Yalta, Ukrayna‘ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin güney kısmında, Karadeniz kıyısında yer alan bir sahil şehri. Kırım Yarımadası’nın hemen ucunda, Ukrayna’nın en güney ucundaki şehri olan Yalta, kumsalları ve yemyeşil doğasıyla tam bir sayfiye yeri.

Gece hayatı, restoranları, barları, modern ve şık görünümlü gençleri ile tam bir Avrupa kenti olan Yalta, aynı zamanda, Kırım ve hatta Ukrayna’nın en büyük uluslararası tatil ve sağlık merkezi. Burada, Sovyetler döneminden kalma otel ve sanatoryum gibi, sağlık amaçlı merkezler bulunuyor.

Yalta Gezilecek Yerler

1. Lenin Meydanı ve Lenin Anıtı

Lenin-Meydani-Yalta

Lenin Meydanı, Sovyetler Birliği döneminden kalma Lenin heykellerinden biri olan Lenin Anıtı’na ev sahipliği yapıyor. Meydanın tam ortasında bulunan Lenin Anıtı’nın çevresi ise, kaykay yapan, müzik dinleyen gençler ve güneşlenenler turistlerle cıvıl cıvıl. Meydanın bir yanında ise, Osmanlı Çınarı olarak isimlendirilen devasa bir ağaç var.

2. Livadiya Sarayı

Livadiya-Sarayi-Yalta

Livadiya Sarayı (Beyaz Saray/ Yasna Polyana Sanatoryumu), Yalta’dan 3 km ötede Livadiya’da Mohabi Tepesi’nde, sahil tarafında yer alan bir saray-park kompleksi. Çar II. Nikolay için 1911’de gotik tarzda yazlık saray olarak inşa edilmiş. Kırım’da, romantik motiflere sahip ilk yapılardan biri olan saray, günümüzde anne ve çocuklar için sanatoryum olarak kullanılıyor. Dünya siyasi tarihi açısından da ayrı bir öneme sahip olan saray, Stalin, Churchill ve Roosevelt’in savaş sonrası Avrupa’nın geleceğini tartıştıkları Yalta Konferansı’nın gerçekleştirildiği saray. Livadiya Sarayı’nda Yalta Konferansı ile ilgili belgeler, Çar II. Nikolay ve ailesine ait eşyalar, Çarlık dönemine ait eserler sergileniyor. Aynı zamanda saray içinde bir tarih müzesi ve resim galerisi ile çara ait, çok sayıda şarap mahzeni de bulunuyor.

3. Aleksander Nevski Katedrali

Aleksander-Nevski-KAtedrali-

Aleksander Nevski Katedrali, tam ismi ile Aleksander Nevski Rus Ortodoks Katedrali, kent merkezindeki Kirov Sokağı’nda yer alıyor. Şehre denizden yaklaşıldığında ufukta görülen ilk yapı olan kilise, 18’inci yüzyıl Neo-Bizans stilinde inşa edilmiş. İkonaları ve freskleri, kubbeleri ve zengin dekoratif süslemeleriyle hayran bırakan yapı, mimar Krasnov ve Şapovalov tasarımı ile, 19.yüzyıl sonu ile, 20.yüzyıl başında yapılmış.

4. Vorontsov Sarayı ve Vorontsov Parkı

Vorontsov-Sarayi-Yalta

Vorontsov Sarayı ve Vorontsov Parkı, Alupka Sahili’nin geniş kesimini kapsayan 19’uncu yüzyıl sarayı ve Ukrayna’daki en iyi saray ve parklardan biri olan parktan oluşuyor. Gelencik eyalet valisi Kont Mikhail S. Vorontsov adına yapılan ve geç İngiliz gotik, Mağribi motiflerle bezeli Tudor tarzı, doğu ile batının karışımı olarak İngiliz kraliyet mimarı Edward Blore tarafından, ön yüzü İngiliz/İskoç kalelerini, denize bakan kısmı ise Arap mimarisini andırıyor. Güney cephe merkez kompozisyonu Hint-Müslüman camii girişlerini hatırlatan meşhur bir kemer ile süslenen saray parkı ise Akdeniz, Asya, Güney ve Kuzey Amerika’dan getirilen çeşitli bitkilerle süslü. Günümüzde müze olarak hizmet veren Vorontsov, yazar Lev Tolstoy ’un romanlarına da konu olmuş.

5. Massandra

Massandra-Yalta

Massandra, Yalta’nın 3 km doğusunda, küçük ve şirin bir bölge. Nikita Yaylası’nda yer alan bölge, doğal ormanları, muhteşem parkları, fıskiyeli havuzları, dünyaca ünlü şarapları ve Massandra Şatosu ile tanınıyor. Ukrayna ve eski SSCB’nin en ünlü şarap üretim merkezlerinden biri olan ve nefis Kırım şaraplarını tadabileceğiniz Massandra Şarap Evi’ni ziyaret edebilirsiniz. 1448 metre yüksekliğindeki Nikita Dağ geçişinden sonra yörede bir de Massandra Milli Parkı bulunuyor. Termal suları ile meşhur Kozimo-Damianovskiy Manastırı da bu bölgede.

6. Massandra Şatosu

Massandra Şatosu (Çar Aleksander III Sarayı), Kırım’ın güney sahilindeki en iyi mimari yapılardan biri. Massandra Mlli Parkı’nda yer alan Fransız şatolarına benzeyen ve 1878’de yapılan şato, aynı zamanda Stalin’in yazlık evlerinden biri olarak da biliniyor. III. Aleksander ve çarlık ailesinin yaz tatillerinde kullanması için yapılan ve günümüzde müze olarak hizmet veren yapının kendine has zarafeti ve ince bir işçiliği bulunuyor.

7. Kırlangıç Yuvası

Lastivchyne-Hnizdo-Yalta

Kırlangıç Yuvası (Lastivchyne Hnizdo/Lastochkino Gnezdo), Kırım’ın en önemli sembollerinden biri olan perili masal şatosu. Yalta’dan 10 km uzaklıktaki Mishor Bölgesi’nde, Gaspıra Ay Todor Burnu’nda yer alan Kırlangıç Yuvası’na Yalta’dan saat başı hareket eden deniz motorları ve karayolu ile ulaşım mümkün. 1912’de Orta Çağ kalesi şeklinde yapılan ve 1927’deki depremle kayalığın en son ucunda kalan yapıdan Karadeniz bütün ihtişamı ile izleniyor. Yapının yanında 1 ila 3’üncü yüzyıldan kalma tarihi bir Roma Kalesi ile Ay Todor Burnu’ndaki Ai Todorsky Feneri’ni de görebilirsiniz.

8. Dulber Palas

Dulber Palas (Muhteşem Palas) Kureyz’de Büyük Prens Piotr Nikolayeviç için 1895-1897 yılları arasında inşa edilmiş bir yapı. Krasnov projesine göre, asimetrik 2 ila 4 katlı bina olarak yapılan ve yüzden fazla binadan oluşan Dulber, farklı yükseklikteki hacimler dişli parmaklıklar ve gümüş kubbeler ile taçlandırılmış. Sarayın beyaz düz duvarlarında oyma taşlar ve mozaikler bulunuyor. Saray ve özellikle sarayın girişi 15’inci yüzyıl Arap Mısır sanatından esinlenilerek yapılmış.

9. Peri Masalları Çayırı

Peri Masalları Çayırı (Polyana Skazok), şehir merkezinden 5 km uzaklıkta bulunan bir açık hava müzesi. Polyana Skazok’ta, Kırımlı sanatçılar, ağaç oymacılar ve heykeltıraşlar tarafından tasarlanmış Ukrayna ve Rus çocuk kitapları ve hikayelerinde geçen 200’den fazla peri masalı karakterinin canlandırıldığı heykeller yer alıyor. Polyana Skazok aynı zamanda, Yalta Devlet Birleşik Tarih-Edebiyat Müzesi’nin bir dalı.

10. Gurzuf

Gurzuf-Yalta

Gurzuf, Yalta’nın 16 km kuzeydoğusunda iklimi ve doğası mükemmel bir tatil kasabası. Geniş bir körfezin kıyısında, Ayı Dağ’ın hemen yanı başında muhteşem güzelliğe sahip bir vadi üzerinde bulunan Gurzuf, üzüm bağlarıyla çevrili, Kırım’ın güney sahillerinin en sıcak yerlerinden biri. Gurzuf egzotik görünümü ile ressamları, şairleri, yazarları (Çehov, Puşkin) ve doğa tutkunlarını kendisine çekmiş önemli ve özgün bir turizm merkezi. Ahşap evlerin çevrelediği sokakları, kumsalı, Hurzufsky Park‘ta yer alan sanatoryumlar, Kırım Müzesi, Gurzuf “Gece” Çeşmesi ve Ayı Dağ Gurzuf’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

11. Anton Çehov Evi

Anton-Chehov-Evi-Yalta

Anton Çehov Evi, ünlü Rus yazarın, hayatının son yılları olan 1899-1904 yılları arasında, burada yaşadığı evin müzeye dönüştürülmüş hali. Kirova Sokağı’nda bulunan evde, yazarın eserleri, fotoğrafları, kişisel eşyaları, yazarın o günden kalma tıbbi çantası ve Rahmaninov’un çaldı piyano sergileniyor. Yatak, oturma ve çalışma odası, öldüğü yıl olan, 1904’ten bu yana olduğu gibi muhafaza edilmiş.

12. Alupka

Alupka, Yalta’dan 17 km küçük ama güzel bir sahil kasabası. Ay Petri Dağı’nın eteklerinde kurulu olan kasaba, dar ve kıvrımlı sokakları, denize nazır muhteşem sarayları ve sağlık merkezleri, çam sakızı kokulu havası ile muhteşem bir tatil beldesi. Kont Vorontsov Sarayı ve Parkı’nın yanı sıra, Kırım’ın en güzel zirvesi olan ve çam ormanlarıyla çevrili Ay Petri Dağı’nı ve Kırım’daki en büyük ve en görülmeye değer şelale olan Uçansu Şelalesi ve batı Avrupa Orta Çağ mimarisinin güzel örneklerinden Roma Katolik Kilisesi’ni de barındırıyor.

13. St. John Çan Kulesi

St. John Çan Kulesi (Joann Zlatoust Tapınağı), 1837’de yüksek bir tepeye yapılan kule ve tapınak, 1880’lerde Karadeniz’de, denizcilik kontrol noktalarından biri olarak kullanılmış. Savaşlar esnasında büyük zarar gören tapınağa göre çan kulesi, bütünüyle kalmış. Kulenin yanında, şehrin muhteşem manzarası görülebilen, bir gözlem noktası bulunuyor.

14. Nikita Devlet Botanik Parkı

Nikita-Botanik-Bahcesi

Nikita Devlet Botanik Parkı, Yalta’ya, 7 km uzaklıktaki Magaraç Şarap Enstitüsü’nün hemen yanında yer alıyor. 1812’de düzenlenen bahçe, 1600’den fazla çeşit gülü ve dünyanın çeşitli yerlerinden getirilen 28 bin ağaç ve bitkiyi barındırır. Yalta’dan fayton ile de gelebileceğiniz parkta, güzel bir restoran da bulunuyor.

15. Yalta Hayvanat Bahçesi

Yalta-Zoo

Yalta Hayvanat Bahçesi (Skazka), küçük olmasına rağmen çok çeşitli hayvanları bünyesinde bulunduran bir park. Dünyada çok nadir görülen yırtıcı hayvanlardan biri olan beyaz aslanlara da ev sahipliği yapan Skazka eski Sovyetler birliği ülkeleri arasında en büyük özel hayvanat bahçesi olma unvanına sahip. 2,5 hektarlık bir alanda güzel doğanın içinde yer alan parkta, farklı kıtalardan 120’den fazla hayvan türü barınıyor.

16. Dereköy Camii

Dereköy Camii, Yalta’daki faal tek camii. 1926’da kapatılan ve 1936’da da minaresi yıktırılan cami binası, şu anda Rus işgalinde. Bu nedenle de hemen yanında yer alan ve eskiden Milli Mektep olarak kullanılan iki katlı yapı, günümüzde cami olarak kullanılıyor. Kırım genelinde eskiden Kırım Tatarlarına ait dini yapıların asıl sahiplerine iadesi yapılmakla birlikte bu tarihi cami henüz asli sahiplerinin kullanımına geçememiş.

17. Ermeni Kilisesi

Ermeni kilisesi, 1909-1917 yılları arasında anıtsal bir yapı şaheseri olan Echmiadzyn’deki St. Rypsyme Kilisesi örnek alınarak yapılmış. Kilisede yer alan resimler, mezarının da orada bulunduğu Ermeni ressam V. Sureniants tarafından yapılmış.

18. Panorama Müzesi

Panorama-Museum-Yalta

Panarama Müzesi, 1854-1856 yılları arasında, 1854 Kırım Savaşı’nın Sivastopol cephesinin resmedildiği üç boyutlu bir ortam sunuyor. Savaş sırasında yaşananların üç boyutlu olarak bir duvara işlendiği müzede, savaşın tüm acımasızlığını hissediyorsunuz. Tabloda, Fransız, İngiliz, Türk ve Rus askerlerinin mücadeleleri, ayrı ayrı görülüyor.

19. Yalta Limanı

Yalta-Limani

Yalta Limanı, sahil boyunca sokak ressamlarının bulunduğu, çok geniş ve trafiğe kapalı bir bölge. Çevrede lokanta ve kafelerin bulunduğu bölgenin merkezinde ise Lenin Meydanı yer alıyor. Yalta Limanı, tarihte İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin en önemli üç üyesi olan Talat Paşa, Enver Paşa ve Cemal Paşa’nın İstanbul’dan geldikleri Yalta’dan Rusya, Kafkasya ve Almanya’ya dağılarak bir daha İstanbul’u göremedikleri liman.

20. Yalta Oteli

Yalta-Hotel-Ukrayna

Yalta Oteli, dört bir yanı denize bakacak şekilde, 3 terasta kurulu ve 17 katlı olan Kırım Bölgesi’nin en büyük oteli. 2800 kişi kapasiteli otelin 10 yemek, bir de konferans salonu bulunuyor. Ön cephesi ve içi özenle tasarlanan otelin tasarımında başta Zurab Tsereteli olmak üzere, birçok ressam görev almış.

Yalta, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin güney sahilinde, Karadeniz kıyısında yer alan, etrafındaki köy ve kasabaları ile birlikte her bir yanı ayrı bir güzelliğe ve doyumsuz manzaralara sahip. Kırım’ın ve hatta Ukrayna’nın en büyük uluslararası tatil ve sağlık merkezi olan Yalta, halen tüm Sovyet coğrafyasının en ünlü turizm merkezi olarak kabul ediliyor.

1 Yorum

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz