Giresun, Doğu Karadeniz sahilinde yer alan doğasıyla ünlü illerden biri. Batısında Ordu, doğusunda Gümüşhane, kuzeydoğusunda Trabzon, güneydoğusunda Erzincan ile çevrili olan belde Kuzey Anadolu Dağları’nın ikinci sırasında bulunuyor.

MÖ 7. yüzyılda Miletli koloniciler tarafından kurulan Giresun, Hitit kaynaklarında ‘Kaşka’, Roma kaynaklarında ‘Kerasous’ adıyla anılıyor. Doğu Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası’na sahip olan belde ülkemizde özellikle fındık üretimiyle tanınıyor. Zengin tarihi , fındık bahçeleri, birbirinden güzel yaylalarıyla Giresun, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilgi odağı oluyor.

Giresun Gezilecek Yerler

1. Giresun Müzesi

Giresun Müzesi Gezilecek Yerler

  1. yüzyıldan kalma bir yapı olan Giresun Müzesi, Giresun’un görülmesi gereken tarihi yapılarından. İlk olarak bazilika planlı bir kilise olarak tasarlanmış olan bina Gogora Kilisesi adıyla biliniyor. 1923 yılına kadar bir ibadethane olarak kullanılan yapı, 1948-1967 yılları arasında bir cezaevi olarak kullanıldı. 1982 yılında restore edilen yapı, 1988 yılında gelindiğinde bir müzeye dönüştürüldü. İçinde Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği müzede antik eserler, taş kabartmalar, silah, giysi ve para gibi objeler görülebiliyor.

2. Giresun Kalesi

Giresun Kalesi Gezi Rehberi

Giresun Kalesi, şehrin kuzeyindeki yarım adanın kente hakim tepesi üzerinde yer alıyor. Antik kaynaklarda ‘Bronz Duvarlı Kale’ adıyla yer alan kalenin Pontus Kralı 1. Farnakes Dönemi’nde yaptırıldığı düşülüyor. Pontuslar’ın yanında Helenistik ve Roma Dönemi’nden de izler taşıyan Giresun Kalesi’nin günümüze kadar gelen kısmını güney sur duvarları oluşturuyor. Zaman zaman çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan kalede, Atatürk’ün kişisel muhafızı Topal Osmanağa’nın mezarı ve Hacı Bektaşi Veli’nin müridi Kurbande’nin türbesi bulunuyor.

3. Sis Dağı Yaylası

Sis Dağı Yaylası Giresun

Sis Dağı Yaylası, Aladağların en yüksek tepesi olan Sis Dağı’nda yer alıyor. Giresun’un Görele ilçesinde konumlanan yayla, dağın 1950 metrelik zirvesinde bulunuyor. Benzersiz bir coğrafyaya sahip olan Sis Dağı Yaylası’da kar Temmuz ayına kadar erimiyor. Yöre halkının yaz aylarında yerleşim alanı olarak kullandığı yayla telefon, elektrik ve su ihtiyaçları gidermek için yeterli altyapıya sahip. Her yıl temmuz ayında Sis Dağı Şenlikleri’ne ev sahipliği yapan yaylada ziyaretçilerin konaklaması için de tesisler bulunuyor.

4. Giresun Adası

Giresun Adası

Kıyıdan 1,6 km açıklıkta bulunan Giresun Adası, Karadeniz’de bulunan iki adadan biri. Yaklaşık 40 bin metrekarelik alana yayılan adada farklı dönemlere ait sur kalıntıları, manastır, kuleler, toprak fıçılar gibi pek çok kalıntı yer alıyor. Bu yüzden 2. derece sit alanı olarak korunan Giresun Adası’na, özellikle yaz aylarında Giresun limanından tekne turları düzenleniyor. Her yıl yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan adada en dikkat çeken ise ana tanrıça Kybele’yi temsil eden ve dilek taşı olarak kullanılan Hamza Taşı.

5. Tirebolu

Tirebolu Giresun

Giresun iline bağlı bir ilçe olan Tirebolu, il merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta yer alıyor. Tarihi MÖ 7. Yüzyıla uzanan ilçenin adı Yunanca ‘üç kent’ anlamına gelen Tripolis’den geliyor. Miletoslular tarafından kurulduğu düşünülen Tirebolu, Trabzon İmparatorluğu Dönemi’nde bir sayfiye yeri olarak kullanıldı. Osmanlılar Dönemi’nde bir savunma kalesi olan ilçe, zengin tarihinin yanında doğal güzellikleriyle de görülmesi gereken yerler arasında.

6. Bedrama Kalesi

Kayalar üzerine kurulmuş bir kale olan Bedrama Kalesi, Tirebolu’dan yaklaşık 8 km uzaklıkta, Giresun-Gümüşhane karayolu üzerinde yer alıyor. Yapıldığı tarihin kesin olarak bilinmediği kalenin çok azı günümüze kadar gelebilmiş. Patika bir yol kullanılarak çıkılan kalenin içinde odalar, tüfek yerleri ve mavzer mermileri gibi farklı noktalar görülebiliyor.

7. Kümbet Yaylası

Kümbet Yaylası Giresun

Kümbet Yaylası, Giresun’un doğa turizmi için en popüler yerlerinden biri. İl merkezine 60 kilometre mesafede yer alan yayla tam 1640 metre rakıma sahip. Bol oksijenli havası, gür ormanlarıyla dikkat çeken Kümbet Yaylası, özellikle kamp ve piknik alanı olarak tercih ediliyor. İçinde bulunan otel kompleksi, sağlık ocağı, bakkal, kasap, manav, et lokantası, fırın, kır kahvesiyle ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayan yaylada her sene Temmuz ayın Kümbet Yaylası Şenlikleri’ne ev sahipliği yapıyor.

8. Eynesil

Eynesil, Giresun’un Trabzon sınırındaki en son ilçesi. Tarihi MÖ 1500 yıllarına kadar uzanan belde Hititler, Frigler, Yunanlar, Miletoslular, Trabzon İmparatorluğu gibi farklı medeniyetlerin egemenliği altında kalmış. Bölgeye ilk yerleşen Türk boyu ise Çepniler olmuş. Uzun bir süre Trabzon’a bağlı bir köy olarak bulunan Eynesil, günümüzde Giresun’un ilgi çeken yerleri arasında.

8. Gölyanı Yaylası

Gölyanı Yaylası Giresun

Gölyanı Yaylası, Giresun’un en gözde yerlerinden biri. Yağlıdere ilçesine 51 kilometre uzaklıkta olan yayla koruma altında bulunduğu için burada yapılaşmaya izin verilmiyor. Oksijen dolu havası, minik gölü, yeşil alanlarıyla muhteşem bir atmosfere sahip olan Gölyanı Yaylası, yerli ve yabancı çok sayıda turistin ziyaret ettiği yerlerden.

9. Paşakonağı Yaylası

Paşakonağı Yaylası Giresun

Giresun’un yeşil alanlarından biri olan Paşakonağı Yaylası, Bulancak ilçe Kovanlık beldesinde bulunuyor. Sahip olduğu vadiler ve belli dönemlerde açan rengarenk açalyalarıyla sık sık ziyaret edilen yayla doğa gezilerinin vazgeçilmez adresleri arasında yer alıyor. Konaklamak için tesislerin de bulunduğu Paşakonağı Yaylası, hem temiz havası hem de doğal güzellikleriyle ilçenin en sevilen yerlerinden.

10. Bektaş Yaylası

Bektaş Yaylası Giresun

Giresun’un Dereli ilçesindeki Bektaş Yaylası, il merkezine 56 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Doğal güzellikleri ve parkurlarıyla doğa sporları için uygun ortama sahip olan yayla her yıl çok sayıda kişinin uğrak noktalarından biri oluyor. Elektrik, su ve telefon altyapı hizmetlerinin  bulunduğu Bektaş Yaylası’nda konaklamak için farklı tesisler de mevcut.

Karadeniz’in en güzel illerinden Giresun, zengin geçmişi, bol oksijenli orman alanları ve muhteşem yaylalarıyla Türkiye’nin keşfedilmesi gereken yerlerinden.

4 YORUMLAR

  1. Karadeniz denildiğinde benim aklıma hep Trabzon ve Rize geliyor ama Giresun hakkında fazla bilgim yok. Yaylaları gördükten sonra bu bilgisizliğime üzüldüm doğrusu.

NEDEN BİR YORUM YAZMIYORSUN?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz