Atina, Yunanistan’ın en büyük şehri ve başkenti. Atina, geçmişte Yunan adalarına gitmeden önce Akropolis’i bir gün görüp geçilen bir yer olarak bilinse de ziyaretçiler artık günden güne daha global, daha şık ve daha kozmopolit bir başkent olduğunu kabul ediyor. Akropolis çekici, büyüleyici ve rahat bir şehir çizgisine sahip.
Kafe ve restoranları dolup taşan bu güzel kentte, deniz kenarındaki kulüpler tüm yıl boyunca kendini gösteren güneşin tadını çıkaran genç insanlarla dolu. Nostalji seviyor ve kültürleri keşfetmekten hoşlanıyorsanız, geleneksel tavernalar akşam yemeği için kusursuz mekanlar. Modern restoranların da Akdeniz mutfağı konusundaki yadsınamaz rekabetçilikleri damak tadınızı şımartacak nitelikte.
Daha çok tarihi, mitolojiyi ve efsaneleri görmeye gelmiş olsanız da 2004’te düzenlenen olimpiyatların ardından modernleşen yüzüyle Atina, birkaç gün daha kalmanız için akılınızı çeliyor.
Atina Gezi Rehberi
Atina, 3000 yıllık tarihi geçmişiyle dünyanın en eski şehirlerinden biri. Antik Yunan’ın başkenti, felsefeye yön veren düşünce akımlarının, tiyatronun, demokrasinin ve dramanın doğduğu yer.
Adını tanrıça Athena’dan alan Atina, Akropolis Tepesi’nin eteklerinde kurulu küçük bir şehirken, zamanla insanlık tarihinde büyük izleri olan Antik Yunan medeniyetinin kalbi olmuş. Mitolojik tanrıları, tanrıçaları, efsaneleri ve antik tarihini keşfedeceğiniz Atina’nın ünlü taverna eğlencelerinde ise güneşi hiç batırmayacaksınız.
Atina Gezilecek Yerler
Atina, çok geniş bir alana yayılmış, kuşbakışı izlediğinizde birbirine geçmiş cadde ve sokaklarıyla labirenti andıran bir şehir. Kentin en önemli simgesi, batı dünyasının en önemli antik kentlerinden biri olan Akropolis. Akropolis Müzesi, Ulusal Arkeoloji Müzesi, Ulusal Sanat Galerisi ve Benaki Müzesi klasik sanatseverlerin bir numaralı adreslerinden. Diğer yandan OAKA Atina Olimpik Spor Kompleksi şehrin en son yapılan simgelerinden. MÖ 6’ıncı yüzyıla ait Zeus Tapınağı ise korint kolonlarıyla kentin antik bölgesinde bulunuyor.
Atina’nın şehir yaşamını görmek istiyorsanız, Syntagma Meydanı’ndan (Parlamento Binasının altında kalan) aşağıya, Stadhiou Caddesi’nden Omonia Meydanı’na yürüyün. Oradan da ana marketlerin bulunduğu Athenas Caddesi’ne gidebilirsiniz. Ayrıca yakınlarında bulunan Kotzia Meydanı ve Monastiraki Meydanı da şehrin en eski bölgeleri olarak sizi kucaklıyor. İşte burada en turistik marketleri ve restoranları bulabilirsiniz, özellikle en çok insanı görebileceğiniz yer olan Plaka’da.
1. Akropolis
Akropolis, Atina gezilerinin geleneksel başlangıç noktası. MÖ 5’inci yüzyıldan kalma tapınakların bulunduğu Akropolis, antik Atina’nın kurulduğu yer. Antik Yunan’daki şehir planlamasının en temel amacı, tanrıların oturacağı yerler inşa etmekti. Bu amaçla yaptıkları akropoller arasında en çok bilineni olan Atina Akropolis’i, şehrin koruyucu tanrıçası olarak kabul edilen Athena için inşa edilmiş. Yunan mimarisinin en önemli örneklerden biri olan Akropolis’in bulunduğu Akropol Tepesi’ne çıkıp şehri izleyebilir, Atina’ya hayran kalabilirsiniz.
2. Propylaia
Propylaia (Propylaea), Akropolis’in anıtsal giriş kapısı. Akropolis’e ulaşmak için çıkılan yoldan ulaşılan Proplyaia’da, Beule Kapısı ile karşılaşıyorsunuz. Parthenon’a benzeyen Propylaia’nın özelliği ise Yunan mimarisinde dorik ve iyonik özelliklerin bir arada kullanılmasının ilk örneklerinden olması.
3. Athena Nike Tapınağı
Athena Nike Tapınağı, Propylaia’nın güney kanadından sola döndüğünüzde karşınıza çıkan yine MÖ 5’inci yüzyıl yapısı. Yunan askerlerinin zaferlerini betimleyen frizlerle süslü bir alınlık ve onu destekleyen altı sütundan oluşan tapınak, Osmanlı döneminde yıkılarak yerine bir su bataryası kurulmuş. Günümüzde orjinal yapının kalıntılarıyla yeniden inşa edilen tapınak, Athena ve zafer tanrıçası Nike’ye adanmış.
4. Parthenon
Parthenon, dünyanın en ünlü arkeolojik kalıntılarından biri. Akropolis’in de en büyük tapınağı olan Partheon, Atina’nın sütunlar üzerinde duran ve frizlerle süslenmiş en bilinen sembolü. “Bakirenin Tapınağı” anlamına gelen yapı, MÖ 4’üncü yüzyıl yapısı. Venedik toplarının sebep olduğu büyük bir patlamada merkezi ve pek çok sütunu yok olan tapınağın sökülen frizleri ve heykelleri İngiltere’de yer alan British Museum’da sergileniyor.
5. Anafiotika ve Plaka
Anafiotika ve Plaka, Akropolis’in ardından Kutsal Yolun takip edilerek şehre dönüş yolu üzerinde bulunuyor. Atina’nın en eski yerleşim yerlerinden olan Anafiotika ve Plaka, beyaz boyalı cumbalı evlerin pencerelerini süsleyen sardunyaları, tavernaları, daracık taş sokakları ve antikacılarıyla güneş battıktan sonra yaşamaya başlayan bölgeler. Atina’nın gece hayatının en canlı yaşandığı bölgeler.
6. Monastiraki
Monastiraki, Antik Yunan Agorası’nın kuzeyinde bulunan Atina’nın en renkli bölgelerinden. Sokakları hediyelik eşya dükkanları, kafe ve barlarla dolu olan Monastiraki’de aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bitpazarı var. Abyssinia Meydanı’nı merkez alarak pazar günleri kurulan bu pazarda, antikalar, eski kıyafetler, gümüş, bakır eşya ve objeler bulunuyor. Monastiraki Meydanı’nın güneyinde ise Osmanlı döneminde kalma Tzisdarakis Camisini gezebilirsiniz. Bölgeyi ikiye bölen şirin Ermou Sokağı, Ermou’nun kuzeyine doğru yürüdüğünüzde sağınızda kalan Psiri bölgesi ise, alışveriş dükkanları ve tavernalarıyla ünlü.
7. Syntagma Meydanı
Syntagma Meydanı, Yunanca’da “Anayasa Meydanı” anlamına gelen Atina’nın en önemli meydanı. Parlamento Binası ve Meçhul Asker Anıtı’na ev sahipliği yapan meydanda turistlerin en çok ilgisini çeken ise, Parlamento’yu koruyan askerlerin (evzoneler) nöbet değişimi töreni.
8. Kolonaki
Kolonaki, Atina’nın en popüler yerleşimi. Syntagma Meydanı’nı Kolonaki’ye bağlayan bulvar boyunca konsolosluklar sıralandığı bulvarda, Atina’nın modern yüzünü görebilirsiniz. Butikleri, ünlü mağazalar, pub ve restoranlarıyla Kolonaki, alışveriş ve lüks yaşam severlerin görmesi gereken bir Atina semti.
9. Zeus Olympias Tapınağı
Zeus Olympias Tapınağı, Sytangma Meydanı’na yaklaşık 10 dakika uzaklıkta, Yunan topraklarının en büyük tapınağı. Günümüzde 15 sütununu görebileceğiniz bu devasa tapınak, 250 metre uzunluğa, 130 metre genişliğine sahip. Zeus’a adanan tapınağın yapımına MÖ 6’ıncı yüzyılda başlansa da Hadrianus döneminde bitirilebilmiş.
10. Ulusal Arkeoloji Müzesi
Ulusal Arkeoloji Müzesi, Yunanistan’ın en önemli arkeoloji müzesi olduğu kadar, dünyanın da en kapsamlı antik Yunan koleksiyonuna sahip müzelerinden biri. 48 odadan oluşan müze, Yunan heykel sanatının en önemli koleksiyonunu ve Avrupa’daki dördüncü en önemli Mısır sergisine sahip. Müzenin en ünlü eserlerinden biride MÖ 1500 tarihli olduğu düşünülen altın Agamemnon Maskesi.
Atina yeme ve içme
Atina’da kahve içmek Avrupa’nın pek çok yerine göre biraz daha pahalı. Sebebi ise Yunanlıların kafelerde saatlerce oturup sohbet etmesi, dolayısıyla da oturdukları zamanın parasını ödüyor olmaları. Yunanistan’da, oturup insanları izlemek, arkadaşlarıyla buluşmak için en ideal yerler kafeler. Üstelik de hava iyiyse sürekli dışarıda oturuyorlar.
Doyurucu bir yemek yemek isteyenler için taverna bir numaralı seçim. Mutlaka denemeniz gereken bu kültür, geleneksel yemekleri modern şekilde sunuyor.
Tüm bu farklı restoranlar şehirde yenebilecek akşam yemeği seçeneklerini çoğaltmakla kalmıyor birçok yenilikçi şef sayesinde farklı etnik tatlar da sunuyor. Turistlerin çoğu harika atmosferi nedeniyle yemek için Plaka bölgesini tercih ediyor. Bu nedenle de bu bölge oldukça popüler. Ancak bunun yerine farklı yerlerdeki daha sofistike mekanları deneyebilirsiniz.
Yunan mutfağı Akdeniz yemek kültürüyle yoğurulmuş sağlıklı ve lezzetli yemekleriyle tanınıyor. Yunan mutfağının moussaka ve souvlaki gemista, dolmades, pastitsio ve horto gibi en çok tanınan yemeklerinin yanı sıra deniz mahsulleri, zeytinyağlı mezeleri çeşitleri ve elbette yerel içkisi olan uzo ile biliniyor.
Hem Yunan müziğiyle eğlenip hem de geleneksel Yunan lezzetlerini tadabileceğiniz yer olan tavernalarda, yemeğin yanında genelde uzo ve Yunan şarabı servis ediliyor. Tatlı olarak ise Osmanlı kültüründen kalma şerbetli tatlıları tadabilirsiniz. Bunlar arasında en çok beğenilenler; baklava, kataifi (kadayıf), loukomade (lokma) ve pitta me meli’dir. Ayrıca sütlü tatlılardan rizogalo (sütlaç) ve galaktobourikoyu da mutlaka deneyin.
Atina alışveriş
Atina’da alışveriş deyince, el yapımı ürünlerden, dünyaca ünlü modacıların tasarımlarına, bitpazarlarındaki ufak tefek eşyalardan, antikalara kadar her şeyi bulmak mümkün.
Atina’nın bir numaralı alışveriş bölgesi olan Kolonaki’de, tüm giyim ve ayakkabı mağaza zincirlerinin bulunduğu Ermou Caddesi bulunuyor. Louis Vitton, Gucci, Bulgari gibi ünlü modacıların tasarım mağazaları Kolonaki’de. Alışverişinize ara verdiğinizde şık kafelerde ve restoranlarda dinlenebilirsiniz. Kaliteli ayakkabılar ve kıyafetler arayanların mutlaka gitmesi gereken yerlerden olan Ermou ise, trafiğe kapalı bir alan. Üstelik oldukça da turistik. Öyle ki sokak satıcıları, sokak müzisyenler ve sayısız mağaza ve dükkânlarıyla ziyaretçilerine modern bir pazarı andırıyor.
Ayrıca görülmeye değer bir başka yer de Monastiraki Flea Market. Burada antika, koleksiyon ve çok pahalı ürünleri bulabilmek mümkün. Monastiraki açık havada, sokaklar arasında dolaşarak alışveriş yapmayı sevenler için ideal. Pazar günleri kurulan bitpazarını kaçırmamaya çalışın zira, antika mobilyalar, oyuncaklar, porselen ve çini süslemeler gibi rengarenk stantlar alışverişi keyfe dönüştürüyor. Farklı giyim tarzları sevenler burada çeşitli otantik kıyafetler de var.
Hediyelik ve turistik eşyalar için ilk bakılması gereken yerlerden biri olan Plaka’da da, her tür hediyelik eşyanın daha uygun fiyatlısını bulabilirsiniz. Diğer yandan Yunanistan’ın taze sebze ve meyvelerini tatmak için Omonia’da kurulan pazarı mutlaka gezin. Atina’dan yapılabilecek diğer gıda alışverişlerinin başında elbette zeytinyağı geliyor. Yunan mutfağının ayrılmaz bir parçası olan zeytinyağı, hem kendiniz hem de sevdikleriniz için güzel bir hediye. Yunanistan’a özgü alkollü içkilerden uzo ve Yunan konyağı metaxa’yı da geziniz boyunca restoranlarda tadabilirsiniz.
Atina’da konaklama
Atina’da, bütçenize, karakterinize ya da ne tür bir seyahat planladığınıza göre otel veya hostel arasında bir seçim yapabilirsiniz. Oteller ayrıca bir ila beş arasında sağladığı olanaklara göre yıldız sistemiyle sınıflandırılıyorlar. Rezervasyon için ücret ödemeyeceğiniz gibi çoğu, geliş tarihinizden 1-2 gün öncesine kadar ceza ödemeden rezervasyonu iptal etme seçeneği veriyor.
Atina’da her kategoride ve her fiyatta otel bulmanız mümkün. Atina’nın merkezindeki otellerin çoğu Akropolis çevresi, Plaka, Syntagma, Parlemento Meydanı ve Sygrou Caddesi’nde yoğunlaşıyor.
Elbette havalimanı otellerini tercih etmeniz de mümkün, zira bunlar daha uygun fiyatlı. Sahile yakın bir otel isterseniz de Attica’nın sahil kesiminde pek çok alternatif bulmanız mümkün. Sahil bölgesine ulaşım metro ve yeni yapılan yollarla gayet kolay. Rafina, Nea Makri, Loutsa ve Sounion bölgelerini tercih edebilirsiniz.
Atina’da gece hayatı
Atina eğlenceyi çok seven ve ziyaretçilerine de çeşitli eğlence seçenekleri sunan bir şehir. Güneşin batmasını takip eden saatlerde cıvıl cıvıl olan şehir, sabaha dek sürecek gece hayatının da kapılarını aralıyor.
Atina’nın geç yenen akşam yemeklerinin ardından gece hayatı ise gece yarısından önce başlamıyor. Yunan lezzetleri, uzo ve geleneksel Yunan müzikleri eşliğinde eğleneceğiniz tavernalar Yunan gece hayatının başlıca mekânı. Geleneksel bir Yunan eğlencesi için özellikle Plaka’daki tavernalardan birini tercih edebileceğiniz gibi, tavernalar dışında publar, kulüpler, caz barları ve canlı müzik dinleyebileceğiniz mekânlar da Atina gece hayatının renklerinden.
Atina’ya ne zaman gidilir
Atina’da güneşin ve ılık Akdeniz ikliminin yıl boyu hâkim olduğu coğrafyada, turizmin en yoğun olduğu dönem yaz ayları. Ancak ilkbahardan sonbahara dek ziyaretçiler gelmeye devam ediyor. Bu yoğun dönemlerde Atina seyahati planlıyorsanız, önceden rezervasyon yapmanızda fayda var. Aynı şekilde uçuş ücretleri de bu dönemlerde yüksek oluyor.
Atina’ya nasıl gidilir
Atina’nın en büyük havalimanı olan Eleftherius Venizelos Uluslararası Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 40 uzaklıkta. Atina’nın ana havaalanı olan Elevtherios Venizelos Havaalanı’na Türk Hava Yolları ve Yunan ulusal hava yolu olan Olympic Havayolları’nın İstanbul-Atina arasında direkt seferleri bulunuyor. Yolculuk süresi ise yaklaşık 1 saat. Aegean Airlines’ın da İzmir-Atina arasında direkt seferi mevcut.
Şehir metrosuna bağlı olan Eleftherius Venizelos Uluslararası Havalimanı, üç hatta sahip. 24 saat kesintisiz otobüs seferlerinin bulunduğu Syntagma Meydanı’na 30 km uzaklıktaki havaalanından, Havaalanı-Syntagma Meydanı arasında ekspres sefer düzenleyen E95 No’lu otobüs hattı mevcut. Yoğun trafiğin olmadığı durumlarda ise yaklaşık otuz dakika içinde Sytagma Meydanı’nda oluyorsunuz.
Atina, Batı kültürünün doğum yeri olarak Yunanistan’ın en önemli şehirlerinden. Cana yakın Yunanlılar ve enfes yemeklere eşlik eden taverna kültürü ile, pek çok bakımdan kesinlikle keşfedilmesi gereken bir destinasyon.
Atina, Avrupa’da en sevdiğim şehirlerden. Sıcak atmosferi, neşeli insanları ve yürüyerek gezilebilmesi hoşuma gidiyor.