ev sahipliği yapan Santa Cruz’da tapas barlar, birbirinden güzel kafe ve restoranların yanı sıra, şehrin en iyi otelleri de yer alıyor.

2. Sevilla Katedrali

Sevilla Katedrali

Dünyanın en büyük 3. katedrali ve dünyanın en büyük gotik katedrali unvanına sahip Sevilla Katedrali (Seville Cathedral), 1987’den bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunuyor. Aziz Meryem Katedrali (Santa Maria Katedrali/Catedral de Santa María de la Sede) olarak da bilinen büyüleyici yapı içerisinde Christopher Columbus’un mezarı da yer alıyor.

Kentin Müslüman yönetimi döneminde camiyken 1248’de şehri ele geçiren 3. Felipe tarafından kiliseye çevrilen yapının çan kulesinden (La Giralda) kentin manzarasını mutlaka görün.

3. Giralda

Giralda Sevilla

Sevilla Katedrali’nin, Orta Çağ’da kentin en önemli simgelerinden olan çan kulesi Giralda (La Giralda), Gotik ve Barok mimari tarzın en güzel örneklerinden.

Muvahhidler döneminde inşa edilen caminin minaresi olarak yapılan ancak Hıristiyanların bölgeyi ele geçirmelerinin ardından Sevilla Katedrali’nin çan kulesine çevrilen Giralda’nın tepesinden Sevilla’nın muhteşem manzarasını 95 metre yükseklikten izleyebilirsiniz.

4. Alcázar Sarayı

Alcázar Sarayı Sevilla

Sevilla’nın simge yapılarından Alcázar Sarayı (Real Alcazar/Alcazar of Seville), Moro kökenli Müslüman krallar için inşa edilen bir kraliyet sarayı. Gotik, Barok ve Rönesans stillerinin karışımı bir mimariye sahip bu etkileyici saray oymalı ve rengarenk seramik süslemeleri ile Endülüs mimari stilinden izler taşıyor. Bahçesi harika olan 1987’de Sevilla Katedrali ile birlikte UNESCO Dünya Kültür ve Miras Listesi’ne girdi.

5. Altın Kule

Altın Kule Sevilla

Altın Kule (Torre del Oro), 1220’de şehrin güvenliği için inşa edilen, askeri gözetleme kulesi ve cezaevi olarak kullanılan bir yapı. 4.yüzyılda Sevilla’ya erişimi kontrol etmek için Almohad Hilafet tarafından yapılan kule ismini, yapı malzemelerinin nehir üzerindeki yansımasından alıyor. Altın Kule, günümüzde Denizcilik Müzesi olarak hizmet veriyor.

6. Maria Luisa Parkı

Guadalquivir Nehri boyunca uzanan Maria Luisa Parkı (Parque de María Luisa), yemyeşil ağaçların arasındaki kuş sesleri ile huzur dolu anlar geçirebileceğiniz, Mağribi havuzları ve çeşmeleri ile şahane bir kent parkı. Aynı zamanda parkın içerisinde yer alan Arkeoloji Müzesi’ni de gezebilirsiniz.

7. Flamenko Müzesi

Flamenko Müzesi Sevilla

Flamenko Müzesi (Museo del Baile Flamenco), Sevilla’nın en keyifli müzesi olduğu kadar, bu büyüleyici dansın kentin kültürünü nasıl şekillendirdiğinin de göstergesi. Flamenko danslarına ait kıyafetler dâhil tüm görsellerin yer aldığı bir bu müze Sevilla’nın en popüler yerlerinden biri olan müzede, her gün 19.00 ve 20.45saatleri arasında Flamenko gösterileri izleyebilirsiniz.

8. Batı Hint Adaları Genel Arşivi

Batı Hint Adaları Genel Arşivi (Archivo General de las Indias), eski ticaret loncası binasında (Casa Lonja de Mercaderes) bulunan, Amerika ve Filipinler İspanyol İmparatorluğu’nun tarihini gösteren son derece değerli belgeleri saklayan bir arşiv. Binanın arşiviyle birlikte 1987’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdiği koleksiyon, Christopher Columbus’un kişisel günlüğü ile birlikte koloni yönetiminden kalma 43 bin dosya ve 80 milyon sayfa orijinal belgeyi kapsıyor.

9. Pilatus’un Evi

Pilatusun Evi Sevilla

Medinacelli Dükü’nün ana ikametgâhı olan Pilatus’un Evi (La Casa de Pilatos), hem Rönesans hem de Müdeccen mimari tarzının uygulandığı, kentin en güzel ve dikkat çekici yapılarından biri. Endülüs bölgesinin saray mimari üslubunun en önemli örneği olarak kabul edilen saray, değerli taşlar ve çinilerle süslü, zarif bir yapı.

10. Sevilla Duvarları

Sevilla Duvarları (Murallas de Sevilla/Walls of Seville), Seville’in Eski Kent bölgesini (Barrio) çevreleyen bir dizi savunma suru. Roma döneminde, koruma amaçlı kenti çevreleyen bu duvarlar, Müslüman hakimiyetinde genişletildi. Yapıldığı dönemde 18 kapısı bulunan surların, kalan kısmını ve 4 kapısı Puerta de la Macarena, Puerta de Córdoba, Postigo del Aceite ve Postigo del Alcázar bölgelerinde görülebilir.

Sevilla’yı gezerken kent merkezinin Santa Cruz, La Macarena, El Arenal ve Parque de Maria Luisa olmak üzere 4 bölgeden meydana geldiğini aklınızda bulundurabilirsiniz. Şehir içinde birçok yere yürüyerek gidebilir, özellikle Triana bölgesinde yürüyerek görülebilecek birçok şey bulunuyor. Diğer yandan Sevilla’da zamanınız sınırlı ise, Eski Şehir Bölgesi olan Barrio, Santa Cruz ve El Arenal’i öncelikli olarak ziyaret edebilirsiniz.

Sevilla’ya nasıl gidilir

Sevilla Nasıl Gidilir

Sevilla’ya Türkiye’den, direkt uçuş bulunmuyor, ancak Türk Hava Yolları’nın Malaga veya Madrid üzerinden aktarmalı uçuşlarıyla gidebilirsiniz. Şehir merkezinden yaklaşık 10 km mesafedeki San Pablo Havalimanı’ndan merkeze, 30 dakikada bir hareket eden otobüslerle veya taksi ile ulaşım mümkün. Diğer yandan Malaga ve Madrid’den trenlerle de Sevilla’ya ulaşım mümkün.

Endülüs’ün de başkenti Sevilla, İspanya’nın en güzel şehirlerinden biri. Prado de San Sebastian ile Plaza de Armas İstasyonu’ndan diğer Endülüs ve İspanyol şehirlerine kara yolu ile seyahat edebilirsiniz.

1 Yorum

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz