Lübnan ya da resmi ismi ile Lübnan Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Ortadoğu ülkesi. Karışık dini yapıya sahip bir devlet olmasına rağmen sosyal yapının gerektirdiği politik dengenin kurulmasıyla, Ortadoğu’nun en düzenli ve yaşam koşulları oldukça uygun olan ülkelerinden biri olan ülkenin başkenti Beyrut. Tarihte Fenike uygarlığının vatanı olan Lübnan coğrafyası, batıdan Akdeniz, kuzeyden ve doğudan Suriye, güneyinde ise İsrail ile çevrili.
Lübnan, hem Akdeniz, hem Arap hem de Avrupa kültüründen hoş tatlar barındıran güzel bir ülke. Tarih, kültür ve misafirperverliğin vücut bulduğu Lübnan, yıllarca süren iç savaştan çıkan bir Arap ülkesi olmasına rağmen günlük hayat oldukça huzurlu ve özgür. Gece hayatına eşlik eden enfes Lübnan mutfağı ise, Arap mutfağından farklı tatlar içeriyor. Saf zeytinyağı ve Doğu Akdeniz’e özgü baharatlarla hazırlanan geleneksel Lübnan yemekleri, Antakya mutfağından aşina olduğumuz lezzet şölenini aratmıyor.
En önemli kentleri başkent Beyrut’tan sonra, Trablusşam, Sayda, Zahle, Sur ve Nebatiye olan ülkenin, etnik yapısı Müslüman Arap, Dürzi ve Maruni Hristiyanlardan oluşuyor. Az oranda Ortodoks, Katolik, Ermeni ve Kürt nüfusa sahip. Resmi dili Arapça ve Fransızca olan ülkede halkın geneli Arapça konuşuyor.
Lübnan Gezi Rehberi
Lübnan tarihi Fenikelilerle başlıyor. Hz. Ömer ile İslam ordularının fethine dek ülke toprakları Âsur, Yeni Babil, Pers, Makedon ve Roma hakimiyetinde kalsa da Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında Memluk Devletine son vermesiyle Lübnan da Osmanlı sancağı oluyor.
Tam 402 yıl Osmanlı idaresinde kalan Lübnan’da, Beyrut şehri, Osmanlı Devleti’nin en büyük ve en gelişmiş şehirlerinden biri oldu. Lübnan Birinci Dünya Savaşı’nı takiben, Osmanlı’nın da yıkılmasıyla Fransa mandasına girdi. Mandanın 1943’te kaldırılmasıyla, hükumet ve idari sistemde dinlerin eşit etkisi esas olmak üzere hazırlanan Milli Pakt kabul edildi.
Buna göre, Lübnan batı ile dost olan Arap Birliği üyesi bir devlet oldu. 1945’te Birleşmiş Milletlere katıldı. Arap-İsrail savaşında, Arap devletleri safında İsrail’e taarruz etti. Savaşın sonunda yurtsuz kalan 400 bin Filistinli, Güney Lübnan’da mülteci kamplarına alındı. 1975’ten bu yana iç savaş muhtelif şekiller değiştirerek devam ediyor.
Lübnan’da halen uygulamada olan devlet geleneğine göre cumhurbaşkanı Hristiyanlardan, başbakan Sünni Müslümanlardan, meclis başkanı ise Şii Müslümanlardan seçiliyor. 128 üyeli parlamentoda Hristiyanlarla Müslümanlar yarı yarıya temsil edilirken, Dürzi ve Nusayriler de Müslüman sayılıyor.
Lübnan Gezilecek Yerler
Lübnan denenince akla gelen ilk yer şüphesiz Beyrut. Uzun yıllar süren savaşın yaralarını saran Ortadoğu’nun Paris’i eski günlerin ihtişamına dönüyor. Tipik bir Akdeniz kentinin tüm özelliklerini taşıyan kentteki Corniche Bölgesinde uzun yürüyüşler yapabilir, renkli ve daima neşeli kafe- restoranları ve kültürel çeşitliliğini hemen ele veren cıvıl cıvıl sokaklarında Beyrut’un keyfini çıkarabilirsiniz.
Beyrut’un en önemli cazibe merkezleri arasında yer alan Solider Meydanı, Yıldızlar Caddesi ve Eski Saat Kulesi Beyrut’un eski ihtişamını en iyi anlatan yerler. Yine Beyrut’ta mutlaka görmeniz gereken diğer yerlerden olan ve Rouche Bölgesi’nde bulunan Güvercin Kayaları ise Beyrut’un incisi. Beyrut’a yarım saat uzaklıkta bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan 7000 yıllık antik kent Baalbek (Byblos), tarih meraklıları için unutulmaz bir mekân.
Lübnan’da yaşayan herkes biraz da olsa İngilizce ya da Fransızca biliyor. Bu da bir turist için elbette bulunmaz bir lüks! Lübnan’a gitmek için bir sebep daha: Lübnan-İstanbul uçuşları sadece 2 saat sürüyor ve Lübnan T.C vatandaşlarına vize uygulamıyor. Bu da Lübnan’ı hafta sonu kaçamakları için bile ideal bir destinasyon haline getiriyor.
1. Güvercin Kayaları
Güvercin Kayaları, Beyrut’un olduğu kadar Lübnan’ın da simgesi. Başkentin en güzel yerlerinden biri olan Rouche bölgesinde bulunan ve doğal bir oluşum olan Güvercin Kayaları, deniz dalgalarının kayaları oyması ile oluşmuş şahane bir manzara sunuyor. Bay Rock (Kaya Körfezi) denilen noktada bulunan Güvercin Kayalıkları çevresinde pek çok kafe ve restoran mevcut. Bu enfes manzara eşliğinde nefis bir kahvaltı yapabilir veya çayınızı içip gün batımını izleyebilirsiniz.
2. Beyrut Ulusal Müzesi
Beyrut Ulusal Müzesi (National Museum of Beirut) ülkenin kadim tarihine dair enfes detaylar veren çok zengin bir koleksiyona sahip. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra toplanmaya başlanan eserlerle 1942’de hizmete açılan Beyrut Ulusal Müzesi, Lübnan iç savaşı sırasında büyük tehlike atlatmışsa da içindeki eserleri korunmuş. Müzede eski çağlardan, Fenike, Mısır, Roma, Bizans dönemlerinden hatta Osmanlı döneminden kalan pek çok tarihi eser bulunuyor. Müzede 100 bin parçanın üzerinde eser sergileniyor.
3. Al Omari Camii
Al Omari Camii, Beyrut’un tarihi bir dokusu. 1153’de Hospitalier Şövalyeleri tarafından St. John (Vaftizci Yahya) adına yapılan bir kilise olan ve 1291’de Memlukler tarafından camiye çevrilen yapı çok ihtişamlı ve büyüleyici bir güzelliğe sahip. Mavi kubbesiyle çok uzaktan bile fark edilen tertemiz ve mis kokusuyla farklı bir atmosferi bulunan Al Omari Camii’nin dış mimarisi kadar kubbesi, avizeleri ve tavan süslemeleri de kesinlikle görülmeli.
4. Corniche
Corniche, başkent Beyrut’un Hamra Caddesi’nin sahil kesimi, yani kordon boyu. Sahil boyunca lüks apartmanların yanı sıra oteller ve beach club’lar da yer alıyor. Gündüzleri spor yapan yaşlı genç pek çok Beyrutlu için akşamları Corniche’in kordonunda yürümek bir geleneğe dönüşmüş. Yürümekten yorulduğunuzda sahil kenarındaki kafelere oturup bir şeyler içebilirsiniz. Aynı zamanda bölge, gece hayatı için özellikle gençlerin tercih ettiği mekanları barındırıyor.
5. Jeitta Grottoes
Jeitta Grottoes (Büyük Mağara), Beyrut’a 20 km uzakta yer alan ve Lübnan’ın doğa harikası bir mağara. Dünya’nın Yeni 7 Harikası listesine aday olan mağara, 9 km uzunluğunda ve 2 katlı labirent galerilerden ve devasa sarkıt ve dikitler oluşuyor. Alt katta bulunan nehirde, özel botlarla gezinti yapıyorsunuz. Üst katlarda bulunan galeride ise, mineral taşları görme şansınız var. Yukarı çıkan teleferikle de üst mağaranın girişine ulaşılıyor.
6. Harissa
Harissa, Beyrut’a 20 km uzaklıkta yer alan ve Lübnanlılar için kutsal sayılan bir tepe. Deniz seviyesinden yaklaşık 500 metre yukarıdaki tepeye ulaşım teleferikle sağlanıyor. 15 ton bronzdan yapılan ve 64 metre yüksekliğine sahip Meryem Ana Heykeli’nden (Our Lady of Lebanon) ve heykelin kaidesindeki küçük bir şapelden ibaret olan tepe bir nevi hac bölgesi. Ancak tepeden baktığınızda göreceğiniz manzara tek kelimeyle büyüleyici!
7. Biblos
Biblos (Byblos/Baalbek) İncil’e ismini veren yer olarak bilinen ve başkent Beyrut’a 35 km uzaklıkta bulunan bir bölge. Asırlar boyunca Asur, Mısır, Yunan, Roma, Arap ve Osmanlı uygarlıklarının üzerinde yaşadığı bu topraklar dünyanın en eski yerleşim yeri. Biblos’ta, 4000 ila 5000 bin yıllık eski antik tapınaklar yer alıyor. Burada bulunan tarihi eserler, Hz. İsa’nın doğuşundan 4 bin yıl öncesine kadar uzanıyor.
8. Sidon
Sidon (Sayda), Beyrut’un 43 kilometre güneyinde yer alan antik kentin tarihi MÖ 5. yüzyıla dek uzanıyor. 13. yüzyılda kıyadan açıkta bulanan adacık üzerine yapılan Sidon Kalesi, 1721’de Ali Ağa tarafından inşa edilen Osmanlı Sarayı Debbané Palace ziyaret edilmesi gereken yerler arasında. Şehrin kalenin hemen arkasında bulunan sahil kesiminde bulunan surlarla çevrili Old Town bölgesindeki Han El Franji, Sidon’daki en önemli İslami eserlerden.
9. Bekaa Vadisi, Anjar ve Ksara
Bekaa Vadisi, Lübnan Dağları ile Suriye sınırında yer alan, genişliği 20 km, uzunluğu ise 200 km olan bir vadi. Beyrut’a yaklaşık 75 km uzaklıkta olan Baalbek’e ulaşmak için geçilen Bekaa Vadisi’nde yolda, bir Ermeni yerleşimi olan Anjarı’da gezebilirsiniz. Ksara ise, antik çağlardan bu yana şaraplık üzüm bağları ile bilinen Bekaa Vadisi’nin halen dünyaca ünlü bölgesi. Bağcılık kültürünün Fenikelilere dek uzandığı Ksara’da, Roma döneminde bile mahzen ve fabrika olarak kullanılan yerleri gezmek için dünyanın dört bir yanından ziyaretçi geliyor.
10. Baalbek
Baalbek, Ortadoğu’nun en iyi korunmuş ve en büyük Roma İmparatorluğu kalıntıları olarak kabul ediliyor. Tarihçesi 9000 yıl öncesine dayanan Baalbeck’te Jüpiter Baal Tapınağı, Büyük Mahkeme, Baküs Tapınağı ve Baalbek Tapınağı gibi pek çok kalıntının bulunduğu Baalbek UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde koruma altında bulunuyor. Harabelerin çıkışında dışarıda sergilenemeyen eserlerin bulunduğu çok güzel bir müze de var.
Lübnan yeme ve içme
Lübnan’da tadına bakmadan dönmemeniz gereken pek çok lezzet var. Humus, kuşbaşılı humus, tabule salatası, nohutlu yoğurt çorbası olan lebeniye, zahterli pide, kızarmış soğanlı nohut ezmesi falafel, anasonlu içki olan arak, künefe ve kakuleli Türk kahvesi olmazsa olmazlar!
Diğer yandan bir Akdeniz ülkesi olan Lübnan’da balıklar oldukça lezzetli. Beyrut’un en iyi deniz ürünleri restoranlarından Al Mandaloun Sur Mer’de meze ve ızgara balık için doğru adresler. Ashrefieh’de yer alan Abd Al Wahab klasik Lübnan yemeklerinin yapıldığı, birbirinden güzel zeytinyağlı mezeler ve barbekü et çeşitleri deneyebileceğiniz hoş bir mekân. Abd El Wahab’ın öğle yemekleri için daha uygun bir yer. Akşam yemeği için ise, Ain El Mressieh’deki Casablanca ve Gefinor Center’daki Gruen, Avrupai mutfak anlayışı ile yerel Lübnan mutfak kültürünü harmanlamış mekanlar.
Lübnan konaklama
Lübnan’da konaklamak için Beyrut kent merkezini tercih ediyorsanız, şehirdeki oteller Downtown, Hamra ve Rouche Bölgelerinde yoğunlaşıyor. Rouche Bölgesi’nde gökdelenlerin arasında Güvercin Kayaları manzaralı lüks konaklama için ELite Hotel, Spa King’s Suite Hotel ve Dolphin Royal Suites öne çıkıyor.Downtown Bölgesi’nde Solidere Caddesi üzerinde Ramada Hotel ve Markazi Suites, alışveriş merkezlerine ve gece hayatının hızlı olduğu mekanlara yakınlık bakımından avantajlı.
Hamra Bölgesi ise daha çok gençlerin tercih ettiği mekanlara yakınlığı ile uygun fiyatlı konaklama tercih edenler için iyi bir seçenek. The Mayflower Hotel, Bliss 3000 Furnished Studios, Studio 44 ve Gems Hotel bu bölgede.
Lübnan alışveriş
Lübnan’dan alınabilecek ülkeye özgü hediyelik eşyalar, semaverler, bakır cezveler, sedefli tavlalar, nargileler, halılar, kilimler, kaftanlar, el yapımı takılar ve deri cüzdanlar başta olmak üzere, yerel baharatlar, Lübnan şarabı ya da Lübnan rakısı da çok popüler. Bunlara benzer ürünleri bulabileceğiniz başlıca adres ise Cornishe Bölgesi.
Ünlü markaların mağazalarından alışveriş yapmak isterseniz mekân Downtown’a gitmeniz gerekiyor. Diğer yandan Beyrut’ta ABC Mall Dbayeh, Beirut City Center, Beirut Mall, Centerfalls, City Mall, Boutique Mall, Dunes Center, Le Mall Dbayeh, Le Mall Saida, Plum gibi pek çok alışveriş merkezi var.
Şehir pazarları olan souk’lar ise rengarenk ve cıvıl cıvıl atmosferiyle sizi hemen saracak. Pazar günleri kurulan Souk el Ahad bitpazarı antika severler için ideal.
Lübnan’a nasıl gidilir
Lübnan’a Türkiye’den Türk Hava Yolları ve MEA Airlines ile İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Rafic Hariri Uluslararası Havalimanı‘na haftanın her günü yaklaşık iki saat süren direkt uçuşlar mevcut. Ayrıca Pegasus Havayolları ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan haftanın her günü aktarmasız olarak da Beyrut’a uçuş mümkün. Beyrut kent merkezine 16 km uzaklıktaki havalimanından taksiyle ortalama 25 dakikada merkezde olabilirsiniz.
Lübnan, sahilleri, kültürel çeşitliliği, tarihi zenginliği, dağ ve kış turizmi ile hem yaz aylarında hem de kış aylarında yapacak çok şey bulabileceğiniz bir ülke. Vizesiz ziyaret edebileceğiniz Lübnan’ın başkenti Beyrut’un şaşırtıcı manzara ve deneyimlerine hazır olun!