İzlanda, Kuzey Amerika ve Avrasya kıta plakalarının birleşimindeki tek kara parçası. 15 aktif volkanı, 10 bin şelalesi bulunan volkanik bir ada üzerinde kurulu olan ülke, Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde yer alıyor. Simsiyah kumlarla çevrili sahilleri, devasa buzulları, gürül gürül akan şelaleleri, termal gölleri, kraterleriyle İzlanda Gulfstream akıntısının sağladığı ılık iklimiyle bu dünyanın dışındanmış gibi görünüyor. Aktif volkan dağlarının püskürttüğü lav arazilerinde özgürce dört nala koşan atları, terk edilmiş köyleri ve kiliseleri, milli parkları ve uçsuz bucaksız Atlantik manzarasıyla gezilip görülecek pek çok yere sahip.
İzlanda Gezilecek Yerler
1. Blue Lagoon
Blue Lagoon (Mavi Lagün), lapa lapa karın altında turkuaz mavi sulara sahip fantastik bir yer. Reykjavik’e 30 dakika mesafede ve havalimanına çok yakın mesafede yer alan ve ismini silikalı jeotermal deniz suyundan alan Blue Lagoon, doğal bir gölet değil. 1976’da bazalt kayalardan inşa edilen gölde, yeraltından çıkan sıcak volkanik su önce Svartsengi Jeotermalinde gidiyor. 200°C’nin üzerindeki ısısıyla elektrik üretiminde kullanılan suyun yarısı, türbinden geçerek şehre pompalanıyor. Sokak ve caddelerin altından geçen bu su tesisatı ile Keflavik ve Reykjavik’te yollarda kar olmuyor. Bu termal suyun bir kısmı ise 35-40 °C sıcaklıkta sabit kalacak şekilde Blue Lagoon’a geliyor. Böylelikle sürekli devinim halinde olan su her 12 saatte bir tamamen değişmiş oluyor.
Dünyanın dört bir yanından ünlüsünden gezginine pek çok ziyaretçi ağırlayan İzlanda’nın en popüler noktası olan Blue Lagoon’un suyu turkuaz mavi. Cilde ve birtakım rahatsızlıklara çok iyi geldiği bilinen lagün suyundan saçınızı korumanız gerekiyor. Sabah saat 09.00 ile akşam 08.00 arası açık olan havuz için, İzlanda seyahatinizden önce her mevsim çok rağbet görmesinden dolayı internetten bilet almanız gerekiyor.
2. Golden Circle
Golden Circle (Gullni Hringurinn), İzlanda’nın başlıca gezilecek en önemli ve en güzel bölgelerinden. Golden Circle Turu İzlanda’daki doğa odaklı turlar içinde en turistik olanı. Türkçesi Altın Çember olan Golden Circle, İzlanda’nın güneyinde, Reykjavík’ten ülkenin güney sırtlarına dek uzanan yaklaşık 300 kilometreyi kapsıyor. İzlanda’daki turların ve seyahatle ilgili faaliyetlerin çoğunu içeren alanı, araç kiralayıp kendiniz gezebileceğiniz gibi, pek çok tur seçeneğinden biriyle görebilirsiniz.
Şingvellir Milli Parkı, Gullfoss Şelalesi ile Geysir ve Strokkur‘u içeren Haukadalur Jeotermal Alanı olmak üzere üç ana durağa sahip Golden Circle Turu rotasında, diğer duraklar arasında Keriğ Volkanik Krateri, Hveragerki Kasabası, Skálholt Katedrali ile Nesjavellir ve Hellisheiðarvirkjun Jeotermal Santralleri yer alıyor.
İzlanda atlarının eşlik ettiği yol boyunca, Golden Circle rotası gayzerler, muazzam şelaleler, dev bir krater gölü ve Game of Thrones’un çekildiği lokasyonlarla devam ediyor. Geysir uzun yıllar boyunca çoğunlukla hareketsiz kalmasına rağmen, Strokkur ise her 5-10 dakikada bir patlamaya devam ediyor.
Thingvellir Milli Parkı
Thingvellir Milli Parkı (Thingvellir National Park), Reykjavík’in 40 km doğusunda yer alıyor. 930’da dünyanın ilk parlamentosu olarak kabul edilen İzlanda Parlamentosu’nun kurulduğu bölge olan milli park UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Burası aynı zamanda Kuzey Amerika ve Avrupa tektonik plakalarının birbirinden ayrıldığı ve yerin üzerinde bulunan dev yarığın da yer aldığı nokta. Girişin ücretsiz olduğu milli park alanı, berrak ve soğuk nehirlerin geçtiği, içinde alabalıkların yüzdüğü, şelalelerin, bir adet kilisenin ve kanyonların olduğu bir bölge. Game of Thrones’un bazı sahnelerinin çekimlerinin yapıldığı Thingvellir Milli Parkı’nda gezebileceğiniz yerlerden bazıları, Thingvellir Kilisesi, Öxararfoss ve Parlamento Binası.
Gullfoss
Gullfoss, kaynağını İzlanda’nın ikinci büyük buzulu olan Langjökull’dan alıyor. Gullfoss, iki kademeden oluşuyor ve yaklaşık 32 metre yükseklikten, kocaman bir kanyona dökülüyor. Büyüklüğü ve gücüyle heybetli bir şelale olan Gullfoss civarında şelaleyi birçok farklı açıdan görebileceğiniz seyir terasları bulunuyor. Altın Şelale (Golden Falls) olarak bilinen Gullfoss’ta görülebilecek en güzel manzaralardan biri muazzam gökkuşağı. Zira “Gull” altın, “foss” şelale anlamına geliyor. İzlanda’da yer alan pek çok şelaleden en ünlüsü olan ve iki basamaktan oluşan şelalenin, ilk basamağı 11 metre, ikincisi 21 metre yüksekliğe sahip.
1907’de enerji santrali kurulmak istenen bölgede, zamanın toprak sahibi Tómas Tómasson ile kızı Sigríður Tómasdóttir’in protestosu Gullfoss’tan Reykjavík’e yürümesi, 1928’de Gullfoss’un koruma altına alınmasıyla sonuçlanmış.
Geysir ve Strokkur
Geysir ve Strokkur Golden Circle’ın halen aktif olan gayzer bölgesi. Gayzerlerin bulunduğu bölgenin genel adı olan Haukadalur’da yer alan Geysir ve Strokkur, dünyanın en yükseğe fışkıran ikinci gayzeri olarak biliniyor. Belirli aralıklarla sıcak su ya da sıcak buhar fışkırtan, kükürt yayan kaynarca anlamına gelen gayzer kelimesi, İzlanda dilinde, fışkırmak demek olan “geysir” sözcüğünden geliyor. Yeraltı sularının magmaya dokunması ya da magmanın çok yakınından geçmesi sonucunda ısınmasıyla oluşuyorlar.
Golden Circle’ın en heyecan verici noktalarından biri olan bölgede aktif olmayan Geysir’in aksine Strokkur yaklaşık 80-100 derece sıcaklığındaki suyu 5-6 dakikada bir yaklaşık 35-40 metre yüksekliğe sıçrıyor. Golden Circle’ın Hvítá Nehri üzerindeki Haukadalur Jeotermal Bölgesi, İzlanda’nın en ilginç durağı.
Kerid Krater Gölü
Kerid Krater Gölü, yaklaşık 3000 yıl önce oluşmuş bu göl, bir volkan kalderasına dolan volkanik su ile meydana gelmiş. Oldukça etkileyici bir atmosferi olan Kerid Krater Gölü’nde Björk gibi sanatçıların konserleri düzenleniyor. Sakin ve huzur dolu bir doğa harikası olan kraterin göl kıyısı ise tarifsiz güzellikte.
Faxi Şelalesi
Faxi Şelalesi (Vatnsleysufoss) Gullfoss’un 12 km güneyinde, Tungufljot Nehri üzerinde yer alıyor. Geysir ve Gullfoss’a 12 km, Skalholt’a 8 km uzaklıkta bulunan Faxi’de piknik alanı ve küçük bir otopark da yer alıyor. Somon balıklarıyla dolu olan ve balık tutmak için tercih edilen Faxi’de şelale yakınında Vid Faxa adlı muhteşem manzaralı bir de restoran var.
Bruarfoss
Bruarfoss, özel mülkiyet arazilerinin arasında bulunan ve rengi itibarı ile Blue Lagoon’a benzeyen küçük bir şelale. Küçük olsa da izlemeye doyamayacağınız bir doğa harikası olan Bruarfoss Şelalesi’ne, Geysir yönüne Brekkuskogur’u geçtikten sonra solunuzda kalan patikadan yürüyerek ulaşabiliyorsunuz.
3. Reykjavik
Reykjavik, İzlanda’nın başkenti olduğu kadar yeryüzünde kutup bölgesine en yakın başkent olma özelliğine sahip. Ülke nüfusunun yarısını barındıran Reykjavik, İzlanda’nın güney batısında Faxaflöî Körfezi sahilinde yer alıyor. Kuzey Atlantik Bölgesi’nin en ucunda olmasına rağmen, Gulf Stream sıcak su akıntısından dolayı, ılıman bir iklime sahip olan Reykjavik’te pek çok ev jeotermal ısıtma sistemini kullanıyor.
Dumanlı Koy anlamına gelen Reykjavik, renkli çatılı evlerden oluşan büyük bir kasaba görünümüne sahip. Yürüyerek keşfedebileceğiz sevimli bir kent olan Reykjavik’te, Hallgrimskirkja Kilisesi’ni gezip terasından kent manzarasını izleyebilirsiniz. Laugavegur Caddesi‘nde yerel hediyelikler satın alabilir, Kolaportid Bit Pazarı’nı gezebilir, Reykjavik Açık Hava Müzesi’nde kentin geçmişine doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Kentin güney kısmı olan sahil yolunda bulunan Reykjavik Kültür Merkezi’nde ise dünyaca ünlü orkestraların senfonilerini dinleyebilir, modern sanat eserleri sergilerine denk gelebilir, ilginizi çeken konferanslara katılabilirsiniz. Reykjavik’te yapılabilecek gözde turist aktivitelerinden bir diğeri de Icelandic Phallological Museum ziyareti.
Güneşin yalnızca birkaç saat aydınlattığı Reykjavik’te gece hayatı, oldukça renkli yaşanıyor. Reykjavik, şehir kültürüyle, farklı coğrafyası ve sunduğu çeşitli aktivitelerle eşsiz bir başkent.
4. Güney İzlanda
Güney İzlanda rotası İzlanda’nın bir başka doğa harikası bölgesi. Güney İzlanda, yine şelaleler, buzullar, özgürce dört nala koşan atlar, sevimli koyunların yanı sıra kıyıya vurmuş devasa buz kütleleri, siyah kumlardan oluşan devasa bir plaj ve aktif bir yanardağa sahip. İnanılmaz bir doğaya sahip olan ülkenin güney bölgesi, üç-dört evden oluşan minik köyleriyle de kalbinizi çalıyor.
En son 2010’da patlayan, buzul çağından beri faal olduğu tahmin edilen İzlanda’nın ünlü yanardağı olan Eyjafjallajökull, da bu bölgede yer alıyor. Yaklaşık iki gününüzü ayırmanız gereken Güney İzlanda’da, Seljelandfoss Şelalesi, Skogafoss Şelalesi, Solheimasandur Uçak Enkazı, Dyrhólaey & Reynisfjara Sahilleri, Vik Kasabası, Svartifoss Şelalesi, Svinafellsjökull Buzulu ve Jökülsarlon Buzul Gölü gezilmesi gereken başlıca duraklar.
Seljalandfoss Şelalesi
Seljalandfoss Şelalesi, Güney İzlanda’nın olduğu kadar ülkenin de sembol doğal güzelliklerinden biri. Reykjavik’ten yaklaşık bir buçuk saat uzaklıkta bulunan Seljalandfoss’u ülkenin diğer şelalelerinden ayıran en önemli özellik, arkasına geçip yürüyebiliyor oluşunuz. Gürül gürül akan bir şelale olan Seljelandfoss Şelalesi, fotoğraf sanatçılarının gündoğumu veya günbatımlarında pek çok farklı açıdan nefis kareler yakaladığı bir bölge. Ancak su geçirmeyen kıyafetler giymeniz ve kameranız için su geçirmez kılıf bulundurmanız şart.
Eyjafjallajökull
Eyjafjallajökull (Eyahfiyatlahyoukutlu), 100 km2’lik bir alana yayılan ve güney ucu bir zamanlar adanın Atlantik kıyı şeridinin bir parçası. 3–4 km çapta bir krateri olan volkana sahip olan Eyjafjallajökull, Seljalandfoss’dan yaklaşık 20 dakika uzaklıkta yer alıyor. İzlanda’nın en büyük yanardağı olmasa da, en son 2010’da patladığında Avrupa hava trafiğini ve yaklaşık 20 milyon yolcuyu etkilemişti. Seljalandfoss’dan gelirken Route 1 üzerinde yer alan Eyjafjallajökul Visitor Center’da, yanardağın patladığı anlar, yaşanan felaket ve çiftliğin yeniden yaratılması sürecini anlatan 20 dakikalık bir video gösterimi izleyebiliyorsunuz.
Skogafoss Şelalesi
Skogafoss Şelalesi, güneşli havada inanılmaz güzellikteki gökkuşağı ile ünlü. Eyjafjallajökull Visitor Center’dan 10 dakika uzaklıkta bulunan şelaleye, Route 1 üzerindeki tabelaları izleyerek ulaşım çok kolay. Yaklaşık 60 m yükseklikten oldukça güçlü akan Skogafoss’un kaynağını iki farklı buzuldan alıyor. Eğer Skogafoss’u birde yukarıdan görmek isterseniz de 347.897 basamaklı merdiveni tırmanmak. Şelale etrafında bir şeyler atıştırabileceğiniz şirin kafeler ve şık oteller yer alıyor.
Solheimasandur Uçak Enkazı
Solheimasandur Uçak Enkazı, 1973’te buzlanma yüzünden acil iniş yapmak zorunda kalan bir Amerikan askeri kargo uçağının enkazı. İzlanda’nın Höfn kentine giden Douglas R4D-8 tipi kargo uçağı göz alabildiğine simsiyah bir kumsal olan Solheimasandur Plajı’nda yer alıyor. Kimsenin hayatını kaybetmediği kazadaki uçak enkazına, Skogafoss Şelalesi’nden Vik Kasabası’na doğru devam ederken tabelaları takip ederek ulaşılıyor.
Dyrhólaey Sahili
Dyrhólaey Sahili, güçlü ters akıntıları nedeniyle tehlikeli olduğu kadar simsiyah kumsalların beyaz köpüklü dev dalgalarla buluştuğu bir başka doğa harikası. Pek çok balıkçının hayatını kaybettiği, Dyrhólaey’de sahili kuşbakışı izlemek ve şahane fotoğraf kareleri yakalamak mümkün. Ne yazık ki burada kamp yapmak da yasak. Yalnız bir deniz feneri, simsiyah kumlar ve onlara vuran okyanus dalgaları, kesinlikle görülmesi gereken bir manzara.
Reynisfjara Plajı
Reynisfjara Plajı (Siyah Kum Plajı), İzlanda’nın en güzel sahillerinden. Siyah kumlu plajı ve devasa lav kayalarıyla metrelerce yükselen dev okyanus dalgaların meydan okuyor. Volkanik kül ve lav püskürmesi sonucu bugünkü halini alan Reynisfjara’da yüzmenin tehlikeli olduğuna dair tabelalar var. Zira, dalgaların bir anda devasa boyutlara ulaşıp plajdaki turistleri okyanusa çektiği biliniyor.
Vik Kasabası
Vik Kasabası, İzlanda’nın en güney noktasında bulunan şirin evlere sahip tek kasaba. Efsanelere bakılırsa elflerin en çok görüldüğü yerleşim olan Vik, sakin bir yer. Şimdiye kadar tarihte en çok lav püskürten Katla Dağı’nın dibinde bulunan kasaba, Güney İzlanda turunda konaklama bakımından en çok tercih edilen adres. 250 kişilik bir nüfusa sahip olan Vik Kasabası, siyah kumlu plajında dalga sesleri eşliğinde kuzey ışıkları izlemek için ideal.
Skaftafell Milli Parkı
Skaftafell Milli Parkı, Vik Kasabası’nda yaklaşık 2 saat uzaklıkta. Park, Vatnajökull Buzulu’nun bir parçası. Burası hem doğa yürüyüşü hem de özel ekipmanlı buzul yürüyüşü yapılabilen bir alan. Ekim sonu ve Kasım ayı başı itibari ile yapılmaya başlayan buzul yürüyüşleri, basit, orta ve zor olarak ayrılıyor. Diğer yandan buz mağarasına yüksek irtifa tırmanışlarını da deneyebilirsiniz. Diğer yandan parkın girişinde bilgi alabileceğiniz bir merkez ve yürüyüşle ilgili bilgilendirme panoları bulunuyor.
Svartifoss Şelalesi
Svartifoss Şelalesi, Skaftafell Ulusal Parkı içerisinde yer alıyor. En büyük özelliği suyun aktığı noktadaki elle çizilmiş gibi duran taşları olan Svartifoss’a parkın içinden bir buçuk kilometreden fazla tırmanılarak ulaşılabilen bir noktada. Ancak manzarayı gördüğünüzde buna değdiğine emin olacaksınız.
Svinafellsjökull Buzulu
Svinafellsjökull Buzulu, Skaftafell Ulusal Parkı’ndan çıkıp 700-800 metre ilerlediğinizde solda kalıyor. Aracınızı park ettikten sonra, biraz tırmanmanız gerekiyor. Interstellar filminin afişi için kullanılan bu dev buzul üzerinde yürüyüş turları düzenleniyor.
Jökülsarlon Buzul Gölü
Jökülsarlon Buzul Gölü, Vatnajökul Buzulu’nun bir parçası. Her geçen gün eriyerek okyanusa karışan Jökülsarlon’un okyanusla birleştiği noktada siyah kumsala vuran dev buzulları görebilirsiniz. Bot ve tekne turunda, eriyen buzulun çatırdama seslerini duyabilir, gölün oluşumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Emin olun oldukça heyecan verici bir deneyim.
Ice Beach
Ice Beach, Jökülsarlon Buzul Gölü’nün okyanusla birleştiği yolun karşında yer alıyor. Jökulsarlon’un hemen deniz kıyısında bulunan Ice Beach, kıyıya vurmuş dev buz kütleleri eşliğinde siyah kumdan oluşan upuzun bir plaj. Muazzam bir doğal güzelliği olan Ice Beach’te dev buz parçalarının doldurduğu sahili ve okyanusa serpilmiş hallerini görmek, dünyanın başka bir yerinde yaşayamayacağınız bir deneyim.
5. Snaefellsnes Yarımadası
Snaefelsness Yarımadası, İzlanda’nın batısındaki gezilecek yerleri kapsayan bir diğer rota. Yarımada adını, içerisinde bulundurduğu Snaefellsjoekull Milli Parkı’ndan alıyor. Snæfellsnes Yarımadası, İzlanda’nın minyatürü olarak adlandırılıyor zira, fiyort, krater, şelale gibi adaya özgü doğal güzelliklere dair örneklerin tamamı 170 km²’lik alanı kaplayan bu yarımadada görülebiliyor.
Volkanik zirveleri, dramatik uçurumlar, siyah plajları ve donmuş lav akıntılarıyla inanılmaz manzaralar oluşturan Snaefellsnes Yarımadası, tamamen ülkeye özgü köpüğümsü çimenlerin en iyi gözlemlendiği coğrafya. Koruma altında bulunan ve üzerine basmanın kesinlikle yasak olduğu çimenler, üzerine basıldığında çukurlaşarak kalıcı hasar alıyor.
Reykjavik’ten yaklaşık 450 km uzaklıkta yer alan yarımadanın gezilecek pek çok yeri bulunuyor. Gerduberg Bazalt Kayalar, Budir Kilisesi, Rauðfeldsgjá Kanyonu, Arnarstapi Köyü, Hellnar Köyü, Djúpalónssandur Sahili, Saxholl Krateri, Kirkjufell Şelalesi ve Kirkjufell Dağı Snæfellsnes Yarımadası’nın başlıca gezilecek yerleri arasında.
Gerduberg Bazalt Sütunları
Gerduberg Bazalt Sütunları, başkent Reykjavik’ten yaklaşık bir buçuk saat uzaklıkta yer alıyor. Burası lav akıntılarının soğumasıyla oluşan fantastik görünüşlü sütunların bulunduğu bir bölge. Uçurumların geometrik desenler oluşturan güzel bazalt sütunların bulunduğu alan oldukça etkileyici. Doğal bir koruma alanı olan bölgede yan yana duran sütunların en büyüğü 14 metre yüksekliğe ve 1.5 metre genişliğe sahip.
Budir Kilisesi
Budir Kilisesi, İzlanda’nın Danimarka sömürgesinde kaldığı döneme ait. O tarihlerde Budir gibi kiliseler cemaatsiz kaldığı için terk edilmiş. Zira İzlanda’da başkent Reykjavik’e olan göçler nedeniyle civar köylerin çoğu zamanla hayalet yerleşimlere dönüşmüş. Her ne kadar terk edilmişse de halen güzelliğini koruyan kiliseye, Route 54 üzerindeki Arnarstapi ve Hellnar Köyü yolunda bulunuyor. Tabelaları takip edin.
Arnarstapi Köyü
Arnarstapi Köyü, küçük bir balıkçı köyü iken zamanla önemli bir ticaret kasabası olmuş. Rengarenk evleri, şirin otelleri ve girişindeki üst üste dizili taşlardan oluşan koruyucu trol Bárður heykeli ile sevimli bir İzlanda köyü. Diğer yandan kar motosikleti turlarının da düzenlendiği Arnarstapi ile Hellnar Köyleri arasındaki sahil yolu günümüzde de çok popüler bir yürüyüş yolu.
Hellnar Köyü
Hellnar Köyü Arnastapi köy merkezinden en fazla 4 km kadar uzaklıkta yer alıyor. Hellnar da Arnarstapi gibi bir balıkçı köyü. Deniz kuşlarından foklara dek pek çok hayvanla karşılaşabileceğiniz Hellnar sahilde yer alan kafelerde bir şeyler içebilirsiniz. Köyün son bulduğu yamaçtan aşağıya indiğinizde müthiş bir doğa güzelliği sizi bekliyor.
Rauðfeldsgjá Kanyonu
Rauðfeldsgjá Kanyonu, Budir Kilisesi’nden ana yola döndüğünüzde yaklaşık 14 km uzaklıkta yer alıyor. Aracınızdan indikten sonra biraz tırmanmanızı gerektiren kanyon, uzaktan fark edilmesi zor olsa da, yosunlarla kaplı büyüleyici ve incecik bir yarık. Muazzam bir manzaraya sahip olmasının yanı sıra, içindeki geçit de olağanüstü. Rauðfeldsgjá Kanyonu Arnstapi ve Hellnar Köyleri yolu üzerinde yer alıyor.
Snaefellsjoekull Milli Parkı
Snaefellsjoekull Milli Parkı, Hellnar Köyü’nden sonraki durak. Jules Verne’in Dünyanın Merkezine Seyahat‘i Snæfellsnes Ulusal Parkı içerisindeki Snæfellsjökull Volkanı’ndan başlıyor. Yemyeşil bir park olan Snaefellsjoekull’un tabanı, ülkeye özgü bir yosun ile kaplı. İzlanda’nın dört milli parkından biri olan Snæfellsjökull’da en uzunu yaklaşık 5 saat süren pek çok trekking rotası bulunuyor.
Djúpalónssandur Sahili
Djúpalónssandur Sahili, Snaefellsjoekull Milli Parkı içerisinde siyah kumlardan oluşan bir plaj. Beyaz köpüklü dev okyanus dalgalarının vurduğu sahile inebileceğiniz gibi, sahili tepeden de izleyebilirsiniz. Sahilde, koruma altında olan ve “Djúpalón’un İncileri” anlamına gelen siyah taşlar ve 1948’de sahile vuran bir gemi enkazı bulunuyor. Djúpalónssandur Sahili’nde ayrıca Djúpulón ve Djúpalónssandur isimli iki tatlı su lagünü bulunuyor.
Saxholl Krateri
Saxholl Krateri, 4000 yaşında ve 109 metre yüksekliğinde bir krater. Tepesinde bir gözlem noktasının bulunduğu Saxholl Krateri’ne tırmanabilir, yarımadanın muazzam manzarasını buradan fotoğraflayabilirsiniz. Diğer yandan krater Djúpalónssandur Sahili’nden yaklaşık on dakika uzaklıkta yer alıyor.
Snæfellsjökull Volkanı
Snæfellsjökull Volkanı, Snæfellsnes Yarımadası’nın olduğu kadar İzlanda’nın da sembollerinden biri. 1446 metre yüksekliğe sahip olan Snæfellsjökull’un tepesi dört mevsim buzullarla kaplı. 700 bin yaşında olduğu tahmin edilen volkan, en son MS 100-200 yılları arasında patlamış. Sonrasında ise derin bir sessizliğe gömülen volkanın bulutsuz bir havada, 120 km ötedeki başkent Reykjavik’ten bile görülebildiği söyleniyor.
Kirkjufell Şelalesi ve Kirkjufell Dağı
Kirkjufell Şelalesi ve Kirkjufell Dağı, yarımadanın kuzeyinde, şelale ve arkasındaki dağın olağanüstü manzarasından oluşuyor. İlginç bir yapısı ve şekli olan Kirkjufell Dağı, Snaefellsnes Yarımadası’nın neredeyse en karakteristik doğal oluşumu olduğu gibi rotanın da vazgeçilmez durağı. Route 54 üzerinde sağda kalan şelale ve dağ manzarası, İzlanda’da mutlaka görülmesi gereken noktaların en başında geliyor.
İzlanda, Kuzey Amerika ve Avrasya kıtalarının birleştiği yerde, Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde Grönland’ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Britanya Adası’nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. Farklı coğrafyası ve iklimiyle dünyanın en çok ziyaret edilen ülkesi olan İzlanda’nın başkenti Reykjavik’e pek çok Avrupa ülkesinden aktarma yaparak ulaşabilirsiniz.
Doğasına hayran olduğum ülke!
Hayalimdeki ülke! Ama çok pahalı gitmesi ve gezmesi.