İstanbul Boğazı’nın Avrupa Yakasında yer alan Arnavutköy, otantik yapısını korumuş, köklü bir semt. Kandilli’den Vaniköy’e kadar uzanan ve Anadolu Yakası manzarasıyla eşsiz bir güzelliğe sahip olan semt, İstanbul’daki turistik cazibe merkezlerinden biri.
İstanbul’un Beşiktaş ilçesine bağlı olan Arnavutköy, Kuruçeşme ile Bebek arasında konumlanıyor. Tarihi oldukça eskiye dayanan ve sahilden tepelere doğru genişleyen semt Akıntı Burnu, Tevfikiye Camii ve Aya Strati Taksiarhi Kilisesi gibi yapılarının yanı sıra yalıları ve bahçeleriyle de oldukça dikkat çekiyor.
Arnavutköy Gezilecek Yerler
1. Akıntı Burnu
Adını Karadeniz’den Marmara Denizi’ne doğru olan, hızı saatte 12 deniz miline kadar ulaşabilen ve devamlı gerçekleşen yüzey akıntılarından alan Akıntıburnu, Arnavutköy’ün sahil kısmında bulunuyor. Eski Rumların yerleşim yeri olan bu yer Rumlar arasında Mega Revma olarak biliniyor. Kıyı boyunca bolca balık tutma imkanı bulabileceğiniz Akıntı Burnu’nda dinlenmek ve yemek isterseniz pek çok kafe ve balıkçı da mevcut.
2. Tevfikiye Camisi
Arnavutköy’ün sahil yolu üzerinde bulunan Tevfikiye Camii, tarihi polis karakolunun hemen yanında yer alıyor. Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi bir cami olan Tevfikiye, Arnavutköy Camii veya Akıntı Burnu Camii adıyla biliniyor. 1832 yılında Sultan II. Mahmud tarafından oğlu Şehzade Tevfik adına yaptırılan cami, 1838 yılında ibadete açılmış. Geniş avlusu boğaza hakim olan caminin tek şerefeli bir minaresi bulunuyor.
3. İzzetabad Kasrı
Halk arasında Boyalı Köşk adıyla da bilinen İzzetabad Kasrı, Arnavutköy’ün dikkat çekici yapılarından biri. İlk olarak 1791’de Sadrazam Safranbolulu Hacı Mehmed İzzet Paşa için inşa edilen kasır, yeniden yapıldıktan sonra Sultan III. Selim ve II. Mahmud tarafından kullanılmış. Sultan Abdülmecid devrinde yıktırılan yapı, yeniden inşa edilmiş. Kasrın bulunduğu arsa en son 1989’da Bayraktar ailesi tarafından alınmış. İzzetabad Kasrı 1992’de yeniden inşa ettilerek Bayraktar Holding’in merkezi haline getirilmiş. Kasır ziyaret edilemese de sahil yolu üzerinde rahatlıkla görülebiliyor.
4. Arnavutköy Rum Ortodoks Aya Strati Taksiarhi Kilisesi
- yüzyıl başlarında inşa edilmiş olan Ayia Strati Taksiarhi Rum Ortodoks Kilisesi, Arnavutköy Mahallesi Muhtarlığı’nın karşısında yer alıyor. Bahçesindeki İstanbul Patrikleri’ne ait mezarla dikkat çeken kilisede ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’nda pek çok görev almış Rum asıllı devlet adamı Konstantinos Mousouros Paşa’nın da aile kabristanı bulunuyor.
5. Beyhan Sultan Çeşmesi
Arnavutköy-Bebek sahil yolunda yer alan Beyhan Sultan Çeşmesi, adını yaşadığı dönemde pek çok eserin yapılmasına öncülük etmiş Sultan III. Mustafa’nın kızı olan Beyhan Sultan’dan alıyor. Barok üslubunda tasarlanmış çeşmenin yapılışı ise 1804 yılına uzanıyor. Diğer çeşmeler gibi muslukları bulunmayan çeşmenin üzerinde Beyhan Sultan’ın kardeşi III. Selim’in tuğrası bulunuyor.
6. Bebek Parkı
1908 yılında halka açılan Bebek Parkı, Hümayun-ü Abad Camii’nin yanında yer alıyor. 8800 metrekarelik bir alanı kaplayan park yürüyüş yolları, köpek gezdirme alanları, çocuk parkı ve dinlenme alanlarıyla Boğaz yürüyüşlerinin vazgeçilmez adreslerinden biri.
7. Hümayun-ü Abad Camii
Bebek İskelesi’nin hemen yanında yer alan Hümayûn-u Âbad Camii, Osmanlı Dönemi’nden İstanbul’da kalmış yapılardan biri. Yapımında kesmetaş kullanılan cami, ilk olarak 18. Yüzyılda Sultan III. Ahmet adına Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yapılmış. 20. yüzyıla kadar kullanılan cami en sonunda kullanılamaz duruma gelmiş. 1913 yılında Mimar Kemaleddin tarafından yeniden inşa edilen caminin yapımında bu defa kesmetaş kullanılarak yapılmış. Boğaza hakim bir manzarayı gören cami hem sahil yolundan hem de Kandilli kıyılarından görülebiliyor.
8. Agios Haralambos Rum Ortdoks Kilisesi
Geçmişi Bizans’a uzanan Agios Haralambos Rum Ortdoks Kilisesi, Bebek Yokuşu’nda bulunuyor. Günümüzdeki yapısı 19.yüzyılın ilk yarısına tarihlenen kilise Aziz Haralambos’a ithaf edilmiş. Bazilika planında inşa edilmiş kilisenin içi bitkisel ve geometrik motifler, çiçek dalları ve melek figürleriyle süslü. Özellikle dini günlerde sıkça ziyaret edilen kiliseye cemaat dışındaki kişiler giremiyor.
Bir zamanlar Melekler Köyü diye anılan, Osmanlı’nın en ünlü bağlarının, bahçelerinin bulunduğu Arnavutköy, yalıları, köşkleri, koruları ve muhteşem Boğaz manzarasıyla İstanbul’un görülmesi gereken semtleri arasında yer alıyor.