Tiflis, Kura Irmağı’nın iki kıyısına kurulu Gürcistan’ın başkenti. Ülkenin sanayi, ekonomi, kültür ve sosyal merkezi olan Tiflis, bir dönem İpek Yolu üzerinde yer alması nedeniyle önemli kültürel eserlere sahip. Ayrıca bölgenin kalkınması için bir fırsat olarak görülen Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı da şehirden geçiyor. Kentin isminin efsanelere dayandığı ve ‘sıcak suyu olan yer’ anlamına geldiği söyleniyor.
Sovyetler Birliği Dönemi’nin mimari geleneğini yansıtan yapıları, kültürel yansımaları ve sanat hayatıyla görülmeye değer Tiflis’te nüfusun yüzde 80’ini oluşturan Gürcüler dışında çok sayıda farklı etnik grup yaşıyor. Kentin en önemli ve görülmeye değer yerlerini hızı bir programla görmek isterseniz günübirlik şehir turlarına katılabilir, şarapları daha yakından tanımak isterseniz de yine genellikle günübirlik olarak düzenlenen ve şehir merkezinden hareket eden şarap tadım turlarını değerlendirebilirsiniz.
Tiflis Gezilecek Yerler
Tiflis’te yapılabilecek en iyi şeylerden biri çok da büyük olmayan kenti yürüyerek baştan başa dolaşmak. Bu arada eski ve tarihi binaları görerek fotoğraf çekebilir, özellikle eski mahallelerde yoğunlaşan pazarlar ve hediyelik eşya dükkanlarını dolaşıp alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca Gürcü şaraplarını denemek de burada yapılabilecek alternatifler arasında öne çıkıyor.
Tiflis gezilecek yerler aşağıdaki adreslerle sınırlı değil. Kentte dinlenip doğayla baş başa kalabileceğiniz Kaplumbağa Gölü, Gürcü Ulusal Müzesi, Paliaşvili Opera Evi, Rustaveli Akademi Tiyatrosu, Gürcistan Parlamentosu, Kaşveti Kilisesi, Gürcü Bilimler Akademisi ile çok sayıda kafe ve restoran gün boyu insan yoğunluğunun yaşandığı yerler.
Gürcistan Ulusal Müzesi ise hem şehrin hem de ülke tarihinin en önemli eserlerini görebileceğiniz müzede özellikle altından yapılan eserler çok ilgi çekici. Üstelik müzede bulunan dükkân da hediyelik eşya alışverişi için ideal.
1. Eski Şehir Bölgesi
Tiflis şehir merkezi, yuvarlak taş döşeli kaldırımları, tarihi dokusu, Sovyetler mimarisinin aksine dar cadde ve sokakları ile kendine has özellikler taşıyor. Mtatsminda Dağı’nın hâkim olduğu restore edilmiş şirin balkonlu ahşap evleriyle otantik bir deneyim sunan Eski Tiflis bölgesindeki Ançiskati Bazilikası şehrin ayakta kalmış en eski dini yapısı. 5. yüzyıldan kalma Sioni Katedrali, Ortodoksların en önemli mabetleri arasında. 6. yüzyıl yapısı olan Ançiskati Bazilikası ve 13. yüzyıl yapısı Metechi Kilisesi de ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Yine bölgenin bir kısmında yeraltından çıkan sülfürlü suları dolayısıyla yapılmış hamamlar bulunuyor.
2. Abanotubani Hamam Bölgesi
Eski Şehir Bölgesindeki kervansaraylar, ahşap, oymalı balkonlu evler İpek Yolu dönemi izlerinin yansımalarından. Abanotubani Hamam Bölgesi, 17.yüzyılda sülfür zengini suların keşfedilmesiyle birlikte canlanmış. Kubbeleri Türk hamamlarına benzetilen bölgede masaj başta olmak üzere sağlık turizmine yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Bölgeye metronun Özgürlük Meydanı (Tavisuplebis Moedani) durağında inip yürüyerek ulaşım mümkün.
3. Barış Köprüsü
Kura Nehri üzerinde bulunan ve yaya kullanım için tasarlanan Barış Köprüsü (Baratashvili Köprüsü), tarihi bir yapı olmasa da da Tiflis’te görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Özellikle geceleri renkli aydınlatmasıyla fotoğraf severler için de ideal olan köprü, özgün tasarımıyla deniz hayvanını anımsatıyor. Barış Köprüsü’nün bir tarafında Narikala Kalesi, diğer tarafta Metekhi Kilisesi ve cumhurbaşkanlığı ofisleri bulunuyor.
4. Narikala Kalesi
Tiflis’in hemen her yerinden rahatlıkla görülebilen Narikala Kalesi, Tiflis’in kurulduğu 4.yüzyılda inşa edilmiş bir yapı. Sonraları 7. yüzyılda Araplar tarafından eklemeler yapılarak büyütülen kalenin ismi 14.yüzyılda ülkeyi istila eden Moğollar tarafından küçüklüğüne atfen ‘Narin-kale’ olarak adlandırılmış. Zamanla Narikala olarak söylenen yapı çevresinde bulunan ve şehrin kuruluşunun 1500.yılı onuruna inşa edilen Kartlis Deda Heykeli ise şehrin sembolü kabul ediliyor.
5. Kartlis Deda Heykeli
Gürcülerin anası olarak tanınan Kartlis Deda Heykeli kale kalıntıları üzerinde. Işıklandırmayla beraber şehrin her yerinden görülebilen bu heykelin bir elinde dostlar için şarap, diğer elinde ise savaşa karşı kılıç bulunuyor. Heykel şehrin 1500. kuruluş yıldönümünde dikilmiş ve bugün herkes bu yapıyı Tiflis’in simgesi olarak kabul ediyor.
6. Tiflis Botanik Bahçesi
Kale ve heykelin önündeki 128 hektar genişliğindeki botanik bahçesi, dünyanın farklı yerlerinden getirilen ağaç ve bitki türlerini barındırıyor. Güzel bir yürüyüş parkurunun olduğu bahçe mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Her bir ağacın sanat eseri gibi işlendiği bahçe kentin en ilgi çekici yerlerinden biri. Sakin bir gün geçirmek ve fotoğraf çekmek için tam bir cennet.
7. Sololaki Tepesi
Kura Nehri’nin doğu kıyısında, bugün şehir merkezinin üzerinde yer alan Sololaki Tepesi, önemli bir çekim noktası. Bu tepede bulunan ve tarihi 3. yüzyıla kadar uzanan Narikala Kalesi’nin kalıntıları ziyaretçilerin ilgisinde. Kalenin ayakta görülen bölümleri 8.yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir şehir dokusu.
8. Garetubani
Garetubani bölgesi diğer bölgelere göre daha yeni bir yapılaşmanın görüldüğü bir yer. 19.yüzyıla ait yapıların sıralandığı bölgede Tiflis’in en hareketli caddesi Rustavelis Gamziri bulunuyor. İsmini milli şair Şota Rustaveli’den alan cadde Özgürlük Meydanı’ndan Kura Nehri yönünde paralel bir şekilde 1,5 km kadar ilerliyor. Cumhuriyet Meydanı ile sona eren güzergahta Tiflis’in karakteristik yapıları görülüyor. Burası aynı zamanda kentin en turistik yeri. Civarda göz alıcı tarihi binalar ve hediyelik eşya alabileceğiniz küçük dükkanlar da var.
9. Tsminda Sameba Katedrali
Şehrin neredeyse her noktasından görülebilen en büyük ve göz alıcı yapılarından biri olan Tsminda Sameba Katedrali, Gürcüler için hem tarihsel hem de dini anlamda büyük bir öneme sahip. Tsminda Sameba Katedrali’nin içi de işlemeleri ve benzersiz atmosferiyle en az dışı kadar görülmeye değer. Avlabari bölgesine yakın bir konumda yer alan kilise, aynı zamanda şehrin en yeni ve görkemli kilisesi.
Tiflis’te gezilecek yerler sırasında acıktığınızda, yerel ve batı mutfağının bir arada bulunduğu kentin en önemli yerel lezzet tüm Gürcü kentlerinde karşınıza çıkan ‘haçapuri’yi deneyin. Bir çeşit pide olan bu yemek dışında daha çok et ve patatesin kullanıldığı yemekler ve çeşitli sosları da mutlaka deneyin. Lezzetli taze sıkılmış meyve suları ve özellikle armut suyu mutlaka listeye eklenmeli. Fast food restoranlarını da her yerde bulmak mümkün.