Moskova, Rusya’nın eğlence, ulaşım, finans ve politika merkezi. İsmini yanında kurulduğu Moskova Nehri’nden alan Moskova, Neo-Klasik heykelleri, havuzlu parkları, tarihi mimariye sahip binaları, etkileyici dini yapıları ile sanat, kültür ve tarih meraklıları için cezbedici özellikler taşıyor.

Sovyetler Birliği ve Çarlık Rusyası’na başkentlik yapan Moskova, 11 milyonu aşan nüfusuyla hem Rusya’nın hem de Avrupa’nın en kalabalık şehri. 900 yıllık bir geçmişe sahip olan kent, mimari zıtlıklarıyla farklı bir görüntü çiziyor. Stalin döneminden kalan yüksek ve gri binalarla, rengarenk Neo-Klasik yapılar ve modern gökdelenler bir araya geliyor. Soğuk Savaş Dönemi’nde kapalı kutu görünümünde olan şehirde UNESCO dünya Mirası Listesi’nde yer alan çok sayıda eser var.

Moskova-Gezi-Rehberi

Moskova’da karşılaştığınız her şey; ihtişamın, parıltılı bir yaşamın ve adım başı karşınıza çıkan gösterişin karşılığını veriyor. Dünyanın en büyük ülkesinin başkenti olan ve tarihi boyunca pek çok şey yaşayan Moskova’da bu zıtlıkları Kızıl Meydan’da, Kremlin Sarayı’nda hissediyorsunuz. St. Basil Katedrali, Lenin Mezarı, eski şehir “Kitay Gorod”, Yunan ve Roma mermerleri ile kaplı antik bir tapınak olarak inşa edilen Puşkin Müzesi bu kentin en değerli hazineleri.

Moskova, tarih kokan sokakları, masalsı dini yapıları, yemyeşil doğal parkları, paha biçilemez eserlerle dolu müzeleri, göz alıcı devlet binaları ve saraylarıyla; tarih, mimari ve sanat meraklıları için cennet bir destinasyon. Kendinizi şehrin güzelliklerine teslim edin ve Dostosyevski’nin, Tolstoy ve Gorki’nin sayfalarında gezinmeye; Tarkovski’nin sahnelerine adım atmaya hazır olun!

Moskova Gezi Rehberi

Moskova, 1147’de Rostov Prensi Yuri Dolgorukiy tarafından keşfedilerek Moskova Nehri’nin kenarında kuruldu. 1917’deki Rus Devrimi’ni yaşayan kent, 12 Mart 1918’de kurulan Rus Sovyeti Federe Sosyalist Cumhuriyeti’nin, sonrasında ise Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin başkentliğini yaptı.

Moskova’nın mimari çelişkilerinde tarihini ve geçirdiği dönüşümleri adım adım izlemek mümkün. Çoğunlukla Eski Şehir bölgesinde hissedilen masalsı atmosferle ziyaretçilerini büyüleyen Moskova, her mevsim ayrı güzellikler yansıtarak yıl boyunca tercih edilen bir seyahat rotası olma özelliğine sahip.

Moskova Gezilecek Yerler

Moskova’da görülmesi gereken yerlerin başında gelen, Rus Devleti’nin zaferini kutlamak için yaptırılan ve renkli kubbeleriyle ünlenen St. Basil Katedrali, Kızıl Meydan’ın en etkileyici yapılarından. Yıl boyunca festivaller, geçit törenleri ve mitinglere ev sahipliği yapan Kızıl Meydan’daki sekiz kubbeli katedral ışık şovlarıyla da dikkat çekiyor. Ülkenin tarihinde ayrı bir yere sahip meydanda katedralin haricinde Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in mumyasının bulunduğu mozole ve çok sayıda heykel de bulunuyor.

Borovitsky Tepesi’ne kurulan Kremlin Sarayı Moskova’da en çok tanınan noktalardan. Moskova Nehri, Kızıl Meydan, St. Basil’s Katedrali ve Alexander Bahçesi’ne hâkim bir konumda olan saray, yüksek duvarları ile büyüleyici bir etki yaratıyor.

Roma ve Yunan mermerleri ile inşa edilen Puşkin Müzesi, on üç metre uzunluğundaki taş yapı Lobnoye Mesto yine Kızıl Meydan’da görülmesi gereken yerlerden. Rus güzel sanatlarına yakından göz atmak için State Tretayakov Galerisi, modern sanat eserleri için Moscow Museum of Modern Art, farklı bir deneyim için Preobrazhenka Mezarlığı, etkileyici dini yapılardan Nativity Kilisesi ve Chudov Manastırı Moskova’da uğramanız gereken önemli yerler arasında.

1. Kızıl Meydan

Kizil-Meydan-Moskova

Kızıl Meydan, Moskova’nın en ünlü tarihi yapılarını çevresinde barındıran yer. Festivaller, gösteriler, mitingler ve çok çeşitli etkinlikler için halkının popüler toplanma merkezi olan Kızıl Meydan, bir zamanlar Korkunç İvan lakaplı Çar IV. İvan’ın halka açık idamlarına da sahne oldu. Komünizmin dünyaca ünlü simgesi olan Kızıl Meydan üzerinde, Kremlin Sarayı, Aziz Basil Katedrali, Lenin Mozolesi, Yeniden Diriliş Geçidi ve Şapeli bulunuyor.

2. Kremlin Sarayı

Kremlin-Sarayi

Kremlin Sarayı, Moskova’nın kurulduğu 1147’de inşa edilen ve şehre yüksek bir tepeden bakan kırmızı duvarlarla çevrili 20 kuleli devasa bir kale. Altın kubbeleri, kilise ve sarayları, anıt, rezidans ve toplantı salonlarıyla büyük bir kompleks olan saray, 1918’de gelen komünist rejime değin Çarlık Rusyası’nın kraliyet sarayı olarak kullanılıyordu. Günümüzde ise cumhurbaşkanlığı sarayı olan saray, tarih boyunca da Moskova’nın dini merkezi oldu.

3. Aziz Basil Katedrali

St-Basil-Katedrali-Moskova

Aziz Basil Katedrali, 1552’de Moğollara karşı kazanılan zaferin anısına yapılan ve hem Moskova’nın hem de Rusya’nın dünya çapında sembolü hâline gelmiş yapısı. Rengârenk kubbeleri, masalsı atmosferi, aşırı görkemli ve renkli dokusu ile şehirde yer alan pek çok diğer görkemli katedralden belirgin bir biçimde ayrılıyor. Aziz Basil Katedrali, merkez şapel ve çevresine sıralanmış kule biçimindeki sekiz küçük şapelin birleşiminden oluşan dini bir kompleks olarak yapılmışsa da günümüzde müze olarak hizmet veriyor.

4. Lenin Mozolesi

Lenin-Mozolesi-Moskova

Lenin Mozolesi, gri, siyah ve kırmızı granit taşlarla inşa edilen piramit şeklinde bir yapı. 1924’ten bu yana Kızıl Meydan’da bulunan mozolede 1924’te ölen Lenin’in mumyalanmış naaşı bulunuyor. Kızıl Meydan üzerinde ayrıca Stalin ve Maksim Gorki gibi önde gelen Rus düşünür, sanatçı, bilim ve devlet adamlarının da anıt mezarları bulunuyor.

5. Puşkin Müzesi

Puskin-Muzesi-Moskova

Pushkin Müzesi, 1912’de ünlü mimar Roman Klein tarafından inşa edilen, Moskova’nın en büyük Avrupa sanatı müzesi. 1981’den bu yana uluslararası bir müzik festivali Svyatoslav Richter’ın da gerçekleştirildiği müzede empresyonist ve post empresyonist döneme ait göz alıcı birçok sanat eser sergileniyor. Müze koleksiyonunda ayrıca Van Gogh, Gauguin, Picasso, Dufrenoy ve Matisse gibi ünlü ressamların değerli çalışmaları da yer alıyor. 

6. Bolşoy Tiyatrosu

Bolsoy-Tiyatrosu-Moskova

Bolşoy Tiyatrosu, 1824’te yapılan, Rusya’nın en ünlü tiyatro, opera ve balesi. Dünyaca ünlü opera ve bale topluluklarını bünyesinde barındıran Bolşoy Tiyatrosu, Rus Neo-Klasik mimarisinin en güzel örneği. Dünyanın en büyük sahnelerinden birine sahip olan Bolşoy Tiyatrosu tarih boyunca en ünlü opera ve bale eserlerinin dünya prömiyerlerine sahne oldu ve çok değerli müzisyenlerin konserlerine ev sahipliği yaptı. Bolşoy’da büyüleyici bir performans izlemeden Moskova’dan ayrılmayın.

7. Tretyakov Galerisi

Tretyakov-Galerisi-Moskova

Tretyakov Galerisi, ismini kurucusu Pavel Tretyakov’dan alan bir sanat merkezi. On bir ila yirminci yüzyıllar arasında yaşamış dünya çapında ünlü Rus sanat ikonlarının eserlerinin ve devrim öncesi zamana ait geleneksel Rus sanat formlarının en muhteşem örneklerini içeren galeri, Moskova’nın mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerinin başında geliyor. Oldukça saygın grafik, resim ve heykellerin bulunduğu galeri, Rus sanat koleksiyoncusu Pavel Tretyakov’un koleksiyonundan iki bin eserin ve evinin Moskova’ya bağışlanması ile oluşturulmuş.

8. Kurtarıcı İsa Katedrali

Kurtarici-Isa-Katedrali-Moskova

Kurtarıcı İsa Katedrali, beyaz cephesi, altın varak kubbeleri ile dikkat çeken 1839 tarihli bir yapı. Dünyadaki en uzun Ortodoks kilisesi olma özelliğine sahip olan katedral, 1931’de savaş nedeniyle bombalanarak ağır hasar aldı. Savaşın ardından inşasına yeniden başlanan ve 2000’de tamamlanan altın kubbeli katedral, Kropotkinskaya bölgesinde yer alıyor.

9. Eski Arbat Sokağı

Eski-Arbat-Caddesi

Eski Arbat Sokağı, Moskova’nın en turistik sokaklarından biri. Sokak üzerinde hediyelik eşya tezgâhları, mağazalar, restoranlar ve kafeler bulunuyor. Dört bir yanın sokak sanatçılarıyla dolu, canlı, renkli ve hareketli bir sokak olan Eski Arbat üzerinde rastlayacağınız kafe, restoran ve mağazalarda pazarlık yapmak oldukça normal kabul ediliyor. Pazarlıkla fiyatlar neredeyse yarı yarıya düşürülüyor.

10. Moskova metroları

Moskova-Metrosu

Moskova metroları dünyanın en güzel metrolarından biri olarak kabul ediliyor. Öyle ki bazı metro hatlarını gezmek bir müze gezmeyle eş değer. Moskova metroları Sovyet döneminde, dönemin sanatının sergilediği bir yer olduğu gibi, İkinci Dünya Savaşı’nda da sığınak olarak kullanılmış. Görmeden dönmemeniz gereken metro durakları: Mayakovskaya, Novoslobodskaya, Kievskaya, Ploshad Revolutsii (Revolotion Square), Komsoloskaya ve Belarusskaya.

Moskova konaklama

Moskova’da konaklamak için pek çok alternatif var, ancak fiyatlar kalite ve fiyat oranlamasına bakılacak olursa diğer dünya şehirlerinden biraz daha yüksek. Şehrin merkezinden uzaklaştıkça oda fiyatlarının düştüğü Moskova’da, Maroseyka, Tavricheskaya ve Kultury Parkı’nın hemen yanında bulunan Neopalimovsky Sokakları kentin en uygun fiyatlı konaklama alternatiflerini sunan yerlerden. Bu sokaklarda genellikle kiralık apart evler, hosteller ve pansiyonlar bulunuyor.

Diğer yandan ilk kez Moskova’ya geliyorsanız, güvenlik ve ulaşım kolaylığı açısından şehir merkezinde konaklamaları öneriliyor. Örneğin, Moskova’nın tam kalbindeki Krasnopresnenskaya Rıhtımı, Kızıl Meydan ve çevresi, Tverskaya ve Smolenskaya Sokakları hem en konforlu hem de en pahalı otellerin bulunduğu bölgeler.

Orta ölçekli pansiyon ve otellerin bulunduğu ve kentin nispeten güvenilir bölgeleri nelere derseniz; Levoberezhnaya, Teatralniy Proezd, Izmailovskoe ve Fadeeva Sokakları ile Staropimenovskiy bölgesi iyi bir seçim olacaktır.

Moskova yeme ve içme

Moskova-Yeme-Icme

Moskova’da, yöresel lezzetler sunan Rus restoranlarından modern dünya mutfağından örnekler taşıyan çok sayıda restoran bulunuyor. Ukrayna, Japon, İtalyan, Gürcü, Amerikan, Ermeni, Türk ve Akdeniz mutfağı kolaylıkla ulaşabileceğiniz başlıca dünya lezzetlerinden. Atıştırmalık lezzetler ile sıcak ve soğuk içecek servisinin yapıldığı kafe benzeri mekanlar şehrin her yanında görülebiliyor.

Geleneksel Rus lezzeti arıyorsanız sarımsak, salatalık turşusu, pancar ve lahanadan yapılan Solyanka çorbası tam size göre. Havyar ve deniz ürünleri Rusya’da çok popüler. Gürcü mutfağı ve şarabına da her yerde rastlayabilirsiniz. Ayrıca yerel lezzetlerden ukha, okroshka çorbaları da denenmeli.

Moskova’dan tadına bakmadan dönmemeniz gereken yemekler: Borsch, Schi, Kalya ve Solyanka çorbaları; havyar, patates, yumurta, un ve çeşitli baharatlarla hazırlanan Draniki; bir çeşit Rus krebi olan Bliny ve yulaf lapası Kasha. Tatlılardan ise, ballı bir çörek olan Prianik ve bir pancake çeşidi Stuffed blini’yi mutlaka deneyin.

Moskova’da ne içilir sorusu ise, şüphesiz ki tüm Rusya’da olduğu gibi votka. En popüler olan votka türleri arasında bulunan ve Stolichnaya adı verilen ballı votka ile Pertsovka adı verilen biberli votka en çok tercih edilenlerden. Alkollü içecekler arasında tüm dünyada tanınan votka, Rusya’nın milli içeceği ve oldukça fazla çeşidi var: Ballı, acılı, tatlı, köpüklü, limonlu, kırmızı biber, ardıç, zencefil ve karanfil gibi çok sayıda farklı aromaya sahip votkanın tadına bakın.

Moskova’nın en popüler alkolsüz içeceği olan çay, semaverlerde demleniyor. Onu izleyen en çok tüketilen alkolsüz içecek ise, yine çaya benzeyen Sbiten. Sbiten, bal, nane yaprağı, karanfil, zencefil, tarçın, şarap ve meyve reçellerinin karışımının sıcak suyla demlenmesinden meydana geliyor. Fermente edilmiş ekmekten elde edilen Kvas, Rusya’nın genelinde oldukça popüler olan bir diğer geleneksel içecek. Diğer yandan bir tür böğürtlen şurubu olan Mors, ev yapımı votka olan Samogon ve süt bazlı asitli bir içecek olan Prostokvasha da kentin gözde olan diğer geleneksel içecekleri.

Mekân olarak ise, güzel bir akşam yemeği yiyebileceğiniz Barashka, içi limon dolu kavanozların dizildiği rafları ve modern dekorasyonu ile hoşunuza gidebilir. Bolshoi Restaurant ise kentin popüler restoranlarından. Geleneksel Rus mutfağını merak edenler için Pushkin Cafe, on dokuzuncu yüzyılda inşa edilen binası ve otantik atmosferi ile güzel bir alternatif. Kebap ve şaşlık eti için Dzhon Dzholi Restaurant‘a uğrayabilirsiniz. Ritz-Carlton Hotel’in çatısında yer alan ve en şahane bir Kremlin manzarası sunan O2 Lounge şık ve zarif bir mekân.

Moskova alışveriş

Moskova-Alisveris

Moskova’da alışveriş yapmak için en uygun hediyelikler votka, havyar, el sanatları ürünleri ve Matruşka bebekleri. Hediyelik eşya, geleneksel Rus bibloları, antika eşyalar, el dokuması kilimler, satranç takımları, çömlekler ve el işi örtüler için en uygun fiyatlı yer, İzmaylovo Çarşısı.

Diğer yandan Moskova’da alışveriş deyince ilk bakmanız gereken adresler, Tretyakovsky, Tverskaya, Arbat Caddeleri ile İzmaylovo Çarşısı. Kızıl Meydan üzerinde yer alan GUM (Evrensel Dünya Mağazaları) ise, şehrin en lüks butiklerine ve dünyanın önde gelen markalarına ev sahipliği yapıyor. Kitaigorod bölgesindeki Tretyakovsky Proyezd Sokağı, orta çağı andıran mimarisiyle hem Moskova’nın hem de dünyanın en pahalı alışveriş mekânlarından biri. Burası kentin en pahalı bölümü. Orta karar mağaza ve dükkanlar ise Manezh Meydanı’nın hemen aşağısında yer alan Okhoktny Ryad Sokağı üzerinde.

Moskova şehir merkezinde, bir saray binası içerisinde yer alan Eliseev Gastronomi, göz alıcı mimarisinin yanı sıra, şehirde yer alan en lüks gurme marketi. Burada en iyi Rus votkalarından en kaliteli havyar çeşitlerine Moskova’ya özgü gurme ürünlerini bulabilirsiniz.

Moskova’dan elektronik eşya almak isterseniz Gorbushkin Dvor Açıkhava Pazarı’na mutlaka uğrayın. Her türlü elektronik eşyayı oldukça uygun fiyata satın alabilirsiniz.

Moskova’ya nasıl gidilir

Moskova-Türkiye arasında ortalama üç saat süren direkt uçuş seferleri bulunuyor. Moskova’da Sheremetyevo Uluslararası Havaalanı, Domodedovo Uluslararası Havaalanı ve Vnukovo Uluslararası Havaalanı olmak üzere üç uluslararası havalimanı bulunuyor.

İstanbul Atatürk Havalimanı‘ndan Türk Hava Yolları, Aeroflot Rus Havayolları ve Transaero Havayolları ile Sheremetyevo Havalimanı‘na haftanın her günü aktarmasız uçuş seferleri var. Şehir merkezine 30 kilometre mesafede yer alan Sheremetyevo Uluslararası Havaalanı’ndan kente, taksi, tren veya metro ile yaklaşık 50 dakikada gidebilirsiniz.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Pegasus Havayolları ile haftanın üç günü düzenlenen aktarmasız uçuşlarla da Domodedovo Havalimanı‘na uçabilirsiniz. Şehir merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Domodedovo Havalimanı’ndan ise kente, taksi, tren ve metro seçeneklerini kullanarak yaklaşık bir saatte ulaşım mümkün.

Ayrıca KLM, Alitalia, British Airways, Lufthansa, Air France ve Austrian gibi havayolu şirketleriyle Avrupa’dan aktarma yaparak Moskova’ya ulaşabilirsiniz.

Vnukovo Uluslararası Havaalanı ise, şehir merkezinin 11 kilometre güney batısında bulunuyor. Orta ölçekli bir havaalanı olan Vnukovo, uygun fiyatlı iç hat ve dış hat uçuş firmalarının uğrak noktası. Ayrıca, Vnukovo ve Domodedovo Havaalanları arasında her 90 dakikada bir hareket eden ekspres otobüs servisi var.

Moskova şehir içi ulaşım

Moskova’da şehir içi ulaşım, içi oldukça güzel ve hatları tüm kenti saran metro ile sağlanıyor. Avrupa’nın İstanbul’dan sonraki en büyük kenti olan Moskova’da, metro, tramvay, otobüs ve troleybüs kullanarak kentin hemen hemen her yerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Çok güvenli ve temiz olan, dünyanın en güzel metro istasyonlarından biri olarak gösterilen Moskova metrosu 05.30 ile 01.00 arasında çalıştığından, geçe kalırsanız taksiye binmeniz gerekiyor. Ancak taksicilerle pazarlık yapmayı unutmayın! Diğer yandan metronun tek dezavantajı İngilizce hiçbir yazı ve işaretin bulunmayışı. Bu nedenle gitmeden metro haritasına göz atın veya Moskova metrosu aplikasyonu indirin. Hatları renklerle belirlenen Moskova metrosu, 180 istasyon ve 12 hattan oluşuyor.

Moskova’ya ne zaman gidilir

Moskova, kara ikliminin hâkim olduğu, kışları bol kar yağışlı ve soğuk geçen bir kent. Yaz aylarında ise zaman zaman yağışlı fakat genelde güneşli bir iklime sahip olan Moskova’yı ziyaret etmek için en uygun zamanlar bahar ayları.

Diğer yandan eğer Temmuz ve Ağustos aylarında gidebilirim diyorsanız, Moskova sizi ödüllendiriyor. Her ne kadar St. Petersburg’da olmasanız da Dostoyevski’nin “Beyaz Geceler” kitabında geçen gecelere tanık olacaksınız demektir. Temmuz ve Ağustos aylarında güneş uzun süre batmıyor; gece saat iki veya üçe kadar hava aydınlık oluyor. Battıktan kısa bir süre sonra da tekrar doğuyor.

Moskova’ya bahar veya yaz aylarında da gitseniz aklınızda bulundurmanız gereken ise, Moskova’nın özellikle geceleri serin olduğu. Yanınızda mutlaka hırka veya mont gibi giysiler bulundurun.

Moskova, Rusya’nın başkenti olduğu kadar, tarih boyunca da ülkesinin her bakımdan kalbinin attığı merkezi olma konumunu korumuş. İklimine rağmen yedi yirmi dört sıcaklığını koruyan, masal diyarından fırlamış yapıları, ilginç antikacıları, eşsiz sokak müzisyenleri ve müzeleriyle bu karakterli kenti keşfedin!

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz