Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bağlı 7 emirlikten biri. Arap Yarımadası’nın doğusunda, Arap Körfezi’nin güneybatısında yer alan Dubai, uçsuz bucaksız bir çöl üzerine kurulu, göleti, gökdelenleri ve kayak pistiyle ünlü. Kısacası şehirde görebileceğiniz her şeyin insan eliyle yapılmış olduğu Dubai’de, Afrika ile Asya arasında önemli bir bağlantı noktası.
Arap Yarımadası’nın İran Körfezi’ne bakan bölümünde yer alan şehir, 1800’lerde Irak ve Umman arasında gidip gelen kervanların mola yeriydi. 1850’lere gelindiğinde Asya ve Afrika arasındaki stratejik önemi fark edilen şehir, zamanla Hindistan’dan İran’dan ve Körfez ülkelerinden gelen ürünlerin değiş tokuş merkezine dönüştü.
Dubai Gezi Rehberi
Hindistan’a giden yol üzerinde bulunması nedeniyle Hintliler ve yabancı tüccarların yerleştiği Dubai, yıllar içinde bölgenin en önemli ticaret limanı haline geldi. Petrol ve doğalgaz gelirlerinin yanı sıra Jebel Ali Serbest Bölgesi ve turizm gelirleri şehrin bel kemiğini oluşturuyor.
Yerel halkın nüfusun sadece yüzde sekizini oluşturduğu Dubai’de modern ve oryantal yapı bir arada. Deniz, kum güneşin yanı sıra alışveriş, gece hayatı, spor aktiviteleri ve lüks tutkusuna hitap eden yapısıyla bir cazibe merkezine dönüşmüş Dubai.
Yaz aylarında çöl ikliminin etkisiyle 45 dereceyi aşan hava sıcaklıkları nedeniyle eylül-mayıs aylarında ziyaret edilmesi daha doğru olan şehirde hafta sonu tatili ise cuma ve cumartesi günleri. Diğer Arap ülkelerine göre daha serbestmiş gibi görünse de İslami kuralların Dubai için de geçerli olduğunu unutmamak gerekiyor.
Balıkçı Kasabasından Kentsel Mucizeye
Dubai’de nüfusun yarısından fazlasını Güney Asyalılar, Araplar ise yalnızca % 10’unu oluşturuyor. Yolda yürürken Arapçadan çok İngilizce konuşulduğunu duymak mümkün.
Konaklama dışında düşünüldüğü kadar pahalı olmayan Dubai, uzun vadede yılda 15 milyon ziyaretçi ağırlamayı planlıyor. Bu şatafatlı ve zengin kentin yapıları tamamlandığında muhteşem bir şehir görüntüsünün oluşması amaçlanıyor. Neredeyse sıfırdan kurulan bu şehir ziyaretçilerine nasıl hızla bu hale gelindiğini kanıtlamak istiyor.
Dubai Gezilecek Yerler
Dubai, her yıl milyonlarca turisti ağırlayan ve birçok ilk ve en ile adı eşanlamlı bir şehir. Dünyanın en yüksek gökdeleni Burj Dubai (Burj Khalifa), dünyanın en büyük yapay adası Palm Jumeirah, dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli Burj Al Arab, dünyanın en büyük alışveriş merkezi Dubai Mall, dünyanın en büyük oteli Atlantis Otel bu örneklerden birkaçı.
1. Burj Khalifa
Burj Khalifa, 2010’da dünyanın en yüksek kulesi olarak inşası tamamlanan Dubai’nin simgelerinden biri. Bir düzine katı Armani Otel’e ait olan binanın asansörü, sizi 124. katta bulunan gözlem kulesine, yalnızca 60 saniyede çıkarıyor.
2. Jumeirah Emirates Kulesi
Jumeirah Emirates Kulesi, son 9 yıldır Burj Khalifa’dan önce şehrin en yüksek binası özelliğini elinde bulunduruyordu. Biri otel, diğeri de ofis binası üzerinde şehrin en sevilen iki simgesi olarak ziyaretçilerini bekliyor.
3. Burj Al Arab
Burj Al Arab, kentin belirgin olarak öne çıkan yapılarından. Dünyanın en estetik otellerinden biri olarak kabul edilen Burj Al Arab, Yelken Otel olarak da biliniyor.
4. Palmiye Adaları
Palmiye Adaları, Palmiye şeklindeki ünlü yapay ada. Toplam 3 adadan oluşan Palmiye Adaları’ndan biri olan Palm Jumeirah Adası üzerinde başta Atlantis Hotel olmak üzere 30’a yakın işletme bulunuyor.
5. Dubai Müzesi
Dubai Müzesi, Dubai’de eski olarak kabul edilebilecek tek şey! Müze, ziyaretçilerine burada petrol bulunmadan önce nasıl bir balıkçı kasabası olduğu konusunda fikir veriyor.
6. Jumeirah Camii
Jumeirah Camii, plajlara yakın bir konuma sahip. Eski olmamakla birlikte klasik cami mimarisine sahip olan Jumeirah Camii, Müslüman olan ve olmayan herkese açık olan oldukça popüler bir cami.
7. Dubai plajları
Dubai ve plajları, çoğu turistin en favori mekânı. Özelleştirmeler yüzünden sahillerin çoğu kapanmış olsa da halen Dubai’de oldukça çok sayıda halk plajı bulunuyor. Burj Al Arab yanındaki Sunset Beach ve Dubai Marina yanında bulunan Jumeriah Beach gibi plajlar tamamen halka açık. Plajdan çıktığınızda örtünmeyi unutmayın sadece, plaj dışında bikini giymek problem yaratabilir.
8. Abu Dhabi
Abu Dhabi, Dubai’ye gelen ziyaretçilerin çoğunlukla ikinci adresi. Araç kiralayarak modern bir otoyoldan 90 dakika uzaklıkta bulunan Abu Dhabi’yi görmeden dönmeyin.
9. Al Quoz
Al Quoz, Dubai Körfezi’nin modern sanat merkezi olmak istemesiyle kendini var eden bir yer. Daha önceleri depo olarak kullanılan yerlerin çoğu, günümüzde uluslararası ve yerel sanatçıların eserlerinin sergilendiği Al Quoz’da buluşuyor.
10. The Dubai Mall
The Dubai Mall, dünyanın en büyük alışveriş merkezi. 2009’dan bu yana hizmet veren merkezde, 635 adet mağaza yer alıyor. Dev akvaryumu, göl kenarı restoranları ve dünyanın en büyük çeşmeleriyle başka bir dünya burası.
Dubai Yapılacak Şeyler
- Şehrin ikonu ve dünyanın en lüks oteli olan Burj Al Arab’ı görün.
- Burj Khalifa’da dünyanın en yüksek binasına hayran kalın.
- Dünyanın en büyük alışveriş merkezi The Dubai Mall’da alışveriş deneyimi yaşayın.
- Jumeriah Plajı’nda güneşin ve denizin tadını çıkarın.
- The Creek’te eski Dubai’yi keşfedin.
- Palmiye Adası’nı bu kez gökyüzünden değil yakından görün.
- Dubai Müzesi’nde bir balıkçı kasabasının mega şehre dönüşümüne tanık olun.
- Burj Al Arab manzaralı Arap tarzı Madinat Jumeriah Pazar’ı gezin.
- Dünya’nın en büyük insan yapımı marinası Dubai Marina’yı keşfedin.
- Şehrin en güzel dini simgesi Jumeirah Camii’ni gezin.
Dubai konaklama
Dubai’de dünyanın en pahalı ve en lüks otellerinde konaklayabileceğiniz gibi, şehirde bulunan 750’den fazla otel alternatifinden de yararlanabilirsiniz. Dubai’de, Deire, Bur Dubai, Jumeirah, Jebel Ali, Emirates Road gibi konaklayabileceğiniz beş bölge bulunuyor.
Havaalanına yakın ve ekonomik konaklama için ideal bir yer olan Deira’nın aksine plajlara yakın olması nedeniyle turistlerin en çok tercih ettiği bölge Jumeirah’da Dubai Marina ve The Dubai Mall gibi adresler yer alıyor. Deira’nın karşı kısmı olan Bur Dubai Dubai Koyu’nun güneyinde yer alıyor. Adaları’ndan Palm Jebel Ali yapay adasının giriş noktasında yer alan Jebel Ali ile sahilden iç kesime doğru uzayan bölge olan Emirates Road ise daha çok varoş yöresi olarak biliniyor.
Dubai yeme ve içme
Dubai tam anlamıyla bir dünya kenti, dolayısıyla bu etki mutfağa da yansımış. Fas, Afganistan, Lübnan, Tunus, İran ve Mısır etkisindeki şehir mutfağında tüm dünya lezzetlerini bulmak mümkün. Sokaklarda satılan shwarma (kızartılmış tavuk ya da kuzu dürüm), falafel ve fuul (baharatlı fasulye) yerel lezzetlerden.
Alkolün sadece lisanslı yerlerde satıldığı aklınızda bulundurup şehirdeki taze meyve sularını mutlaka deneyin. En otantik ve ucuz yerlerde yemek için Creek ve Deira’nın dar sokaklarındaki etnik restoranları tercih edebilirsiniz. Genelde batılı turistleri için tasarlanan bu mekanların çoğunda alkol bulunuyor. Şehir merkezi ve Jumeirah Sahil Yolu’nda da güzel kafeler var ancak en iyi restoranlar 5 yıldızlı otellerde bulunuyor. Yemek için bir başka çekici destinasyon ise Madinat Jumeirah Pazarı. Düzinelerce restoranın yer aldığı bölgede her keseye uygun seçenek mevcut.
Dubai alışveriş
Dubai vergiden muaf olduğu için tam bir alışveriş cenneti! Ancak yüksek sıcaklıktan dolayı mağazaların çoğu alışveriş merkezleri içinde bulunuyor. Ve bu merkezler genellikle çok büyük ve Batılılardan çok özellikle Ortadoğulu ve Asyalıları kendine çekiyor. Çünkü içeride bulunanların çoğu Batı’da da bulunan mağazalar. Alışveriş dışında bu büyük merkezlerde kayak merkezleri ve dev akvaryum gibi aktiviteler de bulunuyor.
En eğlenceli alışveriş, atmosferinden dolayı pazarlarda oluyor. Özellikle baharat pazarlarını gezmek o nefis koku ve atmosferi için mutlaka yaşanması gereken bir deneyim. Hemen yanı başlarında bulunan altın pazarlarında ise uygun ücretli altın takılar ve günlük değişen ücretlerle gram altın satılıyor. Alışveriş için en iyi zaman ise Dubai Alışveriş Festivali’nin ve yumuşak bir havanın olduğu Ocak ayı.
Dubai’ye nasıl gidilir
Dubai’ye Türk Hava Yolları ve Emirates Havayolları ile İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan direkt uçuş seferleri bulunuyor. Aynı zamanda Pegasus Havayolları ve Flydubai ile de İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan haftanın her günü, 4 saat 20 dakika süren direkt uçuşlarla Dubai Havalimanı’na ulaşım mümkün.
Şehir merkezine 16 km uzaklıkta bulunan Dubai Uluslararası Havalimanı dünyanın en iyisi olarak kabul ediliyor. Terminallerden birinin yalnızca Emirates Havayolları’na ait olduğu havalimanından şehir merkezine 10 ila 30 dakika arasında ulaşabiliyorsunuz. Taksiyle 20 dakikada merkezde olabileceğiniz gibi, Terminal 1’den kırmızı metro hattıyla da Burj Khalifa Metro İstasyonu’nda olabilirsiniz.
Şehir içi ulaşım
Dubai’yi yürüyerek gezmek için en uygun olan bölgeler olan Deira ve Bur Dubai, eski tarihi mekanlara oldukça yakın. Pazarlar, dereyi geçen deniz taksileri, etnik restoranlar gibi ilgi çekici yerleri bulmak mümkün. Kafeleri, butikleri ve villalarıyla sahil kısmında bulunan Jumeirah şehrin en güzel yerlerinden biri. Maddi gücü yetenler için ise aynı zamanda şehrin en kozmopolit yeri.
Toplu taşımayı ve yürümeyi, her yere arabayla gitmeye tercih eden Batılılar sayesinde Dubai artık düzgün bir metroya kavuştu. 2009’da açılan ve havalimanı dahil birçok yere bağlantısı bulunan metro dışında taksiler de oldukça uygun fiyatlı ve pratik. Elbette dilerseniz araç kiralama seçeneği de mevcut.
Dubai’nin çevresindeki çöllerde safari yapmak mutlaka denemeniz gereken bir aktivite. Çölde gün batımını seyretmek, barbekü partisine katılmak, Arap müziği eşliğinde dansözleri izlemek ve bedevi çadırlarında kalmak benzersiz bir deneyim olacak.
Orta Doğu’da farklılıkları bir arada sunan gündelik yaşamıyla etkileyici bir durak olan Dubai, seyahat severlerin rotasında yer almalı!