Oslo, Norveç’in başkenti olmasının yanı sıra, 1000 yıllık tarihi, yemyeşil ormanları ve muhteşem Oslo Körfezi manzarasıyla modern, dinamik ve merak uyandırıcı bir şehir. Diğer Avrupa başkentleri arasında doğal güzellikler bakımından çok çok önde olan Oslo, kent sınırları içerisinde 40 ada ve 343 gölü barındırıyor. İskandinavya’nın dördüncü büyük şehri olan Oslo, dünyanın en pahalı şehirleri arasında yer alıyor.
Şahane doğanın ortasında rengârenk çatılı evleri, güler yüzlü ve yardımsever şehir insanı, sakin, huzurlu ve düzenle şehir merkeziyle bir masal kentini andıran Oslo aynı zamanda kültür ve sanatın da hakkını veren Osloluların yaşadığı bir kent. Norveç’in en kalabalık kenti olan Oslo, bir yandan da ülkenin kültür merkezi. Yayıldığı alan bakımından fiyortlar, ormanlar alanlar ile park ve yeşil alanlardan oluşan kentte onlarca müze, sanat galerisi ve konser alanları bulunuyor.
Oslo her yıl Nobel Barış Ödülü’nün sahibini belirleyen komitenin çalışmalarını yürüttüğü Nobel Enstitüsü’ne de ev sahipliği yapıyor. 2005’te açılan Nobel Barış Merkezi, Alfred Nobel hakkında bilgilerin yer aldığı, geçici sergilerin ve konferansların da düzenlendiği bir kültür-sanat merkezi görevi de görüyor.
Oslo Gezi Rehberi
Oslo, 1049’da Harald Hardråde tarafından kurularak, 1299-1319 arasında Håkon V’in hanedanlığı ile de başkentlik görevini üstlenmiş. Yüz yıl sonra önemini Kophenag’a kaptıran Oslo, tarih boyunca yangınlarla mücadele eden ve 14. büyük yangın felaketinin ardından Christiania adını alarak Akershus Kalesi yakınlarındaki koyda yeniden kurulmuş. 1624’te inşa edilen kentin diğer kısmı olan Kvadraturen’a göre Christiania, Norveç’te önemli bir ticaret ve kültür merkezi haline gelmiş.
Danimarka ile kurulan birliğinin 1814’te bozulması Oslo’yu bir kez daha gerçek bir başkent haline getirdi. Oslo, Kraliyet Sarayı, Parlamento Binası, Oslo Üniversitesi, Ulusal Tiyatro, Oslo Borsası gibi önemli simgelere bu dönemde kavuştu. Ayrıca, Christiana bu dönem boyunca Henrik Ibsen ve Knut Hamsun gibi yazarlara da ev sahipliği yaptı. Norveç’in diğer bir önemli kenti olan Bergen karşısında da güçlenen Oslo, Norveç’in en popüler kenti haline geldiğinden bu yana önemini halen koruyor. 1925’ten bu yana da resmi isim olarak Oslo kullanılıyor.
Oslo Gezilecek Yerler
Bygdoy Yarımadası’nda Viking gemilerini görebileceğiniz deniz müzeleri, 200’den fazla heykelin sergilendiği Vigeland Heykel Parkı, manzarası ve çağdaş mimarisiyle Opera Binası, Kraliyet Sarayı, Oslo Katedrali ve Karl Johans Kapısı Caddesi Oslo’da keşfetmekten keyif alacağınız adresler.
1. Ulusal Galeri
Ulusal Galeri (The National Gallery), Norveç’in en büyük resim ve heykel koleksiyonuna sahip Oslo müzesi. Edvard Munch’un dünyaca ünlü The Scream (Çığlık) adlı tablosunun da bulunduğu müzede aynı zamanda Cezanne ve Manet’nin eserleri ile pek çok Norveçli sanatçının çalışmaları yer alıyor.
2. Opera Binası
Opera Binası (Oslo Opera House), Sydney’deki Opera Binası’na rakip olarak gösterilen oldukça farklı tasarıma sahip bir yapı. Kent merkezinde yer alan Bjørvika’da bulunan Opera Binası, 40 dönümlük bir alan üzerinde ve deniz kenarında yer alıyor. Dünya Mimari Festivali’nde Kültür Mimarisi alanında büyük ödülü ve AB Çağdaş Mimari Ödülü basta olmak üzere birçok ödülün sahibi olan yapıyı, açıldığı ilk yıl 1.3 milyon kişi ziyaret etmiş.
3. Vigeland Heykel Parkı
Vigeland Heykel Parkı (Vigeland Sculpture Park) yılda 1 milyona yakın ziyaretçi sayısıyla Oslo’nun en turistik yerlerinden. Vigeland, Gustav Vigeland tarafından 1920 ila 1943 yılları arasında yapılmış birbirinden ilginç 200’den fazla heykeli barındırıyor. Oslo’nun en popüler parkı olan Frogner Park’ın bir parçası olan ve her ikisini bir arada gezebileceğiniz Vigeland, aynı zamanda yeşile doyacağınız bir alan.
4. Frogner Park
Frogner Park, Oslo’nun en büyük parkı. Vigeland Heykel Parkı’nı da barındıran Frogner’in en turistik yeri de Gustav Vigaland’ın heykellerinin sergilendiği, parkı boydan boya geçen 850 metrelik bu bölüm. Bu nedenle kenti ziyarete gelenlerin adını Vigeland olarak bilinen Frogner, bir açık hava müzesi niteliğine sahip. Heykellerin yanı sıra, 3 bin ağaç ile 150 değişik cinste 14 bin gül ağacından oluşan gül bahçesi bulunan bu parkta ayrıca eski bir baraj gölü, çocuk parkı, olimpik yüzme havuzu, futbol stadyumu, kafe ve Vigaland Müzesi olarak anılan Oslo Şehir Müzesi yer alıyor.
5. Astrup Fearnley Modern ve Çağdaş Sanatlar Müzesi
Astrup Fearnley Modern ve Çağdaş Sanatlar Müzesi (Astrup Fearnley Museet/Astrup Fearnley Museum of Modern Art), Oslo’nun en önemli müzesi. Tjuvholmen’de yer alan ve sıra dışı mimarisi ile oldukça dikkat çekici olan müze, Norveçli sanatçıların yanı sıra dünyanın hemen her bölgesinden sanatçının çalışmalarını sergiliyor. Astrup Fearnley Modern ve Çağdaş Sanatlar Müzesi’nin mimari dili Oslo’nun eski liman bölgesindeki konumunun motifini belirliyor. Ahşap kaplamalar yelkenli gemileri anımsatırken yelken gibi uçan cam çatıları da müze katları arasına maksimum gün ışığının girmesini sağlıyor.
6. Damstredet
Damstredet, İskandinavya’ya özgü rengarenk çatılı küçük ahşap evlerle çevrelenmiş şirin bir yer. Kartpostallardan fırlamış gibi görünen Damstredet’te bulunan bu evlerin çoğu 18. Yüzyılda yapılmışsa da zaman zaman yenilenerek orijinal dokusu korunmuş. Arnavut kaldırımları, renkli pencereleri ve farklı güzellikleriyle hafızanızda yer edecek bir Norveç kasabası.
7. Karl Johans Caddesi
Karl Johans Caddesi (Karl Johans Gate), Parlamento Binası, Hakon Sarayı ve Ulusal Tiyatro’nun yer aldığı, turistik bir cadde. Restoranların ve alışveriş için mağaza ve dükkanların bulunduğu Karl Johans, Royal Palace’ten Central Station’a dek iki kilometre boyunca uzanıyor. Sabah saatlerinde oldukça boş olan cadde akşama doğru kalabalıklaşıyor.
8. Viking Gemi Müzesi
Viking Gemi Müzesi (Vikingshipshuset/The Viking Ship Museum), 19. Yüzyıl sonlarında Oslo fiyordu üzerinde yapılan kazılarda bulunan iki Viking gemisinin sergilendiği, önemli bir müze. Geminin yanı sıra 9’uncu ila 12’inci yüzyıllar arasında Oslo Fjord Bölgesi’ndeki Viking Köyleri’nde yaşamış insanlara ait birçok kişisel Viking eşyası, cenaze salı ve arabası da müzede sergileniyor.
9. Fram Müzesi
Fram Müzesi (Fram Museum), dünya üzerine yapılan en dayanıklı ahşap gemi olarak bilinen ve kutup bölgelerini keşfetmek için kullanılan Fram adlı geminin sergilendiği müze. Özellikle Kuzey Kutbu ve Antarktika keşiflerinde Norveçli gezgin ve araştırmacılar tarafından kullanılan bir gemi olan Fram, Viking Gemi Müzesi, Norwegian Maritime Müzesi ve Kon-Tiki Müzesi ile birlikte Müzeler Adası’nda yer alıyor. Burada aynı zamanda, geminin ve bu gemi ile yolculuğa çıkan insanların zorlu iklim ve yol koşullarında nasıl hayatta kalmayı başardıklarını ve neler yaşadıklarını anlatıyor.
10. Holmenkollen Tepesi
Holmenkollen Tepesi, Oslo’nun en önemli noktalarından biri. Dünya Kayak Şampiyonası’na ve uzun yıllar kayak müsabakalarına ev sahipliği yapan tepede bir de Kayak Müzesi yer alıyor. Geçmiş yıllara ait kayak malzemeleri ve kayağın tarihiyle ilgi bilgi belge ve objelerin bulunduğu müze haricinde tepe girişindeki kayak simülatörü oldukça keyifli. Diğer yandan Holmenkollen Kayak Rampası’nda günbatımında panoramik görüntü alabileceğiniz muhteşem manzaraya hazır olun.
Renkli bir gece hayatına sahip olan Oslo’da her türde müzik ve canlı performanslarla eğlenceye doyabilirsiniz. Gece kulüplerinin ve barların da geç saatlere kadar açık olduğu Oslo’yu keşfetmenin en keyifli yolu havanın izin verdiği ölçüde yürümek. Ayrıca birçok yerden bisiklet kiralayabilir, otobüs, tramvay, metro ve vapurları da kullanabilirsiniz.
Oslo yeme ve içme
Oslo’da yeme içme demek elbette balık, özel olarak da somon demek. Bir kıyı kenti olan ve çok sayıda göle sahip olan Oslo’da balık hemen her restoranın menüsünde yer alıyor. Kurutularak, tuzlanarak ve farklı pişirme teknikleri ile servis edilen balığın her çeşidinin bulunduğu Oslo’da balık, restoran kadar sokak tezgahında da karşınıza çıkıyor. Somon füme, çiğ somon balığı Gravlaks ve Norve somonu kadar öne çıkan ve ikinci sıraya yerleşen yemekse elbette geyik eti ile yapılmış olanlar.
Nordik ve İskandinav coğrafyalarında, yemek kültüründe et ön planda oluyor. Yalnızca balık ve geyik değil, dana, kuzu, domuz ve av hayvanı etleri ana yemeklerin en önemli unsurlarından. Oslo’nun lezzetli köy ekmekleri ve diğer ekmek çeşitleri de çok lezzetli. İçecek olarak Oslo’ya özgü alkollü içeceklerden akevitt, votkaya benzeyen bir içecek. Elma suyundan yapılan hafif alkollü içecek cider ve kahve ile servis edilen alkollü sıcak içecek karsk başlıca tüketilenlerden.
Diğer yandan Oslo’da dünya mutfaklarından lezzetler sunan pek çok restoran seçeneğiniz var. Ayrıca kentin Karl Johans Gate gibi turistik caddelerinde farklı kafe, restoran ve pub seçeneğiniz var.
Oslo alışveriş
Pahalı bir şehir olan Oslo’daki büyük alışveriş merkezleri, mağazalar, alışveriş caddeleri, özel butikler, küçük dükkânlar, pazarlar, antikacılar, uluslararası markalar ve yerel el sanatlarının satıldığı alışveriş bölgeleri oldukça tatmin edici. Oslo’da cam ve seramik işçiliği de çok popüler. Kentin çeşitli bölgelerinde seramik ve cam ürünleri satan birçok mağaza bulunuyor. Kentin başlıca alışveriş yerleri Majorstuen, Bygdoy Alle ve Grünerlokka. Bogstadveien ve Hegdehaugsveien Caddeleri ise lüks alışveriş bölgelerini oluşturuyor. Oslo’da yer alan alışveriş merkezleri, dünyaca ünlü markalara ait mağazalar ve yerel ürünlerin satıldığı dükkanlar ile alışveriş olanağı oldukça fazla.
Karl Johans, kentin yeme içme kadar en önemli alışveriş bölgelerinden aynı zamanda. Bu caddenin etrafında dünyaca ünlü outlet zincirleri, çeşitli mağazalar, ayakkabı dükkanları ve mobilya mağazaları bulunuyor.
Frogner, Kirkeristen Sentrum, Heyerdahls Gate, Akersgata, Steenstrups Gate antika ve hediyelik eşya arayanlar için kentteki en uygun bölgeler. Diğer yandan Grünerlokka da diğer bölgelere göre ucuz denilebilir.
Oslo’ya ne zaman gidilir
Oslo’ya gitmek için en uygun zaman, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları. Öyle ki bu aylarda şehri rahatlıkla yürüyerek dolaşabilirsiniz. Eğer kayak yapmayı düşünüyorsanız Kasım ile Nisan ayları arası gayet uygun dönemler.
Oslo’ya nasıl gidilir
Oslo’nun en büyük havaalanı olan Oslo Gardermoen Havalimanı‘na Türk Hava Yolları ve Norwegian havayolu şirketinin direkt uçuş seferleri bulunuyor. Oslo’ya, Türk Hava Yolları ile İstanbul Atatürk Havalimanı’nda haftanın her günü, 4 saat süren direkt uçuşlarla ulaşım mümkün.
Diğer yandan Condor, Sun Express, Airberlin.com, Swiss, KLM, AirFrance, Lufthansa gibi büyük firmaların; ülkemizden Oslo Gardermoen Havalimanı’na aktarmalı uçuşları bulunuyor.
Oslo kent merkezine 50 km mesafede bulunan Gardermoen Havaalanı’ndan Airport Express trenini kullanarak, 20 dakikalık bir yolculukla merkeze ulaşım mümkün. Ya da havalimanından taksiye binerek, 40 dakikada şehir merkezine gidebilirsiniz.
Oslo, Norveç’in başkenti olduğu kadar, Avrupa’nın en güzel ve en yeşil kentlerinden. Bu güzel kenti gezerken aceleye getirmeyin, yürüme ve bisiklet alternatiflerini kullanın. Diğer yandan kent içi ulaşımda otobüs, tramvay, metro ve vapur alternatifleriniz olduğunu unutmayın.