BodrumMuğla‘nın cennet ilçelerinden ve Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri. Dünyanın da yaz turizmi bakımından yakından tanıdığı Bodrum, aynı zamanda günün her saatinde renkli ve canlı yaşamıyla, eğlence turizminin de önemli merkezlerinden. Antik çağalardaki ismi Halikarnassos olan Bodrum’un daracık sokakları, yemyeşil doğası ve beyaz evleri, deniz, kum ve güneşin muhteşem birleşimi, bu güzel ilçeyi Ege’nin en güzel yerleşimlerinden bir yapıyor.

Bodrum Gezilecek Yerler

Bodrum, enfes koyları, eşsiz güzellikteki doğası, kendine özgü mimarisi, küçük balıkçı köyleri ve hareketli gece hayatıyla Türkiye’nin yıldızı her daim parlayan bir tatil beldesi. Pek çok kişinin hayallerini süsleyen, her koyunda farklı maceraları barındıran Bodrum’da her koyun başka hikayeleri, başka ayrıcalıkları var. Bitez’in mandalina bahçeleri, Yalıkavak’ın gün batım, Göltürkbükü’nün otelleri, Türkbükü plajlarında ‘happy hour’ eğlenceleri, Gümüşlük‘ün sakinliği…

St. John Şövalyeleri tarafından 15. Yüzyılda inşa edilen Bodrum Kalesi, antik çağ eserlerinin sergilendiği Sualtı Arkeoloji Müzesi, yıl boyu açık olan, cazibe merkezi Marina Yacht Club, doğası ve manzarası ile Gümüşlük, Ortakent, Bitez ve daha pek çok adres, Bodrum’da ziyaret edilmeyi bekliyor.

1. Bodrum Kalesi

Bodrum Kalesi

Bodrum’un simgesi olan ve antik Halikarnassos şehri üzerine kurulan Bodrum Kalesi, St. John Şövalyeleri tarafından inşa edilmiş. Küçük bir yarımada üzerinde inşa edilen ve tamamlanması 100 yıl süren kale, Orta Çağ’dan kalma en iyi korunmuş kalelerden biri. Kalede bulunan kulelerin masmavi Ege Denizi’ne bakan manzarası ise kesinlikle nefes kesici. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi de Bodrum Kalesi’nin içinde yer alıyor. Bodrumun en çok ziyaret edilen adresi olan kale, Bodrum fotoğraflarının da vitrini.

2. Sualtı Arkeoloji Müzesi

Sualtı Arkeoloji Müzesi Bodrum

Sualtı Arkeoloji Müzesi, dünyanın en büyük Doğu Akdeniz amphora koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Günümüzde Bodrum Kalesi içinde, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi yer almaktadır. Türkiye’nin tek, dünyanın ise en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden biri olan müze, sualtı kazı ve araştırmalarından gelen eserlerin yanı sıra Bodrum ve çevresindeki kazı ve araştırmalardan ele geçen eserler de sergileniyor.

Benzersiz sualtı hazinelerine ev sahipliği yapan, MS VII. yüzyıl Doğu Roma Gemisi, Uluburun Batığı ile Serçe Limanı Batığı gibi önemli buluntuların sergilendiği müzede, Yılanlı Kule, Sikke ve Mücevherat Salonu, Karyalı Prenses, İngiliz Kulesi, Tunç Çağ Batıkları, Zindan ve Komutan Kulesi’nden oluşan bir koleksiyon sergileniyor.

3. Bodrum Antik Tiyatrosu

Anadolu’nun en eski tiyatrolarından olan Bodrum Antik Tiyatrosu, MÖ. 4. yüzyılda inşa edilmiş, Bodrum’u ve Bodrum Kalesi’ni tepeden gören harika bir manzaraya sahip. Bodrum-Turgutreis yolu üzerinde yer alan 13.000 seyirci kapasiteli tiyatro, halen birçok festivalin yanı sıra çeşitli konserlere de ev sahipliği yapıyor. Tiyatronun daha yukarısında ve yamaçta Helenistik ve Roma devrine ait Kaya Mezarları bulunuyor.

4. Myndos Kapısı

Myndos Kapısı Bodrum Tarihi Yerler

Myndos Kapısı, Bodrum’un batısında, Halikarnassos’un giriş kapılarından biri olarak yapılmış antik bir doku. İki anıtsal kule ile onların ardında şehre girilen kapının yer aldığı bir iç avludan oluşan Myndos Kapısı, Halikarnassos şehir surlarının en önemli yeri. Bodrum görülecek yerler arasındaki Kapıya şehrin batı çıkışında bulunan Türk mezarlığının yanındaki Eski Kümbet yoluyla ulaşılıyor.

5. Pedasa Antik Kenti

Pedasa Antik Kenti Bodrum Gezilecek Yerler

Pedasa Antik Kenti Bodrum’un yaklaşık 4 kilometre dışında, Leleg şehirlerinden günümüze en iyi korunarak kalan antik kent. Günümüzde Gölkeçeler adı verilen bölgede, kümbetleri andıran, kuru duvar tekniğiyle yapılmış, kubbeli mezarlar bulunuyor. 1919-1921 yıllarında İtalyan hafirler tarafından açılan bu mezarlardaki buluntular Geometrik Devre tarihlendiriliyor. Küçük bir girişi bulunan ve kubbeli tek bir odadan oluşan mezarlar, yerel taşlar kullanılarak bindirme tekniğiyle yapılmış. Bodrum’da gezilecek yerler listenize ekleyin.

6. Geleneksel Bodrum Evleri

Bodrum Evleri

Geleneksel Bodrum mimarisini yansıtan Bodrum Evleri, tüm ilçede gözlemlenmekle birlikte Ortakent’te, Gümüşlük’ün üstünde Kocakaya Köyü’nde yoğun olarak bulunuyor. Penceresiz giriş katları, ikinci katta kapıları bulunan ve içeriye çekme merdiven ya da köprülerle girilen bu şirin evler, koruma altında bulunuyor. Buraya yerleşen sanatçı ve edebiyatçıların restore ederek Bodrum’a kazandırdıkları evlerden biri de son yıllarını Bodrum’da geçiren Zeki Müren’in, o öldükten sonra müzeye dönüştürülen evi.

7. Gümüşlük

Gümüşlük Bodrum Gezi Rehberi

Küçük bir balıkçı kasabası olan Gümüşlük, antik Mydos kentinin kalıntıları üzerinde kurulu, yarımadanın en eski yerleşim birimlerinden biri. Bölgede Tavşan Adası’nı karaya bağlayan eski limanın kalıntılarını yer yer görebilmek mümkün. Berrak denizi ve balığı ile ünlü olan Gümüşlük ayrıca flora yapısının zenginliği ile de dikkat çekici bir bölge. Gümüşlük’ün bu kadar popüler olmasının asıl sebebi ise hemen denizin dibinde yer alan balık lokantaları.

8. Yalıkavak

Yalıkavak Bodrum Plajları

Bodrum’a 18 km uzaklıkta bulunan ve yarımadanın kuzeybatısında yer alan Yalıkavak, Bodrum’un bir başka popüler sahil kasabası. Yel değirmenleri, denizi, balığı ve narenciyesi ile ünlü olan Yalıkavak’ın bir diğer özelliği de, başlangıçta bir süngerci mahallesi olan ve yarımadanın en ünlü süngercilerinin doğduğu yer olması. Günümüzde çok önemli bir turizm beldesi olan Yalıkavak’ta en ünlüleri Dodo, Xuma ve Sebastian olan beach club’lardan birinde hem denize girip hem de eğlenebilir, akşamları da dünyanın en marinalarından birisi olarak kabul edilen Palmarina’da önce bir yürüyüş ve alışveriş yapabilirsiniz. En güzel bazı Bodrum otelleri bu bölgede yer alıyor.

9. Göltürkbükü

Göltürkbükü Bodrum Tatil

Bodrum’un Gölköy ve Türkbükü mahallelerinden oluşan Göltürkbükü, Bodrum Yarımadası’nda ender görülen çam ormanlarına ve ilçenin en soğuk denizine sahip yeri. Yatlar için doğal ve güvenli bir liman olan Göltürkbükü’nde çok sayıda lüks otel ve villalar ile sahil boyunca birçok beach club ve şık restoran yer alıyor. Bodrum gezilecek yerler arasındaki belde, yaz ayları boyunca modellerden dizi oyuncularına, pop yıldızlarından sporculara kadar çok sayıda ünlünün akınına uğruyor.

10. Bodrum Marina

Bodrum Marina

450 yat kapasitesi ve şehir merkezindeki konumuyla Ege ve Akdeniz sahillerinin en prestijlilerinden olan Bodrum Marina, gün boyunca alışveriş yapabileceğiniz birçok ünlü mağaza ile çok sayıda kafe ve restoran barındırıyor. Bunların yanı sıra, bünyesinde bir spor salonu ile bir sanat galerisi de bulunan Bodrum Marina’nın en ilgi çekici yanı ise gece canlı müzik eşliğinde şık bir ortamda eğlenebileceğiniz Marina Yacht Club. 

11. Akyarlar

Akyarlar Bodrum Sahilleri

Nefis bir kumsala ve pırıl pırıl bir denize sahip olan Akyarlar, Bodrum’a 20 km uzaklıkta yer alıyor.  Antik ismi Arhialla olan Akyarlar, gerçek bir Ege kasabası atmosferi yaşamak isteyenler için, kum plajı, turkuaz denizi ve sahil boyunca uzanan Rum taş evleriyle Bodrum’un en sakin ama en etkileyici yerlerinden biri. Rüzgâr sörfü için son derece uygun koşullara sahip olan Akyarlar, Bodrum’da rüzgâr sörfü yapılabilecek en uygun adres. Sahilde yer alan küçük restoranlardan birinde tam karşısında yer alan Yunan adası Kos’a nazır yemek yiyebilir, buz gibi limonatayla öğleden sonranızı taçlandırabilirsiniz.

12. Bitez ve Bitez Plajı

Meşhur Çökertme Türküsü ile bilinen Bitez, Bodrum’un merkezine yalnızca 4 km mesafede yer alan, mavi bayraklı plajları, yeşil alanları, otelleri ve restoranlarıyla özellikle yaz aylarında büyük ilgi gören bir bölge. Yunanca ‘bağlık, bahçelik’ anlamına gelen Bitez’de Çökertme Türküsü’nün geçtiği yer olarak hafızalara kazınan Bitez Yalısı olarak bilinen tarihi mekânı ziyaret edebilirsiniz. Avrupalı turistlerin Bodrum’da en çok rağbet gösterdiği yer olan Gümbet’in ünlü barları da Bitez’e yürüme mesafesinde bulunuyor. Bodrum gezilecek yerler arasındaki Bitez Plajı ise Bodrum’un simge yerlerinden biri.

13. Gümbet ve Barlar Sokağı

Gümbet Bodrum Seyahat Rehberi

Bodrum’da gece hayatı dendiğinde ilk akla gelen Gümbet, yerli ve yabancı turistlerin de en çok ilgisini çeken, Bodrum’un en ünlü bölgesi. Renkli çarşısının yanı sıra, büyük eğlence mekanlarının bulunduğu, Bodrum gezilecek yerlerden biri olan Barlar Sokağı da Gümbet’te yer alıyor. Merkezde, çarşının tam göbeğinde yer alan Barlar Sokağı’ndaki kafe, pub ve barlarda eğlence sabahlara kadar devam ediyor. Yüksek sesten uzak, sohbet ederek Bodrum Kalesi’ne karşı bir şeyler içmek için Cafe del Mar’a, rock müzik için Rock Kule City, canlı müzik için ise Mandalin’i tercih edebilirsiniz. Bodrum’un en eski barları olan Körfez Bar ile Adamik ve gecenin kapanışı için de, bir Bodrum geleneği olarak Mavi’ye gidebilirsiniz.

14. Bodrum Koyları

Girintili çıkıntılı coğrafyası sayesinde, kuzeyinde, batısında ve güneyinde sayısız, rüya gibi koylara sahip olan Bodrum’da Oraklar tekne turlarının en sık ziyaret ettiği ve Bodrum’un en temiz koylardan biri. Pabuç Burnu yakınlarındaki batıklarda dalış keyfi yaşayabilir, turkuaza doyacağınız Cennet Koyu, Akvaryum Koyu ve Poyraz Limanı’nda yüzebilirsiniz. Muhteşem mavi tonları büyüleyen koyları keşfetmek için birkaç günlük bir mavi tur bir tekneleri kiralayabileceğiniz gibi, turist teknelerinin günübirlik turlarına da katılabilirsiniz.

15. Tuzla Kuş Cenneti

Tuzla Kuş Cenneti Bodrum

Bodrum ilçe sınırları içerisinde yer alan ve merkeze 18 km mesafede, koruma altında bulunan Tuzla Kuş Cenneti, başta flamingolar olmak üzere göçmen kuşlarla birlikte sayısı 10 bine yaklaşan kuşa ev sahipliği yapıyor. Pelikan, su tavuğu, karabatak, flamingo, allı turna, meke ve yaban kazı gibi pek çok 125 farklı kuş türü ile görsel bir şölen oluşturan Tuzla, Bodrum’da kışın tatil yapmak isteyenler için ayrıcalıklı bir nokta. Tuzla Kuş Cenneti, özellikle Kasım ve Nisan ayları arasında kuşların toplu danslarını ve göçlerini izlemek gelen için birçok yerli ve yabancı turist ağırlıyor.

Bodrum’a nasıl gidilir

Bodrum Nasıl Gidilir

Bodrum’a İstanbul’dan, Yenikapı’dan hızlı feribot ile Bandırma’ya geçebilir, buradan da sırasıyla Balıkesir, Manisa, İzmir, Söke, Milas üzerinden Bodrum’a ulaşabilirsiniz. Ankara’dan ise, Afyon, Denizli, Aydın üzerinden Bodrum’a ulaşım mümkün.

Bodrum Milas Havalimanı merkeze 36 km uzaklıkta bulunuyor. Türk Hava Yolları ve birçok havayolu şirketinin uçuş seferlerinin bulunduğu Bodrum’a uçuş süresi İstanbul ve Ankara’dan yaklaşık 1 saat sürüyor.

Bodrum’da bu adreslerin yanı sıra arkeoloji ve tarih meraklıları için Myndos (Gümüşlük), Termena (Akçaalan), Telmisos (Gürece), Kadıyanda (Aşağıgöl), Theangela (Etrin) antik kentleri ziyaret edilebilecek noktalar. Diğer yandan, merkeze yalnızca 6 km uzaklıkta olan şirin tatil kasabası Torba da, hem merkeze yakın hem de sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin vazgeçilmez adresi.

1 Yorum

  1. Koylarını gezemedim ama pek çok yerini gördüm. Kalede annemin yaptığı pudingi yiyerek manzara izlemişliğim bile var. 🙂 Hey gidi Bodrum.

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz